Het is over het algemeen niet zo dat e sigaret vloeistof in je mond zal zorgen voor schadelijke lichamelijke effecten. Dit komt met name door het feit dat de vloeistof niet zal worden doorgeslikt. Wanneer je dit wel hebt gedaan is het mogelijk dat je last krijgt van buikpijn, al hangt dit af van persoon tot persoon.
Bijwerkingen van e‑sigaretten zijn onder meer mond‑ en keelir‑ ritatie, droge hoest, duizeligheid en misselijkheid. Al deze bijwerkingen zijn van voorbijgaande aard (DKFZ, 2013).
Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Deze gezondheidseffecten zijn wel veel minder ernstig dan die van tabak roken: longkanker, hartinfarct en beroerte, longemfyseem en COPD, en mond-, tong-, slokdarm-, maag- en blaaskanker.
Mensen die toch e-sigaretten blijven gebruiken, wordt geadviseerd de gezondheid goed te monitoren en zich met symptomen zoals koorts, gewichtsverlies, hoesten, kortademigheid, misselijkheid, diarree en buikpuin direct bij hun arts te melden.
“Wanneer je de stoffen van e-liquids inademt, creëer je gewoon de perfecte omgeving om bacteriën in je longen te laten groeien. Zo krijg je dus een infectie. Dat is wat er bij mij is gebeurd”, verduidelijkt Maddie.
De ernst van de vergiftiging hangt af van de hoeveelheid ingenomen nicotine. De symptomen na het inslikken variëren, naargelang de hoeveelheid ingenomen vloeistof en de concentratie nicotine ervan. Eerste tekenen van een vergiftiging zijn misselijkheid, braken, bleekheid, duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, enz.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Acute zware nicotinevergiftiging
Bij een ernstige vergiftiging hebben de klachten te maken met het onderdrukken van de werking (depressie) van het zenuwstelsel. Speekselvloed, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree.
Roken verhoogt ontstekingen en ontstekingsreacties in de dunne darm. Dit kan leiden tot een verhoogde permeabiliteit van de darmwand (leaky gut). Rokers hebben bijvoorbeeld vaker een Clostridium difficile (C. diff) infectie.
De meerderheid van de mensen die nieuw zijn met vapen, hebben de neiging om over te schakelen naar een smaak die net zo lijkt op de smaak van sigaretten die ze momenteel roken.
Uit het onderzoek onder 459 volwassenen bleek dat 13,5% van de personen was begonnen met vapen om gewicht te verliezen of het onder controle te kunnen houden. En hoewel e-sigaretten of vaporizers geen officieel goedgekeurde gewichtsverlies-tools zijn, lijken toch veel mensen naar eigen zeggen er profijt van te hebben.
Het gaat onder andere om propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhaleer je deze stoffen, dan kan dat leiden tot hartkloppingen, een verhoogde kans op kanker, vermoeidheid, gewichtsverlies, een langzamer herstel als je ziek bent, irritatie van de luchtwegen en astma en COPD.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. De meeste toxische chemicaliën die in tabakssigaretten zitten, zitten niet in e-sigaretten. Dat betekent dat vapen, in vergelijking met klassiek roken, wellicht ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren.
Elk apparaat bevat 2ml 20mg nic salt e-vloeistof, die ongeveer 500 trekjes levert, wat overeenkomt met 40 sigaretten.
Bij een e-sigaret heb je soms de neiging om het toestel te blijven vasthouden. Te veel nicotine kan leiden tot duizeligheid, hoofdpijn en zelfs braken. In de praktijk zal het echter niet verder komen tot duizeligheid.
Antwoord: Het klopt dat er klachten zoals moeilijke stoelgang kunnen ontstaan. Nicotine zorgt voor een andere stofwisseling bij een roker. Wanneer iemand stopt met roken moet zijn stofwisseling weer zonder nicotine leren functioneren en kunnen er tijdelijk klachten ontstaan zoals obstipatie (verstopping).
Mensen kunnen te maken krijgen met een zware nicotinevergiftiging als zij teveel roken in korte tijd. Dit gebeurt echter maar zelden. Wat vaker voorkomt, is een nicotinevergiftiging door overmatig gebruik van nicotinepleisters of nicotinekauwgom.
Nicotine zelf is daarom slechts een paar uur in het bloed te traceren en binnen ongeveer twee dagen uit het lichaam verdwenen. Vanwege de snelle afbraak van nicotine in het lichaam hebben verslaafde rokers de behoefte om meermalen en verspreid over de dag te roken, zodat de nicotinespiegel in het bloed op peil blijft.
De leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van tabaks- en rookwarenproducten. Ook de verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder 18 jaar is verboden. Een reclameverbod voor tabaksproducten, e-sigaretten en navulverpakkingen. Voor speciaalzaken zijn er een aantal uitzonderingen.
Nicotine is een zeer verslavende stof. Bij roken bereikt nicotine binnen ongeveer 7 seconden de hersenen. Er ontstaat een milde roes, die enkele minuten duurt. Nicotine heeft een paradoxale werking: zowel stimulerend als kalmerend.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af. En hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, des te sneller treedt die verslaving op. Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet aan jongeren onder de 18 jaar worden verkocht. Dit geldt ook voor rookwaren van kruidenproducten, zoals een kruidensigaret. Ook geldt er voor deze producten een reclameverbod.