Fruit en eieren eten na het sportenEr zijn diverse producten die je na het sporten kunt eten waardoor jouw spieren weer snel de oude zijn én die je energielevel opkrikken. Fruit bijvoorbeeld, een appel of een banaan. Deze kun je gewoon uit het vuistje eten of verwerken in een frisse smoothie.
Je hoeft niet per se meteen na het sporten iets te eten. Er zal niets ernstigs gebeuren als je eens een snack of maaltijd na het sporten overslaat. Het kan echter gevaarlijk worden als dit herhaaldelijk gebeurt en je regelmatig voeding vermijdt of je voedingsinname beperkt doorheen de rest van de dag.
Een bakje kwark eten na het sporten is een goede keuze. Kwark is namelijk laag in calorieën en bevat veel eiwitten die je spieren helpen te herstellen. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren. Voeg er bijvoorbeeld wat muesli, noten en fruit aan toe om er een extra goede sportmaaltijd van te maken.
Na het sporten is het advies om binnen 2 uur na de inspanning 20 tot 40 gram eiwit te eten of drinken. Waarvan ongeveer 8 tot 10 gram aan essentiële aminozuren, met daarbij 2 tot 3 gram aan leucine. Leucine zit bijvoorbeeld in melk, kwark, ei en kaas. Leucine speelt een belangrijke rol bij het herstel van spiermassa.
Een banaan, een stuk mango of wat druiven worden snel verteerd en zorgen voor extra energie. Ook watermeloen is een goede vrucht om te eten voor je workout, hierin zit namelijk veel kalium en vitamine B6. Deze voedingsstoffen helpen bij het voorkomen van spierpijn.
Eet binnen 2 uur na het sporten
Door binnen 2 uur na het hardlopen of sporten iets eiwit- en koolhydraatrijks te eten, vul je snel je energievoorraad aan en kun je zorgen voor voldoende beschikbaar eiwit wat nodig is voor spierherstel. Je kunt er ook voor kiezen een normale hoofdmaaltijd te eten.
Wie 's avonds intensief gesport heeft en nadien een hongertje voelt opkomen, kiest beter niet voor een zware maaltijd. Dan is een portie kwark met bananen en noten de ideale oplossing. Kwark is rijk aan eiwitten en de koolhydraten in de banaan vullen je energievoorraad weer aan.
Personal trainers zullen je zeggen dat eerst eten je brandstof oplevert voor een goede training. Maar de algemene opvatting is dat sporten op een lege maag het lichaam dwingt zijn reserves aan te spreken. Hierdoor worden calorieën verbrand die als vet zijn opgeslagen, zo komt er een efficiëntere training tot stand.
Het advies bij afvallen is om elke dag in elk geval 60 minuten matig intensief te bewegen. Het liefst op alle dagen van de week. Dit hoeft niet een uur aan één stuk door te zijn. Driemaal per dag 20 minuten bewegen kan ook.
Na het sporten heeft je lichaam gezonde voeding nodig. Je verbruikt veel energie tijdens het sporten. Voor optimale resultaten, kun je het beste zowel voor als na het sporten een gezonde maaltijd of snack eten.
Gezonder en minder eten is het belangrijkste als je wilt afvallen. Door te sporten of te bewegen verbrand je meer calorieën, dit kan dus wel goed helpen bij het afvallen. Maar afvallen door alleen bewegen kost heel veel tijd. Het is daarom van belang om minder te eten dan je verbrandt.
Hoelang na het sporten eten? Voor het herstel van je spieren is het belangrijk dat je eiwitten binnenkrijgt. Het advies is om dit minimaal binnen 1 á 2 uur na het sporten te doen. Op deze manier krijgen de spieren die je belast hebt, de eiwitten om snel te herstellen en kan afbraak van de spiermassa worden tegengegaan.
Ondanks dat je meer vetten afbreekt bij een inspanning op een nuchtere maag, betekent dit echter niet dat je in totaal meer calorieën verbrandt. Cardio op een nuchtere maag heeft geen noemenswaardig groter effect op het afvallen dan cardio op elk ander tijdstip.
Het maakt niet uit of je sport zonder je ontbijt of na je ontbijt. Als je op een dag evenveel energie verbruikt werken beide even goed [2, 3]. Voor vetverlies maakt het dus niet uit of je je nu om 6.00 uur 's ochtends in het zweet werkt of om 22.00 uur 's avonds.
Wel ontbijten voor het sporten
Je lichaam zal niet genoeg energie hebben om de hele work-out optimaal te doen. Een andere reden om wel te ontbijten voor het sporten is het voorkomen van de beschadiging van je spieren. Als je vaak intensief sport op een lege maag heb je meer kans op blessures.
Na het sporten maakt je lichaam een berg testosteron aan, wat er voor zorgt dat je spieren groeien. De alcohol remt de aanmaakt van het hormoon, waardoor je spieren een stuk minder snel groeien dan je hoopt. Wacht na je training tenminste een paar uur voordat je de kroeg induikt, anders is het zonde van je harde werk.
Na het sporten is het belangrijk om je spieren zo goed mogelijk te laten herstellen. Dit kan onder andere door het gebruik van eiwitshakes. Eiwitten dragen namelijk bij tot de groei van de spieren en het herstel van de spieren na een inspanning.
Griekse Yoghurt
Eiwitten helpen je spieren te herstellen. Griekse yoghurt (naturel) bevat meer eiwitten dan gewone yoghurt, minder suikers dan yoghurt met een smaakje en is een makkelijke snack voor na het hardlopen.
Door krachttraining neemt de hoeveelheid spiercelkernen in een spier toe. Er worden nieuwe spiereiwitten aangemaakt, waardoor een grotere spier ontstaat. Wanneer je compleet stopt met krachttraining neemt het volume van de spieren af, maar blijven de spiercelkernen intact.
Zorg voor voldoende eiwitten: Eiwit is essentieel voor spiergroei. Streef naar een inname van 0,5-1 gram eiwit per pond lichaamsgewicht per dag. Goede eiwitbronnen zijn vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivelproducten, bonen en noten.
Om meer spiermassa op te bouwen kies je natuurlijk voor krachttraining. De meest effectieve oefeningen zijn die waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Compound of samengestelde oefeningen worden deze oefeningen genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld squats, lunges, deadlifts en bankdrukken.
' Je kunt bij spierversterkende activiteiten denken aan sporten en activiteiten die helpen de spieren te versterken. Bij sport kun je denken aan bijvoorbeeld krachttraining, hardlopen, voetbal of tennis. Ook zijn er verschillende dagelijkse activiteiten die spierversterkend zijn.
Doe dan geregeld aan sport en haal je energie uit volgende eiwitbommetjes voor een snellere spiergroei. Dat we dit lijstje aftrappen met eieren, mag niet verbazen. Eieren zijn echte spierversterkers.Een ei bevat zo'n 7 g proteïne en – onder meer – het aminozuur leucine, dat bijdraagt aan spiergroei.
Eiwitten stimuleren de spiergroei en ondersteunen een snel herstel van de spieren na het sporten. Deze voedingsstof is dus onmisbaar! Je vindt eiwitten zowel in dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivel. Als in plantaardige producten, zoals noten, groenten en paddenstoelen.