Bananen bevatten een zeldzaam enzym genaamd bromelaïne en vitaminen A, B1 en C. Terwijl bromelaïne werkt om de spermaproductie te stimuleren, werken vitaminen A, B en C om de kwaliteit en productiviteit van de zaadcellen te verhogen.
Vitamine C: meer sinaasappels, bessen, aardappelen, tomaten en spinazie eten kan allemaal bijdragen aan een hoger aantal zaadcellen.
Heb een gezonde levensstijl en eet gezond en gevarieerd. Beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd. Voor het aanmaken van zaadcellen zijn vitamine C en zink belangrijk. Stop of beperk het gebruik van alcohol, sigaretten en drugs.
Bij mannen die gedurende 12 weken walnoten aan hun dieet hadden toegevoegd was duidelijk waarneembaar dat hun sperma qua vorm, beweging en vitaliteit was verbeterd. De oorzaak van het verbeterde sperma zit hem volgens de onderzoekers in de omega-3 vetzuren die in de walnoot zitten.
Mindere kwaliteit
Het sperma van mannen die elke dag meer dan drie porties zuivel aten, bleek 25 procent slechter van kwaliteit te zijn dan de zaadcellen van de deelnemers die minder zuivel gebruikten. Een portie zuivel bestond uit een plak kaas van 28 gram, een theelepel room, een bolletje ijs of een glas volle melk.
Sperma verbeteren: voeding en beweging
Eet daarom voldoende fruit, verse groenten, vis en wees matig met vlees. Eet met regelmaat peulvruchten, noten en gebruik extra virgine olijfolie. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt. Zo kun je de sperma verbeteren met voeding.
Lang zonder zaadlozing vermindert kwaliteit
De kwaliteit van sperma neemt af als er langer dan 10 dagen geen zaadlozing is geweest. Maar te vaak is ook niet goed. De optimale frequentie is eens per twee à drie dagen.
Door te vaak klaarkomen neemt het aantal zaadcellen in het sperma af. Maar te weinig klaarkomen kan ervoor zorgen dat er meer dode zaadcellen in zitten. Drie tot vijf keer klaarkomen per week is het beste. Zorg er daarbij voor dat er minimaal 36 uur tussen twee zaadlozingen zit.
De optimale frequentie van een zaadlozing zou 2 à 3 dagen zijn. Het lichaam heeft voldoende tijd om zaadcellen te produceren en op te slaan zodat het ejaculaat net iets meer zaadcellen bevat.
Sterker sperma
Gember verhoogt de bloeddoorstroming in de teelballen en kan zorgen voor sperma van een betere kwaliteit. Vast staat dat gember de DNA-cellen beschermt. Dat blijkt uit een studie waarbij mannen dagelijks 500 mg extra gember innamen.
Donkere (blad)groenten
In donkere bladgroenten, zoals spinazie en romaine sla, maar ook in groene groenten zoals spruiten en groene asperges zitten hoge concentraties foliumzuur, in actieve vorm. Dat noem je folaat. Dit zou een gunstig effect hebben op de zaadkwaliteit.
BAARN - Jonge mannen die elke dag meer dan drie plakken kaas eten, verkleinen daarmee mogelijk hun kansen om vader te worden. Volgens onderzoekers van Harvard zijn volvette zuivelproducten schadelijk voor de vruchtbaarheid.
Vitamine C, D en E
Citrusvruchten, groenten en bessen (vitamine C), vette vis (vitamine D), avocado, olijfolie en amandelen (vitamine E) - houden sperma gezond en beweeglijk.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Noten, zaden en pitten worden regelmatig in brood verwerkt of er bovenop gebruikt als decoratie. Het brood ziet er niet alleen extra lekker uit. Noten, zaden en pitten leveren ook nog extra voedingsstoffen. Noten, zaden en pitten zijn in het algemeen namelijk rijk aan onverzadigd vet, dat zijn de meer gezonde vetten.
Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
Knoflook heeft twee krachtige verbindingen die de productie van sperma kunnen stimuleren. Het bevat selenium, dat de beweeglijkheid van het sperma verbetert en allicine dat de bloedtoevoer naar de voortplantingsorganen stimuleert en het sperma beschermt tegen schade.
Steixner, MD, directeur van het Instituut voor de Men's Health heeft nog een gouden tip: "Twee liter water per dag drinken! En veel selderij en komkommers eten. Die krijgen het watergehalte van sperma weer op peil".
Sterker sperma
Gember verhoogt de bloeddoorstroming in de teelballen en kan zorgen voor sperma van een betere kwaliteit. Vast staat dat gember de DNA-cellen beschermt. Dat blijkt uit een studie waarbij mannen dagelijks 500 mg extra gember innamen.
Vanaf hun dertigste neemt de fertiliteit af. Tussen 35 en 40 wordt ze met de helft minder vruchtbaar, tussen 40 en 45 heeft ze nog maar een kans op vier om zwanger te worden. Mannen kennen een fertiliteitspiek op 28 en blijven in principe potent na hun 45ste.
Als je minder dan een derde theelepel aan sperma produceert bij een ejaculatie, heb je mogelijk een gezondheidsprobleem. Een laag zaadvolume kan erop wijzen dat je een laag testosterongehalte hebt, of zelfs diabetes. Sommige oorzaken zijn behandelbaar, anderen daarentegen zijn chronisch van aard.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Pompoenpitten
Deze pitten bestaan uit onverzadigde vetzuren, net als de zonnebloempitten, wat gunstig is voor het cholesterol. Verder zit het aminozuur tryptofaan in deze pitten, dit is een natuurlijke rustgever. Ook bevatten pompoenpitten vitamine E, dat samen met andere antioxidanten het anti-age effect heeft.
Als je er zelf ook niet van houdt, laat je hierdoor vooral niet weerhouden, want de witte schil kun je gewoon pellen. Om het karweitje iets makkelijker te maken, kun je de pitten eerst 5 minuten blancheren in kokend water, waardoor de schil begint los te laten.