Tel in stilte tot 10
Tijdens die 10 seconden denk je na: is het de moeite om hier boos over te zijn? Op die manier krijg je meer tijd om na te denken en zal je minder snel ruzie maken. Je zal merken dat na 10 seconden de boosheid veel minder is.
Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.
Ga de fysieke kant op. Aanraken, knuffelen, strelen, wrijven, handjes vasthouden, massages geven of voetje wrijven. Al die dingen laten het hormoon oxytocine vrij, wat helpt om je close te voelen met je partner.
Signalen dat jullie uit elkaar groeien
Jullie hebben weinig interesse in elkaar. Jullie zijn vooral bezig met jullie eigen dingen, brengen tijd het liefst met eigen vrienden of alleen door en bespreken leuk nieuws of problemen eerder met iemand anders dan met elkaar.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Jij hebt en/of jouw partner heeft steeds meer oog voor anderen; Jij of jouw partner laat anderen, bewust of onbewust, makkelijker in het huidige leven toe; Jullie uiten veelvuldig kritiek op elkaar, soms zelfs in het bijzijn van jullie kinderen of van anderen.
Extreme jaloezie. Hun controle verliezen als ze bij jou zijn, zoals opeens een woede-uitbarsting krijgen door iets kleins. Agressief zijn naar anderen of naar voorwerpen toe. Controlerend gedrag, zoals beslissen of je iets mag doen met je vrienden of beslissen wat je mag dragen.
In het begin ervaar je vooral een warm gevoel en verliefde kriebels. Hoe verder in de relatie, hoe meer de veranderingen op zullen gaan vallen. Dat jij en je partner anders tegen zaken aankijken hoort erbij. Af en toe ruzie hebben of een flinke discussie aangaan met je partner, is normaal en zelfs gezond.
Een destructieve relatie wordt gekenmerkt door negatieve patronen en gedragingen die schadelijk zijn voor één of beide partners. Deze patronen kunnen variëren van emotioneel misbruik en manipulatie tot fysieke agressie.
Bedank hem of haar voor de tijd die jullie gehad hebben. Geef eventueel aan waarom het voor jou nu stopt. Probeer dit te doen zonder verwijten te maken; houd het bij ik-boodschappen en maak liefst je eigen aandeel kenbaar. Blijf steeds respectvol en wens hem/haar oprecht het beste.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt.
Niet je eigen leven kunnen leiden en vergroeid of verstrengeld zijn met de ander kan verstikkend zijn. Uit elkaar groeien geeft dan aanvankelijk zelfs wel lucht. Het is echter een beweging die, als je er te laat bij bent, niet of nauwelijks onomkeerbaar is.
Maak tijd en ruimte voor elkaar
Zo kan je relatie verder verslechteren. Om diepere verbinding te voelen moet je echt tijd en ruimte maken voor elkaar. Neem regelmatig samen een middag vrij, of praat met elkaar, elke dag. Vertraag even, laat de boel de boel, en geef elkaar de volle aandacht.