De lading van personenauto's mag niet meer dan 20 cm buiten elke zijkant van de auto uitsteken tot een maximumbreedte van 2,55 meter. Voor aanhangwagens (en vrachtauto's) geldt dat de breedte van het voertuig incl. de lading niet breder mag zijn dan voor het vervoer noodzakelijk is, met een maximum van 3,00 meter.
In praktijk zijn aanhangers dikwijls tussen 145 cm en 220 cm breed.
De breedte van voertuigen is maximaal 255 centimeter op verharde wegen. Op onverharde wegen mag de breedte maximaal 220 centimeter zijn. Er is echter een uitzondering voor gekoelde voertuigen, deze mogen een maximale breedte hebben van 260 centimeter. Dit zijn de maximale afmetingen voor het voertuig zelf.
De breedte van een vrachtauto en daaraan gekoppelde aanhangwagen of een trekker met oplegger mag, met inbegrip van ondeelbare lading, niet meer zijn dan 3 meter.
Deelbare lading mag aan de zijkanten maximaal 20 cm uitsteken, ondeelbare lading mag aan de zijkanten meer dan 20 cm uitsteken als de aanhanger niet breder dan 3 m is. Aan de achterkant mag deelbare lading niet meer dan 1 m uitsteken, ondeelbare lading mag onder voorwaarde meer dan 1 m uitsteken.
Regels voor een auto met ondeelbare uitstekende lading
Aan de beide zijkanten mag de lading 20 centimeter uitsteken. Aan de achterzijde mag het tot 1 meter uitsteken zonder markeringsbord. Met een markeringsbord mag de lading maximaal de helft van de lengte van je auto uitsteken en niet meer dan 5 meter.
149a, 2e lid van de Wegenverkeerswet en het Besluit ontheffingverlening exceptioneel vervoer. De wettelijk toegestane afmetingen voor het vervoer van ondeelbare lading (hiervoor is dus geen ontheffing nodig) zijn: lengte ≤ 22 m. breedte ≤ 3 m.
Slepen van een motorvoertuig
Het motorvoertuig dat wordt gesleept wordt volgens de wet beschouwd als een aanhanger. Het is dan ook verboden een weg in te rijden met een geslotenverklaring voor motorvoertuigen met aanhangwagens (bord C10). Een rode vlag aan de sleepkabel of sleepstang is niet nodig.
Op grond van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) is een gesleepte auto een aanhangwagen; voor de rest van de verkeerswetgeving blijft het gewoon een 'zelfstandige' auto. Dit betekent dat een 'aanhangwagen' wordt getrokken en de daarvoor geldende regels moet worden nageleefd.
Boedelbak hanteert zeer voordelige huurtarieven voor de bagagewagen! Lengte: 153 cm. Breedte: 103 cm. Hoogte: 34 cm tot 52 cm.
Zodra een landbouwvoertuig breder is dan 3,00 meter, is het een uitzonderlijk voertuig en is in alle gevallen een vergunning uitzonderlijk vervoer vereist. Gedragen machines zijn machines die in de hefinrichting (vooraan of achteraan) van de tractor gehangen worden.
Je aanhanger mag 2,55 m breed zijn op verharde wegen.
Voor uitstekende lading op de aanhanger geldt dat de lading niet aan de voorkant mag uitsteken. Gaat het om deelbare lading? Dan mag deze aan de zijkant maximaal 20 centimeter uitsteken. Aan de achterkant mag de deelbare lading niet meer dan 1 meter uitsteken.
Veel middenklasse auto's zijn vandaag de dag zelfs breder dan 2 meter, terwijl de parkeervakken sinds de jaren 70 geen centimeter zijn gegroeid. De afmeting blijft gereguleerd op 2,30 breed en 5 meter lang en daar wil de club verandering in zien.
De verkeerswetgeving noemt als 'ondeelbare lading': lading die ten behoeve van het vervoer niet zonder overmatige kosten of risico van schade, in twee of meer ladingen kan worden gesplitst. Ondeelbare lading mag meestal meer uitsteken dan andere lading.
De maximaal toegelaten massa (MTM) van het voertuig is 3500 kg en het voertuig is geschikt voor het vervoer van maximaal 8 passagiers, de chauffeur niet meegerekend. Een aangepast rijbewijs B is nodig als uw aanhangwagen meer dan 750 kg weegt en de maximaal toegelaten massa (MTM) van uw voertuig meer is dan 3500 kg.
Sleep de auto altijd zo dat de wielen in de rijrichting draaien. Sleep auto's met automatische transmissie niet op een snelheid hoger dan 80 km/h(50 mph) en niet verder dan 80 km (50 mile).
Na 1989. Met je rijbewijs B van na 1 januari 1989 mag je een aanhanger slepen waarvan de maximaal toegelaten massa (MTM) niet meer bedraagt dan 750 kilogram.
In Nederland mag het transport max. 2.50 / 2.75 mtr. breed zijn. Dus gelijk met de chassisbreedte van een trailer.
Lengte en breedte transport
In Nederland mag er volgens de wet met een breedte getransporteerd worden van 2,75m. Daarbuiten spreken we van breedte transport. Daarvoor is een speciale ontheffing nodig. Ook bestaat er een vergunning waarmee doorlopend tot 3,5m getransporteerd mag worden.
Aan de achterzijde mag lading niet meer dan 1 meter uitsteken, maar nooit meer dan 5 meter achter het hart van de achterste as. Verder mag lading niet meer dan 60 cm achter de bumper uitsteken, als de afstand tussen het wegdek en de lading meer bedraagt dan 55 cm.
Hoogte: maximaal 4.00 meter. Breedte personenauto's: 2.55 meter op verharde en 2.20 meter op onverharde wegen. Breedte aanhangwagens: 2.55 meter, met uitzondering van geconditioneerde voertuigen ( koelwagens), welke 2.60 meter breed mogen zijn.
Markering bij uitstekende lading in de breedte
Moet rood-witte gemarkeerd worden de lading meer dan 10 cm in de breedte uitsteekt. De markeringsborden moeten dwars aan de lading op een minimale hoogte van 35 cm en een hoogte van maximaal 1,70 m worden bevestigd.