Een tekening is een duurzame neerslag van tekenmateriaal (potlood, pen, penseel, plotter) op een drager (papier, doek of plaat). Men maakt onderscheid tussen: een kunstzinnige tekening. een technische tekening.
Alles wat rond is, is heel gemakkelijk te tekenen (een bal, een appel, een meloen, enz.). Motieven met weinig details kunnen bijvoorbeeld een banaan, een TV, een lamp of iets dergelijks zijn. Te veel verschillende motieven tegelijk kunnen ook een belemmering zijn.
En wat zegt het over zijn gevoelens? Volgens experts laten kindertekeningen zien hoe jouw kind de wereld ervaart en geven ze zijn gevoelens weer. Als je kind vrij mag tekenen, dus zonder opdracht of aanwijzingen van een juf, meester of ouder, dan tekent hij wat hem bezighoudt.
Schematische tekening maken
Met een schematische tekening kun je iets duidelijk weergeven. In tegenstelling tot natuurgetrouwe tekeningen bevat een schematische tekening weinig details; het gaat alleen om de hoofdlijnen en het benoemen van de belangrijkste onderdelen van het voorwerp dat je bekijkt.
Twee tot vier jaar. Wanneer je kind bijna twee jaar is, begint de fijne motoriek zich zodanig te ontwikkelen dat hij de eerste krabbels op papier kan maken. Tekeningen worden nog lukraak op het vel papier gezet. Langzaamaan gaat je kind die onherkenbare schetsen ook benoemen.
Kinderen doen via hun tekeningen verslag van hun ervaringen uit het dagelijks leven. Ze laten zien wat ze ervaren, beleefd en geleerd hebben. Ze laten zien waar hun aandacht en belangstelling ligt en ook wat hen emotioneel bezighoud. Tekeningen zijn om die reden vaak kleine kunstwerken met een grote zeggenschap.
In de eerste weken na de geboorte zien baby's alleen nog maar zwart-wit. Maar na drie maanden ziet je kind al bijna evenveel kleuren als een volwassene! De meeste kinderen starten met het herkennen en benoemen van kleuren als ze twee, drie jaar zijn.
Een iets dikkere lijn over de buitenste omtrek van een voorwerp op de voorgrond geeft al een behoorlijk diepte-effect, zoals je hierboven kunt zien. Ook door de kleur van lijnen kun je diepte in je tekening krijgen. Gebruik bij voorkeur een donkerdere kleur voor de voorgrond, een lichtere voor de achtergrond.
10-12 jaar:
Tussen het 10e en 12e levensjaar wil het kind graag werken met wetmatigheden, zoals constructief tekenen met passer en liniaal. Geometrische vormen worden interessant. Het kleuren en mengen hiervan komt opnieuw in de belangstelling.
Een vijfpuntige ster tekenen. Teken een 'V' op zijn kop. Begin links onderaan, trek met je potlood een lijn schuin rechts naar boven tot een bepaald punt en beweeg je potlood dan rechts naar beneden. Haal je potlood niet van het papier voordat je klaar bent.
Kindertekeningen leeftijd 4 tot 6 jaar. Met 4 jaar tekenen de meeste kinderen poppetjes met een lijf, benen, armen en een hoofd. Daarvóór tekenen ze de bekende koppoters: een cirkel met ogen en een mond en direct daaronder twee benen.
Tekenen helpt de fijne motoriek ontwikkelen en door die voortschrijdende ontwikkeling lukt het tekenen steeds beter. Zo stimuleert het tekenen zelf het kind om er mee door te blijven gaan. Uiteraard is tekenen ook heel goed voor de ontwikkeling van de oog-hand- coördinatie.
Een vierjarige moet een koppoter – een lopend hoofd – kunnen tekenen, maar nog geen lijf. Een vijfjarige moet een vierkant kunnen tekenen en een mens met een hoofd met ogen en mond. Hij moet ook een lijf en – niet complete – ledematen kunnen tekenen.
Tekenen: 4 tot 6 jaar
Zo krijgen ze een romp, haren, vingers en schoenen aan. Niet elk mensfiguurtje ziet er meer hetzelfde uit. Meisjes krijgen lange haren en jongens een kort kapsel. Ook gaat je kind nu anderen dingen tekenen, zoals een huis, zon, wolken en een boom.
Je kunt je peutertje helpen door hem goed materiaal te geven waarmee hij kan tekenen en kleuren. Hij moet het kunnen vasthouden. Dikke potloden zijn prettig om vast te houden evenals grote kwasten of krijtjes. Wat voor peuters ook een goede start van het tekenen en schilderen is het werken met vingerverf.
Andere knutselspullen kind 3 jaar zijn teken- en kleurboeken. Hiermee kan jouw 3-jarige urenlang in kleuren en tekenen. Zo stimuleer je de creativiteit en fantasie van het kindje. Naast kleur- en tekenboeken kan het kindje ook zijn eigen kunsten maken met strijkkralen.
Toelichting begrippen
Bij natuurgetrouwe tekeningen teken je alles zo precies mogelijk na, hierbij mag je ook kleuren gebruiken. Bij schematische tekeningen teken je alleen de belangrijke onderdelen.
in de biologie maken we altijd schematische tekeningen. Het verschil tussen een natuurgetrouwe tekening en een schematische tekening zit in de hoeveelheid details van de tekening. Bij een schematische tekening laat je de meeste details weg.