Insectengaas met een maaswijdte kleiner dan 0,8 mm biedt hiervoor de oplossing. Het vrouwtje legt al in het voorjaar eitjes, dus gaas leg je best al van bij het begin van de teelt. Laat dat insectengaas liggen tot aan de oogst, of tot de eerste nachtvorst in november. Mulch met boerenwormkruid (Tanacetum vulgare).
Heb je elk jaar last van de preimot, kan je de prei kweken onder klimaatdoek of fijnmazig insectengaas. Ingeval je ook last hebt van de preimineervlieg of preivlieg, kies je best voor het fijnmazig insectengaas; klimaatdoek houdt deze kleine insecten niet tegen.
Je kan preimineervlieg voorkomen door prei onder gaas te telen. De beste manier om schade te voorkomen bij late herfstprei en winterprei, is deze afdekken met fijnmazig insectengaas (maaswijdte: 0.80 x 0.80 mm). Klimaatdoek en het gewone insectengaas met een maaswijdte van 1.30 x1. 30 volstaat niet.
Preventief zou het kunnen helpen om hooi hoog tussen de planten te draperen (waardoor de vliegjes minder goed bij de prei- en uienplanten kunnen komen om eitjes te leggen). En je kunt de planten natuurlijk afdekken.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen. Vlekken: verwijder zware vlekken op katoen of stoffen door ze in een sterke oplossing van sodakristallen te weken.
Prei is een teelt waarbij de bemesting goed over verschillende fracties kan worden gespreid. Een beperkte startgift voor het planten, vaak met dierlijke mest, volstaat. Een 6- tot 8-tal weken na het planten kan via een stikstofanalyse tot 60 cm diep de overige bemestingsdosis bepaald worden.
De bos met plantjes wordt in een grote emmer met water gezet en vervolgens worden de plantjes stuk voor stuk uit de bos gehaald om te verplanten. Veel moestuiniers knippen hierbij het bovenste deel van het plantje af om de groei te bevorderen. Zelf laten we dit vaak achterwege en ook bij ons groeit de prei prima.
Als er op dit moment zowel purpervlekken als roest op het perceel te zien zijn, voer dan een bestrijding uit met 1,2 kg/ha Folicur met 1,0 ltr/ha Aminosol. Folicur werkt goed tegen roest. Kunt U de roest niet goed genoeg bestrijden, spuit dan een keer met 1,0 ltr/ha Corbel.
De preivlieg of uienvlieg is 6-7 mm lang en lijkt veel op een grote huisvlieg. In mei komen de vliegen uit de grond in velden waar het vorige jaar prei of ui stond. Ze leggen hun eitjes dan aan de voet van uien en bij prei in een later stadium ook in het hart van de plant.
prei houdt van goed bemeste grond met veel organisch materiaal. Kun je beschikken over stalmest van koeien in het najaar, dan kun je ongeveer 1 kruiwagen stalmest per 15 m2 uitvoeren voor de winter. Onverteerd organisch materiaal moet altijd ruim van te voren ondergewerkt worden.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Ze heeft veel voeding nodig, vooral stikstof (voor bladgroei), maar pas op met overbemesten. Naast de algemene voorbereiding van het onderspitten van oude stalmest geven we een week of 3 voor het planten wat bloedmeel of een andere stikstofrijke organische meststof.
Meestal kiezen vliegen voor organische rottende materialen. Denk bijvoorbeeld aan mest of bedorven voedsel van de mens. In de container komen we in de zomermaanden al snel een hoop maden tegen. Naast een aanwezige voedselbron voor de maden moet het er vochtig zijn om eitjes te leggen.
Een vlieg wordt geboren uit een eitje. Eitjes worden gelegd op een warme vochtige plek met organische rottende materialen. Dit kan bijvoorbeeld in rottend afval, mest of bij dode dieren of mensen. Afhankelijk van het vliegsoort kan een vlieg tussen de 50 en 100 eitjes per keer leggen.
Over het algemeen leeft de huisvlieg van plantaardige en dierlijke voedselbronnen. Ze lusten vrijwel alles wat de mens ook lust en zijn daarom ook vaak in en rondom woonhuizen en bedrijven te vinden. Eigenlijk is al het voedsel en afval van de mens gewild. Daarnaast komen de alleseters ook af op mest en dode dieren.
Azijn. Azijn reageert op de roest en zorgt ervoor dat de roest en het metaal ontbinden. Na 24 uur in het azijn te hebben gestaan kan je de roest er met wat aluminiumfolie of een staalborsteltje afhalen. Voor grotere oppervlakten (zaagtafels bijvoorbeeld) kan je een laagje azijn aanbrengen om het in te laten trekken.
Week het voorwerp in witte azijn tot het volledig doorweekt is; Zorg ervoor dat de azijn onverdund is, zodat het effectief werkt! Als het verroest gebied groot is, gebruik dan meer azijn; Na ongeveer 30 minuten moet de azijn goed zijn ingetrokken (bij hevige roest zou je gerust een paar uur kunnen wachten);
De losse roest verwijderen is voldoende. Bij lichte roest is vaak één laag / applicatie voldoende. Bij zware roest kunnen meerdere lagen / applicaties nodig zijn. Na droging afwerken met de juiste primer en/of verf (eventueel ook van Owatrol) en klaar is kees.
Prei planten in volle grond
Prei geeft de voorkeur aan rijke, goed doorlatende grond. Ze hebben dagelijks minimaal acht uur fel zonlicht nodig. Veel variëteiten hebben een lange groeiperiode van 120 tot 150 dagen nodig, maar nieuwere soorten hebben soms maar 90 dagen nodig om volwassen te worden.
Het groeien van prei werkt volgens hetzelfde principe als de lente-ui. Snijd de uiteindes van de prei ruim af en zet ze rechtop in een glaasje water.Pot de prei over in een pot met aarde en binnen een paar weken heb je een nieuwe prei.
Door het hoge gehalte aan stikstof is deze meststof uiterst geschikt voor aan het begin van een teelt en gedurende de volledige teelt van bladgewassen zoals prei, salade, etc. De toegevoegde magnesium zorgt voor een groenere bladkleur. Ook geschikt voor in de siertuin en als snelwerkende gazonmeststof.
Hanteer de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking van de kalk. We geven je hier alvast een indicatie, afhankelijk van wat je wilt planten. Veel kalk nodig (1-1,5 kg/10 m²):Bladgroenten, zoals: sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei …
Prei heeft veel mest en water nodig. Deze prei kan vanaf september tot en met december worden geoogst. Spit de planten met een riek voorzichtig uit. Het is verstandig om voor een gespreide oogst ook gespreid te zaaien.
Verjaag vliegen met kruidige geuren
Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur.Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie. En ze vliegen ook niet graag langs een basilicumplant op de vensterbank.