Als je nog steeds last hebt van gele, bruine of zwarte aanslag op je tanden, kun je het beste naar de tandarts gaan. Hij of zij kan hardnekkige aanslag van je tanden te verwijderen, en polijst en verstevigt bovendien je gebit. Zo kun weer je gezonde, witte lach laten zien.
Verkleuring: De meest voorkomende en zichtbare teken is verkleuring. Omdat de bloedtoevoer naar de tand stopt, kan de tand niet geel maar grijs of zelfs zwart worden. Het kan lijken alsof de tand een schaduw heeft, of het kan zelfs donkerder zijn dan de rest van je tanden.
Ze ontstaan bijvoorbeeld doordat de tandzenuw afsterft waardoor er verkleuring ontstaat. Ook verkleuren je tanden inwendig naarmate je ouder wordt. Uitwendige verkleuringen ontstaan juist vaak door dingen die we zelf doen. Dat komt dan voornamelijk door onze voeding.
De verkleuring van de tand kan al binnen enkele dagen na de klap optreden maar kan ook jaren later ineens gebeuren. Wanneer het een blijvende tand betreft, kan de tand na een wortelkanaalbehandeling (waarbij het wortelkanaal gevuld wordt) van binnenuit gebleekt worden.
Grijze of gele tanden weer wit krijgen door goed te poetsen en te spoelen na het eten, of zelfs door te bleachen: het helpt allemaal niets als je tanden van binnenuit verkleurd zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na antibioticagebruik of door de erfelijk bepaalde kleur van je dentine, de laag onder je glazuur.
Als je dode tand echt niet meer te redden is, kun je hem alleen nog laten trekken en vervangen door een brug of implantaat. Gelukkig kan een tandarts je dode tand mogelijk wel behandelen.
Een dode tand krijgt die grijze kleur omdat ijzer in de rode bloedlichaampjes vrijkomt. De verkleuring van de tand kan al binnen enkele dagen na de klap optreden maar kan ook jaren later ineens gebeuren.
Over het algemeen duurt het twee tot drie jaar voor uw tanden en kiezen weer hun eigen kleur hebben. Slechte mondhygiëne, roken en het gebruik van veel koffie, rode wijn etc zal de duurzaamheid van de behandeling negatief beïnvloeden.
Tandsteen met een bruinige of zwarte kleur noemen we vaak 'aanslag'. Deze kleur wordt veroorzaakt door kleurstoffen uit voeding, drank of tabakswaren.
Bleken met waterstofperoxide is de enige effectieve methode om uw tanden echt witter te maken. Bijkomend voordeel is dat u van ons bleekgel meekrijgt om thuis zelf uw tanden verder te bleken totdat het gewenste resultaat is bereikt.
Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Wanneer de tandzenuw ontsteekt of afsterft, ontstaat er een ontsteking aan de wortelpunt in het kaakbot. Dit zal enkel genezen wanneer de ontstoken of afgestorven zenuw uit de tand wordt gehaald, en de ruimte wordt gereinigd.
Volgens recent onderzoek aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam kan gesteld worden dat tandpasta´s inderdaad de tanden witter maken. Dit komt volgens onderzoeker Fridus van der Wijden doordat de verkleuringen makkelijker worden verwijderd door een whitening tandpasta dan een normale tandpasta.
Wil je wittere tanden hebben? Maak je geen zorgen: als het glazuur alleen oppervlakkig verkleurd is, is dat niet onomkeerbaar. Je kunt de kleur van je tanden thuis verbeteren met behulp van een 'thuisbehandeling'.
De kosten voor een bleekbehandeling voor uw tanden kunnen variëren tussen de €150 en €400 euro. Deze kosten kunnen erg verschillen. In de meeste gevallen zijn er meerdere bleekbehandelingen nodig, voor het mooiste resultaat.
Is de verkleuring in het tandoppervlak of vind je de kleur van de tand te donker, dan kun je van buitenaf bleken. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt de tandarts of mondhygiënist een afdruk van je gebit.
Baking soda is dus slecht voor tanden? Baking soda voor tanden gebruiken is inderdaad slecht. Er zijn tandpasta's die als ingrediënt baking soda gebruiken, maar tanden poetsen baking soda in een pure vorm zorgt al snel dat je glazuur aangetast wordt. Ook hiervoor raden we een product aan dat geen peroxide bevat.
Baking soda neutraliseert de zuren in de mond waardoor het als een reiniger aanvoelt. Het poetsen van tanden met baking soda kent echter wel risico's.De kans bestaat namelijk dat het tandglazuur wordt aangetast als het te vaak wordt gedaan. Gebruik het daarom maximaal één keer per twee weken.
Na een wortelkanaalbehandeling kan de dode tand van binnenuit gebleekt worden.
Een tand kan ook 'doodgaan' als er een groot gat in heeft gezeten. Een dode tand kan je herkennen aan een blauw en grijzige kleur. Een dode tand kan helaas niet meer gezond worden. Wanneer eenmaal het zenuwkanaal is afgestorven, kan het niet meer genezen.
Gebruik dagelijks ragers, flossdraad of tandenstokers om de ruimten tussen uw tanden en kiezen te reinigen. Eet zo min mogelijk suikerhoudend en zuur voedsel. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist of u extra fluoride moet gebruiken en hoe u uw tanden, kiezen en tandvlees het beste kunt verzorgen.