Emmer is familie van de harde tarwe. De aar van deze tarwesoort lijkt op die van eenkoorn, maar hij is wel veel dikker. In plaats van één korrel heeft tweekoren namelijk – de naam zegt het al – twee korrels die los op de stengel staan.
Spelt is een kruising tussen emmer en goatsgrass. Emmer is dus een nóg oudere oergraan dan spelt, oerspelt. Hoewel emmer en spelt familie zijn, zijn ze niet hetzelfde. Emmer is een "harde" (durum) tarwesoort en spelt is een "zachte" tarwesoort.
Eigenlijk is het ook zachte bloem, vermengd met bakpoeder. Zelfrijzende bloem wordt meestal gebruikt voor gebak, maar men kan er ook brood mee bakken. Dan spreken we wel over wat zwaardere, kruimelige broden zonder gist.
Eenkoornmeel is een heel oud graansoort die vaak wordt gezien als voorloper van spelt en tarwe. De aar van de eenkhoorn ziet er precies hetzelfde uit als die van spelt, maar dan een stuk kleiner. Vandaar dat het ook wel het kleine spelt genoemd wordt. Het meel wordt weinig geteeld en is daardoor schaars.
Manitobameel of manitobabloem. Wordt ook wel Amerikaans meel genoemd. Het wordt samengesteld uit verschillende soorten gemalen zachte tarwe, geteeld in Noord-Amerika, oorspronkelijk in de Canadese regio Manitoba.
Eenkoren tarwe bevat tevens veel vezels en gluten, maar wel veel minder gluten dan “gewone” tarwe. Daarom is eenkoren tarwemeel geschikt voor mensen die overgevoelig zijn voor gluten. Vaak zijn dat mensen die ook zonder problemen speltmeel kunnen eten. Eenkoorn tarwemeel is lichter verteerbaar dan spelt.
Voor het meest Volmaakte Stokbrood hebben we dus patentbloem nodig of bloem van harde tarwe. Misschien komt die er nog aan, Marjoleine. Maar anders weet je het dus: Volmaakt Stokbrood wordt gemaakt van tarwebloem van harde tarwe.
Deze franse bloem T65 is gebaseerd op specifieke Franse tarwevariëteiten die zorgen voor een goudgele kruimkleur. Doordat de franse tarwe een hoger eiwit percentage bevat heeft deze een sterkere gluten ontwikkeling. Zeer geschikt voor onder andere franse stokbroden, zuurdesembroden of een gewoon brood.
Khorasan tarwe van het merk KAMUT® is een oud graan. Het KAMUT® handelsmerk garandeert dat de khorasan tarwe nooit genetisch gewijzigd wordt en altijd biologisch verbouwd wordt. De tarwe is geliefd voor haar hoge voedingswaarde, betere verteerbaarheid, zoete nootachtige smaak en stevige structuur.
Deze tarwesoort is rijk aan proteïnen en bevat in vergelijking met 'moderne' tarwe meer mineralen zoals zink en magnesium. Kamut bevat is ook een goede bron van selenium, een mineraal dat een sterk antioxidant zou zijn. Kamut bevat ook veel vitamine E en eiwitten.
Ondanks de gluten in KAMUT® khorasan tarwe verschillend zijn in vergelijking tot moderne tarwe, zijn ze nog steeds aanwezig en daarom is het graan niet geschikt voor mensen met coeliakie.
Kamut is verre familie van tarwe en verwant aan durum. De graansoort wordt geprezen om zijn hoge eiwitgehalte ten opzichte van andere graansoorten. Verder zit het barstensvol amino- en vetzuren en is het ook nog eens makkelijk te verteren. De neutrale, zoete smaak van kamut wordt omschreven als vol en nootachtig.
Tarwebloem T80 is een fijne bloem variant, waarin nog wat kiemen en zemelen van de graan te vinden zijn. Dit bloem bevat ongeveer 80 tot 85% van de hele graankorrel.
Testverslag patentbloem van Dirk - 1 de beste. In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van witbrood met deze patentbloem van Dirk, huismerk "1 de beste". Met deze patentbloem, dat ook nog eens scherp geprijsd is, kan je heerlijke witte broden bakken.
De Fransen halen het maximale uit de bloem. Ze voegen zo min mogelijk hulpgrondstoffen toe. Door het lange rijsproces is onder andere de suikervorming anders. Dit resulteert in een betere smaak en sterker aroma.
Patentbloem. Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur.
Er zijn verschillende soorten glutenvrij meel, bekend zijn bijvoorbeeld amandelmeel, rijstmeel, kokosmeel, boekweitmeel, havermeel, quinoameel en kikkererwtenmeel.
Tarwe is een van de oudste gedomesticeerde planten. De domesticatie vond waarschijnlijk ongeveer 10.000 jaar geleden plaats in het Midden-Oosten en Afrika van Syrië tot Kasjmir en naar het zuiden tot in Ethiopië (de Vruchtbare Halve Maan).
Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Voor het bakken van brood is eigenlijk alleen maar tarwe en spelt goed geschikt. Dat komt omdat tarwe en spelt beschikken over glutenvormende eiwitten dat brood zijn elasticiteit en volume geeft. Rogge heeft ook wel gluten maar heel veel minder en is daar is geen luchtig brood van te bakken.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Kamut heeft een zeer lange kooktijd: ongeveer 45 minuten in gezouten water.
Kamut is biologisch verbouwd en is rijk aan voedingsstoffen. De smaak is gelijk aan die van goede tarwe en heeft ook ongeveer dezelfde prijs. Zoek je goede tarwemeel of bloem voor brood, pizza of bijvoorbeeld pasta en vind je Kamut in de winkel, dan weet je zeker dat je goede bloem of meel koopt met dit merk.
Green Kamut is een 100% natuurlijk gedroogd sap in poedervorm. Het is gemaakt van jonge bladeren van Kamut (65%) en Alfalfa (35%). Gedroogd bij 28°C. Organisch geteeld.