Wat houdt uw tienjarige aansprakelijkheid in? Als aannemer, architect, ingenieur of studiebureau blijft u tot 10 jaar na oplevering-aanvaarding van de werf aansprakelijk voor ernstige gebreken die de stabiliteit en/of soliditeit van het bouwwerk in gevaar brengen.
Wat moet de verzekering dekken? De verzekering dekt de tienjarige aansprakelijkheid van de actoren in de bouw, beperkt tot de gebreken in de soliditeit, stabiliteit en waterdichtheid van de gesloten ruwbouw, wanneer die de soliditeit of de stabiliteit van de woning in gevaar brengen.
Elke bouwprofessional van wie de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid in het gedrang kan komen, is wettelijk verplicht om hiervoor een verzekering af te sluiten. Ze geldt voor nieuwbouw- en renovatiewerken van woningen in België waarvoor de tussenkomst van een architect verplicht is.
Een decenale verzekering dekt zowel de verzekeringnemer (bouwheer, aannemer of promotor) en dekt alle bouwpartners tegen aansprakelijkheid en herstellingskosten, en dat voor een periode van precies tien jaar na voorlopige of definitieve oplevering.
De verzekering van de tienjarige aansprakelijkheid beschermt de burgerlijke aansprakelijkheid, bedoeld in de artikelen 1792 en 2270 van het Burgerlijk Wetboek. Het betreft dus uitsluitend de aansprakelijkheid met betrekking tot problemen van soliditeit en stabiliteit van de gesloten ruwbouw van de woning.
Vanaf 1 juli 2018 moeten alle aannemers een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als ze bij een nieuwbouw- of renovatieproject betrokken zijn. Bij een nieuwbouwwoning van 350.000 euro kost deze verzekering 2.900 euro.
De aannemer is nu ook al op basis van het Burgerlijk Wetboek 20 jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken. Van deze termijn mag je afwijken, en dit gebeurt ook in veel algemene voorwaarden in de bouw, zoals de UAV of de AVA. De termijn is dan 5 jaar voor verborgen gebreken en 10 jaar voor ernstige gebreken.
De wet op de verplichte decenale bouw voor aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouw treedt in juli 2018 in werking. Vanaf dan moeten alle partijen die impact hebben op de stabiliteit van een gebouw bestemd voor bewoning, verplicht een decenale verzekering afsluiten.
De ABR-polis dekt drie luiken die kort als volgt kunnen worden samengevat: Alle schade en verliezen met betrekking tot de werken tijdens de bouw- of onderhoudsperiode. De burgerlijke aansprakelijkheid van de verzekerden tegenover derden, tijdens de bouwperiode.
Meestal is je werkgever aansprakelijk voor de schade die je tijdens werktijd veroorzaakt aan een ander of spullen van een ander. Je bent dan niet verzekerd op je eigen aansprakelijkheidsverzekering. Jouw werkgever heeft daar zelf een verzekering voor afgesloten.
Wet Peeters-Borsus: verzekeringsplicht voor alle dienstverleners in de bouwsector. Sinds 1 juli 2018 is de Wet Peeters-Borsus* van kracht. Die wet bepaalt dat alle architecten, aannemers en andere dienstverleners in de bouwsector verplicht zijn om een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Voor ernstige gebreken kunt u de architect en de aannemer 10 jaar lang aansprakelijk stellen. 'Discussies over ernstige gebreken komen vaak voor', zegt advocaat Ludo Ockier, die gepokt en gemazeld is in het bouwrecht.
Onder lichte verborgen gebreken wordt verstaan gebreken die de stabiliteit van (een deel) van het gebouw niet aantasten, doch van die aard zijn dat indien de bouwheer ze ten tijde van de aanvaarding van het werk had gekend, hij ze niet aanvaard had.
De Wet Breyne beschermt de aankoop van een woning op plan of de aankoop van een te bouwen woning en is enkel van toepassing voor zover het goed in België is gelegen en bestemd is voor bewoning.
❏ Dankzij het principe van de gekruiste aansprakelijkheid is de aansprakelijkheid van verzekerden (bouwheer, aannemer(s) en onderaannemers, …) die beschouwd worden als derden tegenover anderen gewaarborgd in geval van schade veroorzaakt aan andere verzekerden.
Een bestaand goed is zoals de naam doet vermoeden een goed dat reeds bestond voor de aanvang van de werken. Het gaat hier over gebouwen, die eigendom zijn van de bouwheer, waarin (bij renovatie), waaraan (bij uitbreiding) of waarnaast wordt gewerkt in het kader van de verzekerde werf.
Een ABR-verzekering is niet wettelijk verplicht, maar toch sluiten de meeste bouwheren en hoofdaannemers er toch een. Waarom ze dat doen? Kijk even rond op de werf waar u vandaag actief bent.
Er is een verjaringstermijn: het recht om herstel(kosten) te vorderen bij verborgen gebreken vervalt twintig jaar na oplevering in ieder geval. Als de standaardvoorwaarden in de bouw van toepassing zijn, dan is de aannemer de eerste vijf jaar na oplevering aansprakelijk voor verborgen gebreken.
Ontdekt u tijdens de verbouwing of vlak erna gebreken, dan is de aannemer in principe aansprakelijk. Het gaat dan om constructiefouten die tijdens het ontwerp of de uitvoeringsfase zijn ontstaan. Hierbij moet natuurlijk wel gekeken worden of de eventuele architect de fout redelijkerwijs eerder had kunnen ontdekken.
Gaat het om gebreken die niet redelijkerwijs ontdekt hadden kunnen worden, zoals een constructiefout, dan ben je als aannemer wel aansprakelijk voor schade én voor herstel. Om de aansprakelijkheid te regelen, zijn de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken (UAV) opgesteld.
Indien jouw woning schade veroorzaakt (bijvoorbeeld een dakpan die op een voorbijganger valt), dan dekt deze bijkomende waarborg zowel de stoffelijke als lichamelijke schade.
ernstige gebreken, waarvan sprake is als de hechtheid van een gebouw wordt aangetast, of als het huis niet meer geschikt is voor zijn bestemming. Voor deze gebreken is aannemer na aansprakelijk gedurende 20 jaar na afloop van de onderhoudsperiode.
De algemene garantietermijn is 6 jaar. Deze termijn gaat 3 maanden na de oplevering in. Voor sommige onderdelen van de woning geldt een kortere garantietermijn en sommige gebreken zijn uitgesloten van de garantie. Voor ernstige gebreken geldt een garantietermijn van 10 jaar.
De tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer wordt bevestigd in de artikelen 1792 en 2270 van het burgerlijk wetboek. Deze artikelen bepalen dat voor alle gebreken die de stevigheid of de stabiliteit van het gebouw in het gedrang brengen, de aannemer sowieso gedurende 10 jaar aansprakelijk is.