14 juli, dag van de Parijse revolutie die de nationale feestdag van Frankrijk is geworden, is een mengeling van plechtigheid (militaire parades) en feestelijkheid (openbaar bal en vuurwerk). De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 wordt in Frankrijk al meer dan een eeuw herdacht.
Le Quatorze Juillet, ofwel 14 juillet is de grootste nationale feestdag in Frankrijk. Tijdens dit grote volksfeest vieren de Fransen de bestorming van de Bastille in 1789, dat het begin aanduidde van de Franse Revolutie.
De nationale feestdag van Frankrijk wordt gevierd op 14 juli (Frans: quatorze juillet).
De belangrijkste nationale feestdag in Frankrijk is 14 juli “Quatorze Juillet”. De Fransen vieren het begin van de Franse Revolutie in 1789 toen de Bastille bestormd werd. Het is nu ook een belangrijk symbolisch feest waarbij de Franse waarden worden gevierd: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.
Waarom is 14 juli een nationale feestdag in Parijs? 14 juli 1789 vond het memorabele moment plaats waarop de burgers in Parijs de Bastille bestormden en hiermee officieel de Franse Revolutie inluidden.
14 juli, quatorze juillet is DÉ Franse nationale feestdag! Te vergelijken met Koningsdag in Nederland. Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon en er een einde kwam aan het Franse koningshuis.
Op 8 mei is de Franse Bevrijdingsdag, ieder jaar een vrije dag, en niet zoals in Nederland eens in de vijf jaar. Die dag, in 1945, markeerde de overwinning van de geallieerden op Nazi-Duitsland, en natuurlijk gedenkt Frankrijk dan de landgenoten die tijdens die oorlog gevallen zijn.
Veel gestelde vragen: Vraag: Wordt er in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken, of alleen niet rond de populaire plekken zoals de Eiffeltoren? Antwoord: Er wordt in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken.
Bestorming van de Bastille (1789) – Begin van de Franse Revolutie. Frankrijk herdenkt de Bestorming van de Bastille nog ieder jaar, op quatorze juillet. Op 14 juli 1789 werd deze gevangenis in Parijs door de burgerij bestormd. Het kasteel met acht torens stond symbool voor de gevestigde orde.
Gedurende dertig minuten kan het publiek zich vergapen aan de prachtige vuurwerkshow waarvan het thema elk jaar anders is. > Starttijd van het vuurwerk van 14 juli 2022: vanaf 23 uur gedurende ongeveer 30 minuten (onder voorbehoud).
De Marseillaise is het volkslied van Frankrijk. Gedurende korte tijd was het ook het volkslied van revolutionair Rusland.
De Conventie stemde op 16 en 17 januari 1793 voor oplegging van de doodstraf. De koning werd beschuldigd van het samenzweren tegen de algemene veiligheid van de Staat. Vier dagen later, 21 januari 1793, werd het vonnis op de Place de la Révolution (nu Place de la Concorde) voltrokken met de guillotine.
De man achter de revolutionaire Terreur, Robespierre, werd zelf geëxecuteerd nadat hij duizenden mensen de dood in had gejaagd. In september 1793 brak in Frankrijk een donkere tijd aan, die later bekend is geworden als de Terreur.
14 juli 1789: bestorming Bastille
Bestorming van de Bastille De bestorming van de Bastille, hét symbool van het Franse ancien regime, was een van de eerste grote gewelddadigheden van de Franse Revolutie en wordt wel beschouwd als de start van de revolutie.
Meer weten over het vieren van oudejaarsavond in Parijs
Er zijn veel geweldige dingen te doen voor de nieuwjaarsvieringen in Parijs. Je kan de lichtshow van de Eiffeltoren meemaken, vuurwerk bekijken bij de Arc de Triomphe, genieten van een romantische dinercruise, of dansen op een feest of in een nachtclub in Parijs.
De viering van de jaarwisseling in Parijs is uniek! Duizenden mensen vieren feest op de Champs Elysées! Hier kunt u eerst genieten van een speciale video show die geprojecteerd wordt op de Arc de Triomphe en daarna vindt er een spectaculaire aftelling plaats.
Alleen op 24 en 25 december want zoals in veel andere landen bestaat Tweede Kerstdag niet in Frankrijk. Op 24 december, kerstavond ofwel le réveillon de Noël, komen families normaalgesproken bij elkaar voor een aperitief en een uitgebreid diner, dat lang duurt en soms onderbroken wordt om naar de nachtmis te gaan.
Eerste zondag van maart – Grootmoeder dag. 22 April – Goede vrijdag. 24 & 25 April – Pasen (officiële feestdag) 1 Mei – Dag van de Arbeid (officiële feestdag)
De Fransen geven elkaar mooie kado's en gaan thuis feestelijk en lekker eten. Vroeger gingen veel mensen op kerstavond (de avond van 24 december) eerst naar de mis in de kerk (la Messe). Tegenwoordig slaan veel Fransen de kerkdienst over en beginnen rond acht / negen uur 's avonds aan kerstmaaltijd.
Carrefour: Deze grootste Franse supermarktketen (meer dan 3.300 filialen in Frankrijk) was in de jaren '60 de pionier van de moderne supermarkt. Bestaat tegenwoordig in diverse winkelformaten, van groot naar klein: Carrefour (super- & hypermarché), Carrefour Market, Carrefour Contact en Carrefour City.
Cultuur Frankrijk
Net zoals de Spanjaarden genieten ook de Fransen maar al te graag van een 'la siesta' na de lunch. Dit betekent dan wel dat openingstijden van de kleinere winkels voor een paar uur gesloten zijn. Meestal is dit tussen 12.30 en 14.30. Daarnaast is ook 'la pause clope' heel populair.