De lijst ingrediënten op een flesje of blikje bier is kort en bondig. Of het pils nou van
Ons Heineken® pilsener bestaat uit drie ingrediënten: gerstemout, hop en water. Het wordt pas echt magisch zodra ons A-gist wordt toegevoegd, dan transformeert het brouwsel in het bekende bier waar we zoveel van houden.
Om bier te kunnen brouwen zijn vier ingrediënten nodig: water, graan, hop en gist. Ook worden soms kruiden en vruchten toegevoegd tijdens het brouwproces. Bier bestaat voor meer dan 90% uit water. Afhankelijk van het soort bier mag dit water sporen van mineralen bevatten.
Pils is, zoals al eerder genoemd, in Nederland de meest gedronken bier soort. Dit geldt ook voor België. In 2004 bestond ook bijna 80 procent van de bierconsumptie uit pils. In Nederland zijn Heineken, Hertog Jan, Alfa, Amstel, Bavaria en Grolsch de meest bekende biermerken met pils.
Bier bestaat uit vier basis ingrediënten: graan (voornamelijk gerst), water, hop en gist. De eerste stap is het verwerken van graan tot mout en dat gebeurt in gespecialiseerde mouterijen. Hier wordt gerst geweekt in water en ontkiemt in warme kamers, waardoor er een wortel uit de gerst gaat groeien (=ontkiemen).
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Het overgrote deel van onze bieren wordt gemaakt van slechts vier natuurlijke ingrediënten. Onze meesterbrouwers combineren gerstemout, hop en water met gist. En ontketenen zo de magie. Een brouwtraditie die al eeuwen teruggaat.
Heineken als winnaar uit de test
Heineken is als winnaar uit de test gekomen op basis van het oordeel van de vier deskundigen. Met een 7,6 eindigt Heineken nipt voor Jupiler. Volgens de deskundigen is dit een mooi pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok.
We brouwen de beste kwaliteit bier, bouwen wereldwijd geliefde merken en beide proberen we zo duurzaam mogelijk te doen. Dankzij onze stevige Nederlandse wortels, focus op kwaliteit en aanwezigheid in meer dan 190 landen, kunnen we het beste van onszelf met de wereld delen.
Hertog Jan Pilsener is een Nederlands pilsbier. water, gerstemout, mais, gerst en hop. Deze pils wordt, in tegenstelling tot de speciaalbieren van Hertog Jan, niet gebrouwen in de Hertog Jan Brouwerij te Arcen.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Heineken Silver heeft een extra lage bitterheid en een alcoholpercentage van 4%. Het is voor de Nederlandse markt net als Heineken Original en Heineken 0.0 gebrouwen met 100% groene energie en wordt verkocht in recyclebare verpakkingen.
Voor wie daar een beeld bij wil hebben: dat is zo'n beetje 111 (!) voetbalvelden groot. Op dat terrein kunnen per uur 90.000 blikjes, 770.000 flesjes, 4800 tapvaten en 1000 fusten van 30 of 50 liter worden gevuld.
Een eerste grote stap, is dat Heineken® bier voor de Nederlandse markt wordt gebrouwen en verpakt met 100% groene energie. Dankzij onze biogas, zonne- en windenergie, is de CO2-uitstoot nu 0. Dat was in 2010 nog 6.5kg CO2 per 100 liter bier, wat gelijk staat aan 325 gram rundvlees. Dit betekent niet dat we er al zijn.
Reclame en marketing zijn belangrijk voor Heineken, en het bedrijf is er goed in: de beroemde slogan 'Heerlijk, helder Heineken' dateert uit de jaren vijftig. Varianten erop worden nog altijd gebruikt. Vooral na de dood van Freddy Heineken is het bedrijf grote overnames in het buitenland gaan doen.
Het zit zo: Heineken heeft in Den Bosch een eigen grondwateronttrekking met eigen bronnen waar water uit gepompt wordt. Om de effecten van de grondwateronttrekking te monitoren zijn in de omgeving van de brouwerij peilbuizen geplaatst. Deze peilbuizen zitten er sinds de jaren tachtig.
De grote boosdoener is zonlicht. "De hop in het bier verandert onder invloed van zonlicht van smaak", aldus de meesterbrouwer. "Als je twee biertjes proeft, eentje vers en eentje die vijf minuten in de zon heeft gestaan, dan proef je al verschil." Het bier krijgt een muffig luchtje.
Amstel is een biermerk van Heineken. De brouwerij werd gesticht in 1870 aan de Mauritskade te Amsterdam als Beiersch-Bierbrouwerij De Amstel. De bieren van Amstel worden tegenwoordig gebrouwen in de brouwerijen van Heineken in Zoeterwoude, 's-Hertogenbosch en Wijlre.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
Heineken brouwerijen gebruiken binnen hun productieproces (brouwen en verpak- ken) 5 soorten water: drinkwater (schoon- maakwater, huishoudelijk gebruik), onthard water (o.a. flessen spoelen), productwater, brouwwater en ketelvoeding- water. De laatste 4 soorten worden in eigen waterbehandelingsinstallatie gemaakt.
Niet het drankje zelf, maar de schimmel in het bier: biergist. Koster legt uit dat gisten schimmels zijn van één cel groot. ,,Het zijn simpele gisten en daardoor is het makkelijk te begrijpen hoe deze werken en aan te passen zijn om er andere dingen mee te doen.''
Als je in een kroeg een biertje bestelt krijg je in Nederland bijna altijd gewoon pils. Echter als je goed naar de termen bier en pils kijkt hoort dat niet zo te zijn. Pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils. Bier is namelijk de overkoepelende naam voor diverse biersoorten, waarvan pils er één is.