Hulpmiddelen die je nodig hebt voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit gaat bijvoorbeeld om een verstelbaar bed, een hoortoestel of incontinentiemateriaal. Sommige middelen vallen onder je verplichte eigen risico.
Scootmobiel, rolstoel en aanpassingen aan auto of fiets
Naast hulpmiddelen in huis, kun je via de Wmo ook hulpmiddelen vergoed krijgen die de mobiliteit in en om de woning te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een scootmobiel, rolstoel of een aangepaste fiets. Of je deze hulpmiddelen vergoed krijgt, bepaalt de gemeente.
ADL-Hulpmiddelen zijn hulpmiddelen voor algemene dagelijkse levensverrichtingen. U kunt deze gebruiken om dagelijkse handelingen te vergemakkelijken. Indicaties voor ADL-hulpmiddelen zijn ernstige gewrichtsaandoeningen of neurologische aandoeningen.
In de zorg gebruiken we dit om aan te geven in hoeverre iemand nog zelfredzaam is. De afkorting is ADL. Voorbeelden van ADL zijn in en uit bed komen, aan- en uitkleden, eten, drinken, medicijnen innemen, bewegen en lopen, praten en naar het toilet gaan.
Persoonlijke verzorging is gericht op het ondersteunen of overnemen van activiteiten op het gebied van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Hieronder vindt u een aantal activiteiten die horen bij de persoonlijke verzorging: Lichamelijke verzorging. Ondersteuning bij het aan /uitkleden.
De eigen bijdrage
In 2022 betaalt bijna iedereen voor hulp of ondersteuning vanuit de Wmo een eigen bijdrage van maximaal € 19,- per maand. Het kan ook minder zijn.
Vanuit de basisverzekering is er vergoeding voor anti-decubitus materiaal zoals bedden, matrassen, kussens en overtrekken. U krijgt dit materiaal in bruikleen.
De basisverzekering is onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De basisverzekering dekt vooral curatieve zorg. Dat is zorg gericht op de genezing en behandeling van acute en chronische lichamelijke aandoeningen. Ook dekt de basisverzekering geestelijke gezondheidszorg.
Soorten hulpmiddelen in de Wlz
Dit zijn hulpmiddelen om je te verplaatsen of te bewegen: een rolstoel, aangepaste fiets, scootmobiel, aangepaste wandelwagen en aangepaste autostoel voor kinderen. Dit zijn bijvoorbeeld tilliften en (niet-aangepaste) hooglaagbedden, die door meer mensen gebruikt kunnen worden.
Hulpmiddelen voor ouderen kunnen onder andere zijn; bad, douche en toilethulpmiddelen, aankleedhulpmiddelen, mobiliteitshulpmiddelen.
Die combinatie van leeftijd, 'productie draaien' en veeleisende patiënten, zorgen ervoor dat medewerkers in de zorg goed aan zichzelf moeten denken. Soms kan het gebruik van hulpmiddelen hierbij helpen.. Ze bevorderen de zelfredzaamheid van de patiënt zelf, maar het is ook goed voor de medewerkers.
Onder medische hulpmiddelen verstaan we de klassieke oplossingen voor ondersteuning thuis. Steunkousen tegen spataderen bijvoorbeeld. Of rollators, krukken, toiletverhogers en rolstoelen. Een ander voorbeeld voor in bed is de 'papegaai'.
Een aangepast bed en de eventueel benodigde, aan het bed gerelateerde hulpmiddelen, krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Ook wanneer u enkel aan het bed gerelateerde hulpmiddelen nodig hebt, wordt dit vergoed uit uw basisverzekering.
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is. Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd.
omvang van 40 uur per week.
Wanneer u niet meer in staat bent om uw huishouden zelf te doen (bijvoorbeeld door een ongeval, ziekte of omdat u slecht ter been bent), kunt u huishoudelijke hulp inschakelen. Om in aanmerking te komen voor de WMO dient u contact op te nemen met uw gemeente.
Aan- en uitkleden, eten, drinken, medicijnen innemen, jezelf wassen, naar het toilet gaan.
eten, inclusief medicijnen innemen. drinken. in en uit bed komen, in stoelen gaan zitten en weer opstaan. bewegen, lopen.