Hoe snel werken de capsules? Het effect is vaak al na 1 week merkbaar en het maximale effect wordt na 4 weken bereikt.
Capsules en zetpillen verminderen de pijn na 1 uur. Dit effect houdt ongeveer 6 uur aan. Indometacine in vertraagde-afgiftecapsules werkt minder snel, maar langer: 12 tot 24 uur. Roodheid en zwelling verminderen binnen een week.
Dit gebeurt meestal in de dunne darm, het stuk tussen de maag en de dikke darm. Sommige geneesmiddelen worden heel snel opgenomen, andere heel langzaam. Paracetamol wordt heel snel opgenomen, het begint na een kwartiertje al te werken. Maar er zijn ook geneesmiddelen die er uren over doen om opgenomen te worden.
Tijdens het onderzoek worden deze foto's naar een ontvanger gezonden die u bij u draagt. Het onderzoek duurt maximaal twaalf uur (de batterij in de capsule heeft een levensduur van max. twaalf uur).
Capsules zijn kleine kokertjes van gelatine of een ander vrij stevig materiaal, die zijn gevuld met de werkzame stoffen. Het gelatine-omhulsel lost op in de maag of dunne darm waardoor de werkzame bestanddelen daar vrijkomen.
Capsules werken daarentegen sneller, maar zijn minder lang houdbaar en kunnen duurder zijn. Wel zijn ze vaak beter te slikken dan tabletten, mocht je daar moeite mee hebben.
De inhoud is door de beschermende capsule bestand tegen vocht, licht en zuurstof en heeft dus een goede houdbaarheid. Ook is een capsule vaak wat 'cleaner' dan een tablet omdat er minder hulpstoffen nodig zijn, maar past er bijvoorbeeld weer minder is een capsule.
Of je een tablet mag vermalen of een capsule mag openbreken moet de arts (of de apotheker) bepalen. Neem hier zelf geen beslissing over, want het is niet altijd toegestaan. Sommige tabletten hebben een speciale buitenlaag om te voorkomen dat ze in de maag uiteenvallen.
U slikt een tablet of capsule gemakkelijker door als u uw hoofd een stukje voorover buigt tijdens het slikken. U slikt dan geen lucht mee in. De tablet of capsule kan daardoor niet in uw keel blijven steken. Neem een slok water, leg de tablet of capsule op de tong en slik deze door met 1 of 2 flinke slokken water.
Bij een aanval moet u een medicijn voor onder de tong gebruiken. Dit kan met een tablet met isosorbidedinitraat voor onder de tong. Het medicijn wordt snel uit de tablet via het mondslijmvlies in het bloed opgenomen.
Bij intraveneuze toediening wordt het farmacon rechtstreeks in het veneuze vaatstelsel gebracht. Op deze wijze wordt het snelst een systemisch effect bewerkstelligd en deze route is vaak een eerste keuze bij levensbedreigende situaties.
Als u moet overgeven (kotsen of braken) komt alles wat in uw maag zit, ineens met golven weer uit uw mond naar buiten. Voordat u overgeeft, voelt u zich meestal misselijk. Alles wat u eet en drinkt, wordt door de spieren van de slokdarm en de maag naar de darmen gebracht.
Een capsule is een omhulsel, veelal van gelatine, waarin een medicijn of voedingssupplement afgepast is voor gebruik door de patiënt. Er zijn harde en zachte capsules. In de eerste worden veelal poeders afgemeten, in de tweede vooral niet-waterige oplossingen (bijvoorbeeld visolie of vitamine A, D of E in olie).
De capsules lossen op in de maag of dunne darm waar de werkzame stoffen vervolgens vrijkomen. De meeste mensen vinden capsules makkelijker in te nemen dan tabletten. Mocht dit nog steeds lastig zijn, dan kunnen capsules meestal worden opengemaakt om de inhoud met wat water of een maaltijd in te nemen.
Het effect van omeprazol bij de eradicatie van Helicobacter pylori berust waarschijnlijk vooral op een verhoging van de lokale pH, waardoor de effectiviteit van antibiotica toeneemt. Maximaal effect op de zuursecretie binnen 4 dagen. Werkingsduur: 24 uur.
Bij een capsule kun je vaak de twee helften uit elkaar halen en de poeder in een glas water of door je voeding oplossen. Alleen in het geval van probiotica kun je dit beter niet doen.
Conclusie. Ambulante patiënten dienen tabletten of capsules in staande of zittende houding met ruim voldoende water in te nemen, ten minste 5 minuten alvorens te gaan liggen. Mocht toch het gevoel ontstaan dat het middel in de slokdarm is blijven steken, dan is het verstandig nog een glas water te drinken.
Voedsel in de maag vertraagt de werking van een medicijn. Vooral vet voedsel vertraagt de maaglediging. Geneesmiddelen die een half uur voor de maaltijd, tijdens of tot drie uur na de maaltijd worden ingenomen, blijven langer in de maag.
Ook tabletten met een maagsapresistente omhulling (msr of enteric coated) mag je in de meeste gevallen niet vermalen. Het malen van tabletten met risicovolle stoffen wordt vanwege mogelijke gezondheidsrisico's ook afgeraden, zoals tabletten met cytostatica.
Door deze medicijnen te breken of te vermalen, gaat de gereguleerde afgifte verloren en komt de totale hoeveelheid medicijn in een keer vrij. Dit kan ernstige gevolgen hebben omdat dit dan een soort overdosis betreft. Vooral bij medicijnen tegen hoge bloeddruk is dit gevaarlijk.
Uw medicijnen kunnen elkaars opname in uw lichaam versnellen of vertragen. Hierdoor kan een medicijn uw lichaam te snel verlaten, waardoor het minder goed zijn werk kan doen. Het kan ook dat een medicijn niet goed wordt opgenomen door uw lichaam doordat een ander medicijn verstorend werkt.
Capsules kunnen eenvoudig worden opengemaakt. De inhoud kan met een smoothie, wat appelmoes of een geprakte banaan worden vermengd. U dient er wel rekening mee te houden dat dit niet altijd bevorderlijk is voor de smaak. Sommige inhoudsstoffen zijn namelijk zuur of bitter.
Door de bescherming vallen deze tabletten niet uiteen in de maag. Gebeurt dit wel – bijvoorbeeld door het breken van het tablet – dan komt de werkzame stof in verhoogde concentratie in de maag en kan de maagwand beschadigen. Dit soort tabletten mag je dus ook niet halveren, kapot bijten of oplossen.
Deze tabletten zijn allemaal zo ontwikkeld dat met de juiste manier van inname de beste opname in het lichaam wordt gerealiseerd. Bij kauwtabletten is het belangrijk om het tablet goed fijn te kauwen zodat de kleine stukjes sneller en beter worden opgenomen.