Een keer een voeding uitstellen of overslaan zal meestal niet direct een probleem opleveren. Maar als je dat meerdere voedingen of dagen achter elkaar doet, kan het zijn dat je melkproductie achteruit gaat, waardoor je kind minder vaak bij je wil of kan drinken. Je bent dan onbewust aan het afbouwen.
Als u 's nachts niet kolft omdat u zelf rust nodig heeft, houd dan de pauze tussen de laatste keer kolven en de eerste keer de volgende dag zo kort mogelijk. Om de moedermelkproductie in stand te houden kunt u het beste afkolven op tijden waarop u normaal gesproken zou voeden.
Als de borstvoeding goed loopt, kun je niet van het ene op het andere moment stoppen. Je lichaam moet de melkproductie afbouwen. Als je al langer borstvoeding geeft, kun je er steeds één voeding uithalen en met de andere voedingen doorgaan. Zo bouw je stapje voor stapje af.
Snel afbouwen met een borstkolf
Kolf alleen leeg als de borsten gestuwd beginnen aan te voelen. Het is belangrijk dat de borsten zorgvuldig leeg worden gekolfd om verstopping te voorkomen. Doordat de borsten niet meer regelmatig geleegd worden, loopt de productie meestal snel terug.
Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.
Start met kolven binnen 6 uur na de bevalling, ook na een keizersnede. Kolf minstens 6 tot 8 keer per dag: liefst elke 3 uur 15 minuten, om de voeding op gang te brengen. Zodra de voeding op gang is, kun je kolven totdat beide borsten 'leeg' zijn. Gewoonlijk duurt dit 15 tot 20 minuten bij dubbelzijdig afkolven.
Na het kolven
Afgekolfde melk binnen een uur in de koelkast zetten. Indien je naast het kolven je baby ook nog aan de borst voedt, is het goed om te weten dat anderhalf uur na het kolven, er weer voldoende melk is aangemaakt om je kindje te voeden.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Als je na het verlof, meestal rond de drie maanden, weer gaat werken zie je soms dat rond vier maanden de productie ineens wat minder is. Dit komt waarschijnlijk omdat afkolven bij veel moeders minder stimulans geeft dan live voeden. Ook kan het zo zijn dat je minder melk afgekolfd krijgt dan dat je baby drinkt.
Per voeding beide borsten aanbieden en je baby tenminste 20 minuten aan de eerste borst laten drinken. Vaak drinkt je baby wel aan de tweede borst, soms niet. Dat maakt niet uit. Kijk naar je baby.
Zelfs als je kleine man of vrouw nog maar één of twee keer daags aan de borst drinkt, blijft borstvoeding zin hebben. Je geeft namelijk een bom aan antistoffen door. Antistoffen die je kindje beschermen tegen allerlei ziektekiemen. En die het immuunsysteem helpen ontwikkelen en versterken.
Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk regelmatig te kolven: minstens 7 keer per 24 uur, waarvan één keer in de nacht. Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven.
Tijdelijk stoppen door een operatie Wanneer u tijdelijk van uw baby gescheiden bent, kunt u de moedermelk kolven. Zo kunt u het geven van borstvoeding oppakken wanneer u weer samen met uw baby bent. U kolft op de momenten dat uw baby bij u aan de borst zou drinken.
Probeer in de nacht de tijd tussen het kolven niet langer dan 6 à 7 uur te laten zijn. 's Nachts kolven zorgt voor het sneller op gang komen van de melkproductie en voorkomt ernstige stuwing, pijn en lekken van melk uit de borsten. De eerste melk noemen we colostrum.
Kolfschema als de borstvoeding goed op gang is:
Elke drie uur kolven en in de nacht 6 uur ertussen laten is meestal voldoende. Heb je veel melk dan kun je proberen elke 4 uur te kolven en in de nacht max 6 uur ertussen laten.
Is je melkproductie goed op gang en gaat het kolven goed? Dan kun je 's nachts tussen de kolfbeurten maximaal 6 uur aanhouden. Soms zelfs langer. Denk ook om je eigen gezondheid en zoek een goede balans tussen voldoende kolfbeurten en rust.
Veel moeders die al langere tijd melk afkolven voor hun te vroeggeboren of zieke baby krijgen te maken met teruglopende melkproductie. Dat kan gebeuren, ook al heeft u steeds voldoende borstvoeding gehad. Er zijn verschillende oorzaken voor, maar het meest waarschijnlijk is dat u en uw baby niet bij elkaar zijn.
Clusterkolven ofwel power pumping kunt u toepassen als u een (te) lage melkproductie heeft. Door clusterkolven krijgt het lichaam signalen om meer melk te gaan maken. Dit is het doel van clusterkolven. Clusterkolven imiteert de regeldagen van een baby.
Redenen voor te weinig melk. Het geven van kunstvoeding, thee, sap of water, heeft invloed op je melkproductie. Het vult het maagje, waardoor je baby langer wacht met vragen om de volgende voeding en hij dus minder aan de borst drinkt. Dit zorgt ervoor dat je borsten minder melk gaan maken.
Redenen om te gaan kolven:
Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Als het te heet is, laat het dan even afkoelen. Laat je kind niet langer dan een half uur drinken. Melk die over is, gooi je weg.
Antwoord. Een ietwat teleurstellend antwoord: het slap worden van je borsten is niet te voorkomen. Je borsten verslappen als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Het geven van borstvoeding heeft daar nauwelijks effect op.
Als je borsten niet vol aanvoelen, heb je onvoldoende melk
Deze aanpassing kan plotseling en al vrij vroeg voorkomen (twee weken na de geboorte of zelfs vroeger). Een borst is echter nooit helemaal leeg. Ook als de baby drinkt, wordt er melk aangemaakt.
Moedermelk versus kunstvoeding: praktische voordelen. Borstvoeding geven is doorgaans goedkoper. Gezinnen die alleen borstvoeding geven, besparen naar schatting 1.000 tot 1.300 euro tijdens het eerste levensjaar van hun baby.