extra uitleg. De schaal van een ei is hard en kan daardoor niet goed bewegen. Als de schaal te veel beweegt dan breekt het ei. Maar een ei kan toch tegen een klein stootje, doordat de ronde vorm ervoor zorgt dat krachten over de schaal worden verdeeld.
Het is de bedoeling dat je het open kraakt, maar niet meteen breekt. Met je duim en vingers maak je nu een soort draaibeweging. Duw je duim naar voor en je vingers naar achter om het ei te openen. Als alles goed gaat, vloeit je eitje nu vlot uit de schaal.
Het hoogste punt van een boog is het sterkst, net zoals de boven- en onderkant van een ei. Grappig weetje: een staand kippenei kan wel 40 kg dragen en een struisvogelei wel meer dan 200 kg.
Een eierschaal bestaat in feite uit twee koepels die de drukbelasting absorberen en verdelen. De koepel is zo sterk dat vier halve schalen meer dan zes kilo boeken kunnen dragen.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Let wel, het eten van eierschalen kan enorme risico's met zich meebrengen. Eieren kunnen soms zijn besmet met Salmonella-bacteriën, wat kan resulteren in een salmonella-infectie. Daarom is het van belang om je eierschalen te koken, voordat je ze van plan bent te consumeren. En eet vooral geen grote stukken eierschaal.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Als je een gaaf ei probeert stuk te knijpen, houd je je hand een beetje om het ei heen. Hierdoor wordt de kracht van het knijpen goed over het ei verspreid. De knijpkracht is daardoor niet groot genoeg om de ronde schaal te breken. Als je een gaaf ei op tafel tikt, dan werkt de kracht van het tikken op één plek.
Kracht verspreidt zich
Het kippenei bleek bij een kracht van 45 Newton te knappen. Het struisvogelei hield het een stuk langer uit: pas bij 500 Newton begon het barsten te vertonen. Volgens Meyers en zijn team blijkt grootte een doorslaggevende factor te zijn voor de sterkte van de eierschil.
Een ei is dus supersterk, maar toch kan een klein kuikentje het breken. Dat komt omdat een plotse kracht geconcentreerd op één punt (bijvoorbeeld de slag van een mes, de rand van een pan, het pikken van een kuiken) een ei heel fragiel maakt.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
Een bedorven ei verspreidt een penetrante, vieze geur wanneer je het openbreekt. Je zult de zwavelachtige geur direct ruiken wanneer je het ei openbreekt (en misschien daarvoor ook al wel), en je moet het ei weggooien. Een bedorven ei zal vies ruiken, of het nu rauw of gekookt is.
Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien. Dat betekent helaas dat het niet meer goed is.
3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.
Hoe komt het dat een ei kan drijven? Er zit een klein luchtzakje aan de bolle kant van het ei. Naarmate het ei ouder wordt, verliest het vocht en koolstofdioxide en neemt de luchtkamer in grootte toe. Meer lucht geeft een ei meer drijfvermogen, en zo kun je dus heel eenvoudig zien of het nog vers is of niet!
Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.
Een schaal van een gemiddeld ei weegt rond de 5 gram en daar zit dus snel een paar gram calcium in. Met een klein lepeltje ( ongeveer halve theelepel) gemalen eierschaal-poeder heb je al snel je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. En meer dan de aanbevolen hoeveelheid kun je dus beter niet nemen.
De risico's van het eten van eierschalen
Volgens het Voedingscentrum zijn in ons land ongeveer 3 op de 10.000 eieren besmet met salmonella. Maar door de eierschalen te koken, is het risico op salmonella-infectie nihil. Een ander risico is dat je met het eten van eierschalen je keel of slokdarm beschadigt.
Een mini-ei in het legnest van de kippen. Geen idee van welke kip het is. Zo'n eitje heeft geen ei-geel, daar is het te klein voor. Een kip die voor het eerst een ei legt heeft een grote kans om een zo'n hanenei of ook wel hanenscheet genoemd te leggen.
Klachten en symptomen bij infectie met salmonella
Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Met name bij een infectie met de Salmonella typhi en de Salmonella paratyphi bacterie kunnen de klachten heel hevig zijn.