Er wordt nog al te vaak en volkomen onterecht een link gelegd tussen 'zuur' bloed en reuma en jicht. De bewering dat zure of zuursmakende voedingsmiddelen, zoals tomaten en yoghurt, jicht of andere reumatische aandoeningen zouden veroorzaken is dan ook volledig uit de lucht gegrepen.
Zuivelproducten kunnen de pijn bij reumatoïde artritis verergeren. Ze bevatten eiwitten die de weefsels rond de gewrichten kunnen irriteren. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd door Karl Michaëlsson.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Voor mensen met reumatoïde artritis is er geen reden het gebruik van koffie te verminderen. Koffie doet reumatoïde artritis niet ontstaan en heeft geen negatief effect op je aandoening.
Op internet kom je misschien wél voedingsadviezen tegen om je reuma minder te maken, zoals niets uit nachtschadefamilie eten (zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika), visoliecapsules slikken, geen melk drinken en geen koffie drinken. Deze adviezen zijn dus helaas niet voldoende onderbouwd.
Koffie en de reumafactor
Finse onderzoekers onderzochten de medische gegevens van 19.000 mensen die gedurende 15 jaar waren gevolgd. Ze concludeerden dat bij het dagelijks drinken van vier koppen koffie of meer de kans op reumatoïde artritis tweemaal groter was dan bij minder grote koffieleuten.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Extra warmte kan de ontsteking verergeren. Overleg met je arts of fysiotherapeut wat bij jouw klachten aan te raden is. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en gewrichten. Bewegen doet daardoor (tijdelijk) minder pijn.
Reuma treft 1 op de 4 volwassenen. Het is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit bij veertigplussers. Het lijkt er echter op dat een natuurlijke verbinding in groene thee – epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) – ontstekingen en weefselvernietiging bij reumatoïde artritis (RA) kan afremmen.
Als eerste is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Met name voldoende eiwitten, vitaminen en calcium is voor reuma en voeding belangrijk. Groente en fruit hebben daarnaast ook een ontstekingsremmende werking. Neem iedere dag minimaal 250 gram groente en twee stukken fruit.
Suiker zorgt voor meer ontstekingseiwitten
Dit zijn ontstekingseiwitten die pijn, stijfheid en zwelling in uw gewrichten veroorzaken. Door het consumeren van teveel toegevoegde suikers worden er meer van deze ontstekingseiwitten in uw lichaam vrijgegeven. Daardoor nemen de reumatische klachten alleen maar toe.
Ontstekingsremmende pijnstillers verminderen zowel de pijn als de ontstekingen. Ze worden vaan in combinatie met andere medicijnen (zie hieronder) voorgeschreven. Voorbeelden zijn: Ibuprofen®, Naproxen®, Diclofenac® en Indometacine®. Deze groep bestaat uit snelwerkende ontstekingsremmers.
Reumatische aandoeningen zijn dus onder te verdelen in drie hoofdgroepen: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. De meeste mensen met reumatische klachten hebben artrose. Dat zijn er maar liefst 1,1 miljoen. Chronische gewrichtsontstekingen komen voor bij ongeveer 420.000 mensen.
Er is momenteel geen directe relatie bekend tussen het drinken van alcohol en het ontstaan van reumatoïde artritis. Ook is er geen aanwijzing voor een direct verband tussen de intensiteit van de ontstekingen en het drinken van alcohol.
U heeft pijnlijke, stijve, dikke of warme gewrichten. Bijvoorbeeld in de handen, polsen, voeten of enkels. Heel soms wordt een gewricht ook rood. U kunt de gewrichten minder goed buigen, strekken of bewegen.
Rood vlees
Rokers hebben een veel grotere kans op reuma en ze krijgen de ziekte ook vaak in ernstiger mate. “Mensen die veel rood vlees en vleeswaren eten, hebben ook een drie keer groter risico op reuma dan personen die dit niet doen.
Antwoord: Het onderzoek waar het nieuwsbericht aan refereert, is slechts een eerste aanwijzing dat melk mogelijk een positief effect heeft op artrose in de knie. Baat het niet, het schaadt ook niet. Het effect is het grootst bij één glas melk per dag.
Verwijder de schillen van aardappelen: de meeste alkaloïden zitten in de schil. Vermijd groene tomaten vanwege de giftige alkaloïde tomatine (zit niet in rijpe tomaten). Vermijd aardappelen met groene plekken en uitlopers, daarin bevindt zich veel solanine (alkaloïde).
Den Broeder: “Ja, stress geeft meer activiteit van de reuma. Onderzoek, onder andere ook uitgevoerd in de Sint Maartenskliniek, heeft laten zien dat stressvolle gebeurtenissen leiden tot een gemiddeld hogere ziekteactiviteit. Probeer dan ook stress te voorkomen of er goed mee om te gaan als je ontstekingsreuma hebt!”
Ongeveer 80% van de mensen met reumatoïde artritis heeft de reumafactor in het bloed. Dat betekent dat bij 20% van de mensen met reumatoïde artritis deze auto-antistof niet wordt gevonden terwijl hun lichamelijke klachten wel bij deze aandoening passen.
Reumapatiënten hebben geen slechtere levensverwachting dan mensen zonder deze ziekte. Tenminste, als de ontstekingen die gepaard gaan met deze aandoening snel en voortdurend worden onderdrukt met de juiste medicijnen.