De blauwe tong van de chow chow
Wist je dat chow chows van nature een blauwe tong hebben? Voor dit ras is het dus heel normaal als het tandvlees en de tong een blauwe kleur hebben. Bij sommige chow chows kan de tong zelfs paars tot zwart zijn.
Tijdens het schilderen knoeide God met de blauwe verf. De Chow Chow 's zagen dit gebeuren en renden op het tafereel af. Zij likten de blauwe verf van de grond af. Zodoende hebben zij sindsdien een blauwe tong.
De chow chow staat natuurlijk bekend om zijn leeuwachtige uiterlijk en de Chinese shar-pei staat vooral bekend om zijn huid met vele rimpels. De mix van deze twee rassen lijkt meer op de Chinese shar-pei dan op de chow chow. Hij heeft namelijk redelijk korte haren en de kenmerkende rimpels van het Chinese ras.
Chow Chows zijn meestal geen sociale, extraverte honden. Ze hebben de neiging om afstandelijk naar vreemden te zijn en kunnen agressief reageren op andere honden, maar ze zijn toegewijd en beschermend naar hun gezin.
Kosten van een chowchow bij een erkende fokker
De fokkers die zijn aangesloten bij de chowchow rasvereniging in Nederland, CCVH, Chow Chow Vereniging Holland, vragen prijzen in de range van 1300 tot 1800 euro.
Chow Chows kunnen wantrouwig zijn tegenover vreemden. Chow Chows kunnen in een appartement leven zolang ze maar dagelijkse beweging krijgen.
Chow-Chow, een statige verschijning
In China wordt dit ras ook wel „opgepoetste leeuwenhond“, „berenhond“ of „blauwe tong“ genoemd – deze bijnamen verwijzen naar de opvallende verschijning van de hond. De Chow-Chow behoort tot de groep van de Aziatische keeshonden.
Zeus staat met zijn twee jaar pas aan het begin van zijn hondenleven, maar toch is de Deense dog al de grootste levende hond ter wereld. De viervoeter is 1,04 meter hoog en daarmee volgens het Guinness Book of Records, voor zover bekend, de grootste.
De mooie Alaska-malamute is onder dit formaat honden behoorlijk populair. Dit heeft enerzijds te maken met het robuuste in combinatie met de grootte van de hond. Anderzijds met het gegeven dat de hond, in ieder geval ogenschijnlijk, dicht bij de natuur staat.
De Chow Chow is een hond die niet mag worden geprobeerd te veranderen, hij moet worden geaccepteerd met zijn kattenkarakter. Hij wordt niet voor niets omschreven als 'de kat onder de honden'.
De Shar-Pei komt uit China en zijn geschiedenis gaat al 2000 jaar terug. Zijn exacte plaats van herkomst is onduidelijk, door standbeelden weten we dat het ergens in Zuid-China of Tibet moet zijn. Letterlijk vertaald betekent Shar-Pei zandhuid, vanwege de kenmerkende harde huid van het ras.
Chow Chow – hond met blauwe tong
Zowel de Shar Pei als de Chow Chow zouden een gemeenschappelijke bloedlijn hebben. Ze staan bekend om hun uitgesproken donkere tong.
Een hondentong is schoner dan een vaatdoekje. Op een vaatdoekje zit meer dan een miljoen bacteriën op. Op een hondentong maar 5000. Een hondentong reinigt ook vanuit zichzelf, een vaatdoekje niet.
De buldog, ook wel bullenbijter, is een type hond dat oorspronkelijk werd gefokt voor de strijd tegen stieren (bullen). Gevechten tussen honden en stieren waren vanaf de 16e eeuw tot in de eerste helft van de 19e eeuw populair in verschillende Europese landen, maar vooral in Engeland.
Bij de meeste hondenrassen zal de normale gezonde kleur roze zijn. Wanneer het slijmvlies geel is, kan er sprake zijn van geelzucht. Dit heeft in de meeste gevallen geen spoed. Wanneer de lip en tong erg rood zijn, kan dit een koolmonoxidevergiftiging betekenen.
Meeste bijtincidenten door Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers. Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers: deze hondenrassen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van bijtincidenten.
Tibetaanse Mastiff €7.000 tot meer dan een miljoen euro!
Daarnaast kan je ook je status en rijkdom tonen als je een Tibetaanse mastiff hebt. Geen wonder dat de duurste hond ter wereld dus een Tibetaanse mastiff was die werd verkocht voor een duizelingwekkende 1,5 miljoen euro.
Het ras vindt zijn oorsprong in Siberië, waar mensen zijn voorganger gebruikten als waakhond, hulpje bij de jacht, trekhond of ongedierteverdelger. Daarna kwam dit ras vooral voor in China waar mensen de chow chow gebruikten als waakhond of als hulpje tijdens de jacht.
Het opvoeden en houden van de chowchow
Een goede socialisatie met mensen en soortgenoten is erg belangrijk voor dit hondenras, omdat de verlegen honden anders altijd achterdochtig blijven tegenover vreemden. De hond met de “leeuwenkop” hecht graag aan één persoon, maximaal twee.
Chow Chows hebben niet veel beweging nodig, ongeveer een uur per dag, maar ze zijn wel graag buiten. Ze gaan graag hun eigen gang in de achtertuin. Als het warm is, hebben ze een beschut en koel plekje nodig om zich terug te trekken.
Normaal is het een rustig dier, wat afstandelijk jegens vreemden en zeer waakzaam. Hij kan heel agressief worden als hij meent dat zijn baas of diens bezit wordt bedreigd. De chowchow blaft overigens nauwelijks, maar laat bij wijze van waarschuwing een kort, diep gegrom horen.