Thee is het beste medicijn tegen de kou, maar als je daar niet van houdt dan is een kop warme chocolademelk (met slagroom) of een kop koffie natuurlijk ook goed. Het is overigens een wijdverbreid misverstand dat je van alcohol ook warm wordt. Als het echt koud is het zelfs beter ok helemaal geen alcohol drinken.
Water drinken helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Met genoeg vocht houdt je lichaam de warmte beter vast waardoor je het minder snel koud hebt. Volgens het Voedingscentrum heb je minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Zo blijf je lekker warm en voorkom je onnodige hoofdpijn.
Denk aan groente zoals boerenkool, pastinaak, venkel, pompoen en zoete aardappelen. Maar ook kruiden en specerijen zoals peper, nootmuskaat, komijn, kurkuma en kaneel hebben een verwarmend effect.
Waarom warme drank? Volgens Ze.nl zorgt de hitte van een warme drank ervoor dat je lichaam aangespoord wordt om meer te gaan zweten. Zweten zorgt er vervolgens voor dat je lichaam sneller afkoelt. En dus is het volgens de website beter om iets warms te drinken bij hoge temperaturen.
Thee hydrateert ons lichaam.
Je kunt 'm warm of koud drinken, én je kunt volop variëren met smaken.
dus bijvoorbeeld - krijgen je hersenen het teken om te gaan zweten. En laat dat nou de perfecte manier zijn om af te koelen! Na dat kopje thee krijg je het misschien eerst even iets warmer, maar doordat het zweet op je huid verdampt, daalt uiteindelijk je lichaamstemperatuur een klein beetje.
Dit kan te maken hebben met hormonen, lichaamsgewicht, lichaamslengte, sporten en nog veel meer. Neem bijvoorbeeld gewicht. Bij lichaamstemperatuur spelen warmteproductie en isolatie van spieren en vet een belangrijke rol. Doordat vet isoleert, hebben extreem zware mensen het vaak eerder warm.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Een lichaam went dus wel degelijk aan een lagere temperatuur. Het is even bikkelen, maar dan kan je lijf bijvoorbeeld 15 graden aan. Of dat ook gezonder is dan leven bij 20 graden is nog niet helemaal duidelijk, zegt Kingma. "Het is nog niet helemaal onderzocht of het leven alleen bij lage temperaturen gezond is.
Door alcohol gaan je bloedvaten openstaan. Hierdoor wordt meer bloed naar de haarvaten en huid gepompt. Dit kan een warm gevoel van de huid geven. Alcohol verhoogt je bloeddruk iets.
IJskoud water zorgt ervoor dat het vet dat in eten zit, sneller hard wordt. Hierdoor vertraagt je spijsvertering. Ook voor je luchtwegen is het beter om water niet te koud te drinken. Het kan er namelijk voor zorgen dat je slijmvlies sneller ontstoken raakt en het verhoogt de kans op luchtweginfecties en keelproblemen.
De warmtepomp.
De installatie van een warmtepomp kan duur uitvallen. Toch biedt dit verwarmingssysteem op lange termijn een interessant alternatief. Dit type verwarming gebruikt namelijk de calorieën in de omgevingslucht en zet ze om in warmte. Op jaarbasis kan je zo tot wel 60% op jouw energierekening besparen.
“Het lichaam heeft enige tijd nodig om aan een andere temperatuur te wennen. Dat merk je bijvoorbeeld ook als je op vakantie gaat naar een warm land. Na een week zijn interne processen zoals je zweetproductie, huiddoorbloeding en warmteproductie grotendeels gewend aan de nieuwe situatie.”
Gezelligheid met kaarsen
Hoewel ze de verwarming niet geheel vervangen, warmen ze de woonkamer behoorlijk op. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. Daarnaast staat het ook nog eens gezellig en knus. Kies ook eens voor een geurkaars.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Koudebruggen zijn een gevolg van slecht isoleren. Een koudebrug is een deel in de muur dat niet goed geïsoleerd is. Wanneer de spouwmuur geïsoleerd is, kan het zo zijn dat de isolatie op sommige plaatsen niet helemaal dekkend is geweest.
Ook koffie kan je rustig drinken als het warm is buiten. Vaak wordt gezegd dat koffie vochtafdrijvend is, maar dat is niet helemaal waar. Je moet van koffie wel sneller plassen, maar niet vaker en meer. Het zorgt er dus niet voor dat je lichaam uitdroogt.
Kies liever voor water, thee en koffie zonder suiker. Koffie drijft geen vocht af, maar alcohol wel. Drink je op een warme dag een drankje met alcohol, dan kun je het beste naast ieder glas alcohol een glas water drinken.
Grote hoeveelheden koude drank zorgen ervoor dat je bloed minder snel stroomt, waardoor je lichaam meer moeite krijgt met hitte afvoeren.