Wanneer heb ik recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting? U kunt als ouder de combinatiekorting krijgen als u werkt en uw kind jonger is dan 12 jaar. Verder hangt de korting af van uw inkomen. De Belastingdienst beoordeelt of u de inkomensafhankelijke combinatiekorting kunt krijgen.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een tegemoetkoming van de belastingdienst voor werkende ouders van jonge kinderen. Het wordt uitbetaald in de vorm van een belastingteruggave. De overheid wil ouders zo aanmoedigen om te gaan werken.
De voorwaarden en bedragen van de combinatiekorting vindt u op de website van de Belastingdienst. Heeft u geen arbeidsinkomen of geen recht op zelfstandigenaftrek, dan krijgt u deze korting niet.
Hoe vraag ik de inkomensafhankelijke combinatiekorting aan? Dat doet u via uw belastingaangifte. Als u de korting alvast maandelijks wilt krijgen, vraagt u een voorlopige aanslag aan. Beide online formulieren vindt u op Mijn Belastingdienst.
Volgens artikel 44b van het uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001 zouden beide ouders recht hebben op inkomensafhankelijke combinatiekorting gedurende de periode dat een kind tegelijkertijd tot het huishouden van beide ouders behoord.
Ouders waarvan het jongste kind op 1 januari 12 of ouder is hebben geen recht meer op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dat zorgt voor duizenden euro's meer belasting.
Om kindgebonden budget te krijgen, moeten u en uw eventuele toeslagpartner aan de volgende voorwaarden voldoen: U hebt 1 of meer kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. U krijgt kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Uw (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog.
Een alleenstaande ouder krijgt een toeslag op het kindgebonden budget. Is uw bruto inkomen lager dan € 22.356 in 2022 dan is de toeslag € 3.285 per jaar. Is uw inkomen hoger, dan vermindert de toeslag.
Je hebt als alleenstaande moeder recht op meerdere dingen in 2022. Denk hierbij aan de huur- en zorgtoeslag, maar ook op kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en (indien nodig) een bijstandsuitkering.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting voor ouders met jonge kinderen. U krijgt via deze heffingskorting een korting op de te betalen belasting als u een kind verzorgt en tegelijk (parttime) werkt.
Waarom krijg ik nu ineens geld? We zijn bezig om iedereen die van 2013 tot en met 2020 onterecht geen kindgebonden budget heeft gekregen alsnog uit te betalen. U had 1 van deze jaren ook recht op kindgebonden budget.
Controle Belastingdienst en indienen aanvragen co-ouderschap
Mocht je je afvragen hoe de Belastingdienst dit controleert: er worden ad rondom ouderschapsplannen opgevraagd om te toetsen of de aangevraagde toeslagen kloppen met de gemaakte afspraken in het ouderschapsplan.
Kindgebonden budget
Het geld kan worden verdeeld over beide ouders. Dit kan alleen als er twee of meer kinderen zijn én als er sprake is van co-ouderschap. Je krijgt dan dus allebei een deel van het kindgebonden budget uitbetaald van de Belastingdienst.
Vermogen is de waarde van uw bezittingen min uw schulden. Wat u wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij uw belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of het buitenland tellen bijvoorbeeld mee.
U bent co-ouder als u met uw ex-partner hebt afgesproken om de dagelijkse opvang en opvoeding van uw kind ongeveer gelijk te verdelen in een herhalend ritme. Wat dit inhoudt, leggen we hieronder uit.
De alleenstaande ouderkorting bestaat in 2020 en 2021 niet meer, de alleenstaande ouderenkorting wel. Binnen de heffingskortingen, toeslagen en het kindgebonden budget zijn er voor een (alleenstaande) ouder nog mogelijkheden. Wanneer komt u voor deze belastingmeevaller in aanmerking en op welk bedrag hebt u recht?
U kunt extra geld krijgen als u naast uw opleiding een kind verzorgt: de eenoudertoeslag. U krijgt de toeslag als u geen partner hebt en een kind verzorgt dat jonger is dan 18 jaar. Het kan uw eigen kind zijn, maar dat hoeft niet. Voorwaarde is dat u de kinderbijslag voor het kind krijgt.
De meeste moeders werken 32 uur. Dit kunnen ze verdelen over meerdere dagen. Vaak kiezen moeders er voor om vier dagen te werken.