Als je de baby rechtop houdt, blijft de voeding makkelijker in de maag. Dit is dan ook het meest gegeven advies: houd de baby na de voeding een half uur rechtop tegen je aan. De voeding drukt dan niet tegen het klepje.
Reflux kan erger worden door andere klachten, zoals spruw, darmkrampen, verstopping of een oorontsteking.
Laat je kindje altijd op de rug slapen, dit is het veiligste. Soms kan het helpen om het hoofdeinde van een bedje iets omhoog te zetten, maar let dan heel goed op dat dit minimaal is zodat je kindje niet naar beneden kan rollen.
Doe geen zware fysische inspanningen kort na een maaltijd.Stop of verminder roken. Tabak kan de klachten van reflux verergeren.
Liever kleine porties. Over het algemeen is het dus voor je baby als hij last van het spugen of van reflux heeft, fijn om vaak kleine porties te drinken. Er is dan minder druk in de maag, waardoor de neiging om te spugen minder groot is, en het drinken zelf verzacht de pijn.
De rechtop zittende of koalahouding is de meest comfortabele borstvoedingshouding voor baby's die last hebben van reflux of oorinfecties (en die vaak liever rechtop zitten).
Bij gewone reflux spugen kindjes regelmatig.Bij verborgen reflux komt maaginhoud ook omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Sommige kinderen 'herkauwen' hun voeding op die manier.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen.
Over het algemeen ontgroeien baby's verborgen reflux en andere soorten in hun eerste jaar. Als een baby ook daarna nog aanhoudende refluxsymptomen lijkt te vertonen, moet je advies vragen aan een arts.
Meestal herken je reflux door het teruggeven van melk. Het spugen kan soms veel zijn. Zolang je baby er geen last van heeft en goed groeit moet je jou geen zorgen maken. Deze vorm van reflux wordt ook wel gastro-oesofageale reflux (GOR) of regurgitatie genoemd.
De Dental flessenspeen is geschikt voor kindjes met reflux, kindjes die zich snel verslikken, kindjes die te snel drinken of premature kindjes. De Dental flessenspeen heeft een platte kant, waardoor de voeding zich beter in de mond verspreidt.
Houd je baby na het voeden minimaal twintig minuten rechtop. Laat je baby vaker kleine porties eten of drinken.
Baby in gekantelde houding laten slapen. Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt.
Veel mensen die reflux hebben, hebben hier vooral 's nachts last van. De beste manier om dit te voorkomen is door het hoofdeinde van het bed te verhogen zodat je niet meer volledig horizontaal ligt. Als u uw hoofdeinde met een centimeter of 10 verhoogd, voorkomt u dat het maagsap makkelijk de slokdarm in stroomt.
Het kan soms wel 10 minuten duren voordat je baby een of meerdere boeren laat. Wees dus geduldig en leg je baby niet te snel neer. Het helpt ook als je je baby rustig laat drinken. Zo voorkom je dat er veel lucht in de maag terechtkomt.
Gaat de reflux niet over, dan kan men de melk indikken met johannes broodpitmeel, rijstmeel of cellulosegom. Men kan deze zowel toevoegen aan afgekolfde borstvoeding als kunstvoeding. Nutriton bevat johannesbroodpitmeel, dit is een onverteerbare vezel die de voeding doet indikken door het water eruit te onttrekken.
Bij sommige baby's is deze sluitspier nog niet zo sterk, het middenrif is nog in volle ontwikkeling. Het resultaat: reflux. Tijdens het eerste levensjaar gaat dit echter meestal weer weg omdat de sluitspier sterker wordt. Reflux komt niet alleen voor bij baby's die borstvoeding krijgen.
Osteopathie helpt de klachten van reflux te verminderen.
Met behulp van milde (hand)technieken kunnen de kringspieren van de maag worden gestimuleerd zich te ontspannen. Ook kunnen de darmen worden gestimuleerd beter te functioneren. Hierdoor wordt de mobiliteit van de maag en de omliggende organen vergroot.
Reflux of verborgen reflux is een kwaaltje dat veel voorkomt bij baby's. Gelukkig is het iets dat vanzelf weer overgaat, en in de meeste gevallen is het geheel onschuldig. Waarop moet je letten als je baby last heeft van reflux of verborgen reflux en wat kun je eraan doen?
Regurgitatie bij jonge baby's komt vaak voor. Ongeveer de helft van de baby's jonger dan 3 maanden geeft minstens 1 maal per dag wat voeding terug. Bij baby's van vier maanden loopt dit op tot bijna 70% van de baby's. De toenemende frequentie heeft te maken met het feit dat de baby beweeglijker wordt.
Inbakeren bij reflux is niet direct gevaarlijk. Als je kindje last heeft van (verborgen) reflux, dan mag je dus gewoon inbakeren. Sterker nog: baby's die last hebben van reflux ervaren veel ongemak en zijn juist gebaat bij een geborgen gevoel.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.