Wat valt onder het eigen risico?

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt als jouw zorg uit de basisverzekering wordt vergoed. De meeste zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed valt onder het eigen risico.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgenzekerheid.nl

Wat valt er allemaal onder eigen risico?

Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) (basispakket). Zoals een bezoek aan de medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp. Naast het eigen risico betaalt de verzekerde soms ook een eigen bijdrage.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorginstituutnederland.nl

Welke kosten vallen niet onder eigen risico?

Hulpmiddelen die in bruikleen verstrekt worden, met uitzondering van de verbruiksartikelen die bij deze hulpmiddelen geleverd worden en de gebruikskosten van het hulpmiddel (zoals stroomkosten) Wijkverpleging, dit gaat om verpleging en verzorging in de thuissituatie. Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dsw.nl

Wat wordt betaald van eigen risico?

Het eigen risico is een verplicht bedrag om te betalen. In 2022 is het eigen risico € 385. U betaalt dus zelf de eerste € 385. Pas daarna betaalt uw zorgverzekeraar de kosten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Welke zorg valt niet onder het eigen risico?

Je betaalt geen eigen risico voor: Consulten en behandelingen door de huisarts of een praktijkondersteuner binnen de huisartsenpraktijk. Een bezoek aan de huisartsenpost. Verloskundige zorg en kraamzorg (er geldt wel een eigen bijdrage)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgwijzer.nl

Hoe werkt het eigen risico?

35 gerelateerde vragen gevonden

Is ziekenhuisbezoek eigen risico?

U betaalt eigen risico voor de meeste ziekenhuiszorg

Voor bijna alle ziekenhuiszorg geldt het eigen risico. De kosten van ziekenhuiszorg zijn hoog. Vooral als het gaat om een overnachting, operatie of ingewikkeld onderzoek. Het kan dus zijn dat u in één keer uw hele eigen risico moet betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vgz.nl

Is ambulance eigen risico?

Eigen bijdrage en eigen risico ambulancevervoer

U betaalt geen eigen bijdrage voor ambulancevervoer. Dit vervoer telt wel mee voor uw eigen risico.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Is tandarts eigen risico?

Het door de wet verplichte eigen risico geldt alleen voor zorg die onder de basisverzekering valt. Bijna alle tandartsbehandelingen worden alleen vergoed vanuit een tandartsverzekering. Je hoeft dan dus geen eigen risico te betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op promovendum.nl

Wat valt niet onder de basisverzekering?

Gewone contactlenzen en brillen worden niet vergoed via de basisverzekering. Medisch noodzakelijke contactlenzen en speciale brillen vaak wel. Lees meer op de site van Zorginstituut Nederland over vergoeding van brillen en contactlenzen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Waarom vallen medicijnen onder eigen risico?

Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Dit is omdat vergelijkbare medicijnen in prijs kunnen verschillen. De overheid stelt dan een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan moet u bijbetalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe duur is het als je je arm breekt?

Volgens 50+ verzekeraar ACE lopen de extra kosten bij een 'normale' breuk van 6 weken als snel op naar 6.000,- euro (bij een huishouden van twee personen zonder kinderen). Bij een periode van 6 maanden kunnen de kosten in totaal wel tot 24.000 euro oplopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op plusonline.nl

Wat als je fysio behandelingen op zijn?

Heb je een chronische aandoening? Dan krijg je fysiotherapie in veel gevallen vanaf de 21e behandeling vergoed uit de basisverzekering. Dit betekent dat je de eerste 20 behandelingen zelf betaalt. Maar je kan hiervoor ook gebruik maken van een aanvullende verzekering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op independer.nl

Is eigen risico aftrekbaar van de belasting?

Kosten die onder een verplicht of vrijwillig eigen risico vallen, zijn niet aftrekbaar. Ook kosten waarvoor een eigen bijdrage geldt aan het CAK of volgens de Zorgverzekeringswet zijn niet aftrekbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Wie betaalt kosten ziekenhuis?

De meeste zorg die het ziekenhuis verleent, valt onder de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dit. Uw zorgverzekeraar moet dan wel een contract hebben met het ziekenhuis waar u zorg afneemt. Het ziekenhuis dient de rekening rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgsaam.org

Wat is het voordeel van een eigen risico?

Voordeel. Er is eigenlijk maar één voordeel: een lagere premie van je basisverzekering. Bij sommige verzekeraars kan de korting oplopen tot wel 25 euro per maand als je het eigen risico met 500 euro verhoogt. Bekijk op Zorgwijzer welke korting jij krijgt bij het verhogen van je eigen risico.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgwijzer.nl

Welke fysio zit in de basisverzekering?

Veel Nederlanders maken gebruik van fysiotherapie. De basisverzekering vergoedt de eerste 12 fysio en oefentherapie behandelingen bij artrose van de knie of de heup. Daarnaast vergoedt de basisverzekering fysiotherapie voor volwassenen alleen als je een aandoening hebt die op de lijst met chronische aandoeningen staat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op geld.nl

Wat wordt vergoed in de basisverzekering 2022?

De basisverzekering dekt vooral curatieve zorg. Dat is zorg gericht op de genezing en behandeling van acute en chronische lichamelijke aandoeningen. Ook dekt de basisverzekering geestelijke gezondheidszorg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgwijzer.nl

Waarom wordt mondhygiënist niet vergoed?

Wordt de mondhygiënist vergoed door de basisverzekering? Een bezoek aan de mondhygiënist wordt voor verzekerden tot 18 jaar volledig vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je alleen een vergoeding krijgen als je een aanvullende (tand)verzekering afsluit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op geld.nl

Wat als je geen geld hebt voor de tandarts?

Neem dan contact op met Stichting Urgente Noden, kortweg SUNN. Deze private organisatie zit in 100 gemeenten in Nederland. Dit noodfonds richt zich op zeer acute tandzorg. Het fonds werkt soms samen met een lokale tandarts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxmeldpunt.nl

Is de tandarts gratis?

Mondzorg voor verzekerden vanaf 18 jaar

De basisverzekering dekt de kosten van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Voor mensen boven 18 jaar zit de periodieke controle niet in het basispakket.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat kost een ritje met de ambulance?

De kosten voor een ambulance zijn wettelijk vastgesteld en komen al gauw neer op zo'n 700 euro. En heb je een hoger eigen vrijwillig risico? Dan zullen de kosten hoger uitvallen. Goed om te weten: kosten voor een ambulance worden alleen gerekend als de patiënt ook echt vervoerd wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op promovendum.nl

Wat kost een bezoek aan de eerste hulp?

De kosten voor een bezoek aan de SEH zijn minimaal 150 euro. Door uw behandeling kan dit bedrag hoger worden. De Spoedeisende Hulp is bedoeld voor mensen met spoedeisende en/of levensbedreigende klachten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mcl.nl

Wat kost een dag in het ziekenhuis?

Iemand die op de verpleegafdeling van het ziekenhuis ligt vanwege corona kost ongeveer 500 euro per dag. Iemand die na een verkeersongeval op de traumaopvang wordt opgenomen met 2 verpleegdagen kost ongeveer 1.400 euro, ofwel 700 euro per dag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgwijzer.nl

Populaire vragen