De meeste check-in balies zijn vanaf 2 uur tot 40 minuten voor vertrek geopend. Zorg dat je voor sluitingstijd van de balie bent ingecheckt en je bagage hebt afgegeven. Houd ook rekening met reis- en wachttijden op de luchthaven.
Tijd is dus zeer kostbaar op de luchthavens. Een andere reden is dat het grondpersoneel van de airline vanaf een uur voor vertrek de laatste dingen bij de gate regelt. Hieronder vallen onder andere de controle of alle passagiers aanwezig zijn, zit alle ruimbagage aan boord en is er wel voldoende brandstof getankt.
Zorg dat u minimaal 2 uur voor vertrek van een Europese vlucht aanwezig bent, of minimaal 3 uur voor vertrek van een intercontinentale vlucht.
3 uur van tevoren aanwezig op het vliegveld
Check van tevoren bij de vliegmaatschappij hoe laat voor vertrek je aanwezig moet zijn. Wil je het ruim nemen? Zorg dat je voor Europese vluchten 3 uur van te voren op de luchthaven bent. Het is niet nodig om eerder dan 3 uur voor vertrek op de luchthaven te zijn.
Je kunt sowieso vooraf via internet inchecken bij de meeste maatschappijen. Vaak kan dat vanaf 24 tot 30 uur vooraf. Blijven de koffers over. Als je met Corendon of Transavia vliegt dan kun je je koffers vooruit sturen en die door PostNL in laten checken.
Naast online kun je ook kiezen voor inchecken op het vliegveld bij de incheckbalie. Op Schiphol vind je de check-in balie bij Vertrekhal 1 en 2. Steeds meer luchthavens hebben ook een selfservice kiosk. Scan je paspoort en vul je ticketnummer in.
Houd je paspoort en e-tickets bij de hand om het incheckproces te versnellen. Als je geen ruimbagage in hoeft te checken, kun je ook bij de self-service palen op de luchthaven inchecken. Tegenwoordig kun je bij veel airlines ook online inchecken en een boarding pass uitprinten.
Om te zien in welke rij je moet gaan staan kijk je op de digitale schermen. Hierop zie je de vertrektijd van het vliegtuig, de bestemming, het vluchtnummer, het rijnummer om in te checken, eventuele extra informatie en de gate-informatie.
Als je online incheckt voor jouw vlucht kun je thuis zelf jouw boardingpass opslaan in een handige app (wallet bijvoorbeeld) of openen vanuit jouw mail wanneer je de boardingpass nodig hebt. Als je alleen met handbagage reist, kun je meteen doorlopen naar de security check.
Je kunt bij sommige vliegtuigmaatschappijen er zelfs voor kiezen om je boardingpass per sms te ontvangen in de vorm van een QR-code, of je kiest voor de digitale Passbook app waarin je de boardingspass bewaard op je smartphone. Online inchecken is natuurlijk alleen een voordeel als je geen bagage hoeft in te checken.
Boardingpass printen
Dat kunt u op de luchthaven regelen. Ga naar de selfservice kiosk of incheckbalie om uw boardingpass op te halen. U kunt het ook thuis printen.
Nee. Waar het ticket als bevestiging van de reis kan worden gezien, is een boarding pass of instapkaart nodig om ook daadwerkelijk aan boord van een vliegtuig te kunnen gaan. Je ontvangt deze boarding pass op het moment dat je bent ingecheckt. Met deze boarding pass heb je vervolgens toegang tot de vlucht.
De vertrekhal waar je op Schiphol naartoe moet, hangt af van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Elke luchtvaartmaatschappij heeft eigen incheckbalies die verdeeld zijn over de verschillende vertrekhallen. Ga dus altijd na waar de incheckbalies van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, te vinden zijn.
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.
Mensen die gespannen zijn, hebben de neiging steeds 'hoger' te gaan ademhalen. Blijf focussen op je ademhaling als je je onrustig voelt. 8. Zorg voor afleiding: een goed boek lezen, een spel op een tablet, naar muziek luisteren, een film bekijken, kruiswoordraadsels oplossen, praten met medepassagiers...
Zelf je koffer labelen en inchecken
Je ruimbagage moet je, net als jezelf, inchecken voor je vlucht. Dit doe je bij de incheckbalie van je luchtvaartmaatschappij in de vertrekhal op Schiphol. Wanneer je zelf al online bent ingecheckt, kan je vaak ook gebruik maken van de selfservice bagage drop-off op Schiphol.
"Vliegen is absoluut niet gevaarlijk. Er gebeuren weinig ongelukken. Bij wijze van spreken ben je in het vliegtuig zelf veiliger dan op de weg er naartoe." Veel mensen met vliegangst vinden het volgens de angstcoach een eng idee dat zij door de lucht vliegen en daar de controle kwijt zijn.
Het internationale advies is om op luchthavens en in het vliegtuig een mondkapje te dragen. Dit geldt zowel voor passagiers als bemanning. Luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen om het risico op besmetting tijdens de vlucht te beperken. Vliegtuigen worden na elke vlucht ontsmet.
De mondkapjesplicht op de Nederlandse luchthavens vervalt al per 20 mei 2022 in plaats van 21 mei 2022. Als u gaat vliegen kan het gebeuren dat u bijvoorbeeld op de luchthaven in het land van vertrek en in het vliegtuig verplicht een mondkapje moet dragen.
Kom dan niet eerder dan 4 uur voor je vlucht vertrekt naar de luchthaven. Zo help je ons om de rijen voor de incheckbalies en securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen. Eerder komen heeft geen zin, want dan is je incheckbalie of bagage drop-off nog niet open en sta je onnodig te wachten.
Op weg van en naar de luchthaven
Volg altijd het advies van je luchtvaartmaatschappij over hoe laat je op Schiphol moet zijn. Daar zijn namelijk ook de wachttijden op berekend. In de planning van de luchthaven weten we hoeveel reizigers we bij de incheckbalies en securitycheck kunnen verwachten op welk moment.
Kom op tijd naar Schiphol
We verwelkomen je graag vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt in de vertrekhal. Zo help je om de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen. Kom je veel eerder, dan kan de incheckbalie nog gesloten zijn.