Nadat het zwembad gevuld is, moet u eerst de pH-waarde op het juiste peil brengen; daarna voegt u het chloor toe. Op de verpakking staat de juiste hoeveelheid chloor per 1000 liter water (1m3) aangegeven en hoe u dit dient toe te dienen aan het water. De eerste dosering geldt als basis.
Zwembad net gevuld? Als u net uw zwembad gevuld heeft, raden we u aan om direct een chloorshock toe te passen. Dit is een hoge startdosering van ongeveer drie chloortabletten van 2,7 gram (= 4,5 mg/l actief chloor) per 1.000 liter water. Dit is belangrijk om te zorgen dat het water direct goed gedesinfecteerd wordt.
Voor een optimaal zwembadwater hoort de chloorgehalte concentratie ongeveer tussen de 1,0 en 3,0 delen per miljoen (ppm) te blijven voor een gezond zwembad behoud. Bij een hoger gehalte loop je het risico op rode ogen of jeukende huid.
Ziet je water er melkachtig uit? Dan kan het best zijn dat er te veel kalk in je zwembadwater bevindt. Wanneer de hardheid te hoog is, check je best of deze waarden liggen tussen de 100 en 200 mg/l. Verlaag de kalk in je zwembad door een speciale ontkalker te gebruiken zoals Calc Free van BSI.
Het zwembad vullen met regenwater is de beste optie. Maar je moet met een paar zaken rekening houden. Regenwater is te zacht en heeft een te lage alkaliniteit. Met behulp van BSI Alkalinity UP kan je de alkaliniteit van het water op punt brengen.
Kosten voor het onderhoud van je zwembad
Tussen april en oktober zal je filterpomp ook langer draaien dan in de winter. Ook telt hier: hoe groter je zwembad, hoe zwaarder je pomp. Reken in ieder geval zeker op een jaarlijkse kost tussen 400 en 600 euro voor 6 maanden zwemplezier.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien. Dit helpt om het chloor beter in het water te vermengen. Laat het afdekzeil van het bad, het is goed voor het groen zwembadwater als het kan luchten. Zet na 24 uur de pomp uit, je zou nu het groen zwembadwater helder moeten zien worden.
Vlokker altijd gebruiken als de filterpomp aanstaat.
Wij raden aan om weer te gaan zwemmen als de filterpomp zijn werk gedaan heeft en alle deeltje weer gefiltreerd zijn. Heb je geen zandfilter maar een cardridge filter, dan zullen de deeltjes naar beneden zakken en kan je het met een zwembad stofzuiger opzuigen.
Choor en pH-middelen altijd apart van elkaar doseren! Ik heb net veel chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Om te beginnen adviseren wij chloorshock (ook wel granulaat), om de chloorwaarde een boost te geven. Voeg 4 gram granulaat per 1000 liter water toe.
Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is.
Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen. Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden.
Als het chloorgehalte te laag wordt, is het zeer belangrijk om dit te corrigeren. Chloor werkt namelijk desinfecterend, waardoor algen en bacteriën vrij spel hebben als er niet genoeg chloor in het zwembad zit. U kunt een te lage chloorwaarde corrigeren door nieuw chloor toe te voegen.
Kunt u zwemmen in chloorwater? Het gebruik van chloor in uw zwembadwater is in principe niet gevaarlijk. Het kan zelfs zo zijn dat water dat de juiste chloorwaarde heeft gezonder is dan water waaraan geen chloor is toegevoegd. Bacteriën hebben in onbehandeld water namelijk vrij spel.
Onweer zorgt voor chemische reactie zwembadwater
Door de bliksem wordt zuurstof (O2) omgezet in ozon (O3). Deze ozon reageert met het (vrije) chloor in het zwembadwater. Die reactie zorgt ervoor, dat al het chloor razendsnel verdampt en verdwijnt uit het water.
Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Hiervoor zijn twee redenen: Vaak wordt groen zwembadwater veroorzaakt door algen. Algen kunnen in het zwembadwater terecht komen door lichtinval, onweer, slechte desinfectie of verkeerde pH waardes. Een andere reden voor groen water is dat er te veel cyaanzuur in het water zit.
Wanneer je een chloorshock gebruikt heb om de chloorwaarde weer tussen de 1-3 ppm te krijgen, moet je enkel wachten tot het poeder is opgelost. Dit is ongeveer een uur. Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad.
Mag je zwemmen in melkachtig water
Dan is zwemmen eigenlijk geen probleem. Als de pH-waarde een klein beetje uit balans is kan het eigenlijk geen kwaad. Meet dit dus wel even voor je die plons neemt. Ook dode algen kunnen eigenlijk geen kwaad om mee te zwemmen.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water. De UV stralen van de zon hebben een negatief effect op het chloor in uw bad en breken het geleidelijk af.
In de meeste gevallen zal de zwembadpomp minimaal 8 uur per dag moeten draaien om het zwembad 4 keer per dag volledig te filteren. Zelf raden we aan om de zandfilterpomp of filterpomp tijdens de warmste uren van de dag aan te zetten.