Houdbaarheid: Venusschelpen / vongoles zijn een paar dagen tot maximaal een week houdbaar.
Tijdens de bereiding –2 minuten verhitten, mét deksel, is voldoende– openen de schelpen zich. Als ze niet opengaan zijn ze niet eetbaar.
Recept spaghetti vongole
Was de schelpen en haal de slechte eruit. Wanneer schelpen stuk zijn of open staan en niet meer dicht gaan als je er met een mesje tussen gaat dan moet je de schelpen weggooien.
Vongole en kokkels koop je vers en dus ook levend, bewaar ze daarom ook niet langer dan 2 dagen in de koelkast, hierna kan de kwaliteit van de schelpen snel naar beneden gaan. Een koelkast gaat natuurlijk om de haverklap open en dicht waardoor de temperatuur niet altijd even stabiel is.
Gekookt. Bewaar gekookte schaal- en schelpdieren in de koelkast of vriezer. Gekookt kun je ze 2 dagen in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 4°C. Je kunt ze ongeveer 3 maanden in de diepvries bewaren.
Een vongole is een venusschelp. Venusschelpen zijn er in verschillende uitvoeringen. Een vongole wordt ook wel een gemarmerde tapijtschelp genoemd. Deze naam heeft hij te danken aan de kleur van de schelp, welke een beetje gemarmerd lijkt te zijn.
Het ligt voor de hand, schelpdieren leven in hun eigen schelp. Voorbeelden zijn mosselen, oesters, Sint-Jakobsschelpen en kokkels. Ook inktvissen (met een inwendige schelp) behoren tot de schelpdieren. Schaaldieren zijn gelede dieren omringd door een min of meer harde schaal.
Vongole is Italiaans voor venusschelpen. Eigenlijk kunnen venusschelpen worden gezien als het Italiaanse broertje van de Nederlandse kokkels. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee. Wel zijn venusschelpen wat groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels.
Venusschelpen, kokkels, scheermessen en andere eetbare schelpjes bevatten nu eenmaal zand en dat krijg je er niet uit door ze vooraf te spoelen of even te laten weken in water. Het wondermiddeltje om ze helemaal zandvrij te maken, is een schep zout.
Hoe vongole schoonmaken? Vongole maak je makkelijk schoon door de schelpdieren een uurtje in ruim gezouten water te laten. De diertjes zullen zelf het zand uit hun schelp verwijderen. Daarna hoef je ze alleen nog onder koud water te spoelen en ze zijn klaar om gebruikt te worden.
Vongole Veraci is bekend van de 'Spaghetti Vongole'. Het product is zilt en zoet met een sappige bite. Dit schelpje is erg lekker in spaghetti en andere pasta's en soepen. Na 2 minuten wokken, koken of bakken gaat de schelp open.
Delhaize | Venusschelpen | 500 gr | Delhaize.
Kokkels leven net onder de zeebodem in het zand. De schelpdieren hebben twee buisjes die net boven het zand uitsteken en waar op een slimme manier gebruik van wordt gemaakt. Het voedsel wat in het water zit, wordt door de ene buis naar binnen gezogen. Voor de afvalverwijdering wordt de andere buis gebruikt.
Vongole koop je vers en dus levend. Hierdoor kun je ze niet lang bewaren. Leg het netje in de koelkast en bewaar ze niet langer dan twee dagen. De kwaliteit gaat hierna snel achteruit, waardoor je meer schelpen weg zult moeten gooien.
Schelpjes van Joop Vongole M 1 kg net | Makro Nederland.
De venusschelp bevat stevig vlees en heeft een fijne en fruitige smaak. Jammer genoeg worden de schelpen wel steeds zeldzamer en worden ze vaak vervangen door varianten die magerder en minder fijn van smaak zijn.
Lekker als voorgerecht, in pasta's of op een zeevruchtenschotel. Meestal worden ze gekookt of gestoomd, maar ook gewokt of gegrild smaken ze heerlijk.
Bak de knoflook en citroenschijfjes 30 seconden, zet het vuur hoog, voeg de bruine venusschelpen toe en doe het deksel op de pan. Kook 2 tot 3 minuten tot de venusschelpen allemaal open zijn, schud de pan af en toe heen en weer (gooi de venusschelpen die niet opengaan weg).
Verboden vruchten voor moslims: haram
producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg. specifieke soorten zeevruchten, afhankelijk van de islamitische leerschool die jouw klant volgt, voorbeelden van deze zeevruchten zijn: mosselen, garnalen, oesters, zeekreeften en krabben.
Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt. En als ze geen bewustzijn hebben, kunnen ze ook niet lijden, redeneren de onderzoekers. .
Krabben, kreeften en octopussen kunnen lijden en pijn ervaren, blijkt uit onderzoek dat de Britse overheid heeft laten uitvoeren. Uit een studie door onderzoekers van de London School of Economics (LSE) blijkt dat er "sterk wetenschappelijk bewijs" is dat tienpotige schaaldieren en koppotige weekdieren gevoel hebben.
Pasta vongole is een Italiaans pastagerecht met schelpdieren. Ik gebruik hiervoor vongole oftewel venusschelpen zoals we ze in het Nederlands noemen. Het zijn mooie schelpjes met een lekkere zachte eetbare binnenkant.
In de Italiaanse keuken gebruikt men ze in alle recepten 'alla vongole' (onder de naam vongola verace of vongola nera). De geruite tapijtschelp leeft in de Middellandse Zee, het Ierse, Zuid- en West-Engelse kustgebied en langs de Atlantische kusten van Frankrijk, Spanje, Portugal, Marokko tot in Senegal.
Ga je voor authentiek Italiaans, dan komen druivenrassen als verdicchio, trebbiano, cortese en vernaccia in aanmerking. Pinot Grigio of Sauvignon Blanc uit het noordoosten van Italië kunnen ook. Voor een uitheemse metgezel kun je denken aan Spaanse Albariño of Godello of een lichtvoetige Franse Chablis of Muscadet.