Je kan de soep gemiddeld 2 dagen bewaren op een temperatuur van 4 °C of 5 °C. Check of je koelkast deze temperatuur heeft. Proef ook altijd of de soep niet zuur smaakt of niet lekker ruikt voordat je deze weer gaat eten.
Hoelang kun je soep in de koelkast bewaren? Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan stijgt de temperatuur en bederft het andere eten. En er is een gouden regel: ruiken! Zolang soep niet zuur ruikt, zal de soep te eten zijn. Dit proef je natuurlijk ook direct aan de smaak.
De vuistregels van soep bewaren
Op een temperatuur van zo'n 4 graden blijven de meeste soepen twee tot drie dagen goed. Ben je van plan om de soep nog iets langer te bewaren? Verhuis 'm dan vooral van de koelkast naar de vriezer. Daar kan de soep tot wel drie maanden overleven.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Bewaartip voor dit product
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Verdeel de soep in porties en laat ze goed afkoelen. Doe de luchtdichte potjes niet te vol want de vloeistof zet natuurlijk nog uit bij het invriezen. Zet ze eventueel nog even in de koelkast. Noteer de datum, zo weet je hoe lang je de soep nog kan bewaren.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Soep invriezen (& ontdooien!)
Weet je nog niet wanneer je de overgebleven soep wil opeten of weet je dat het waarschijnlijk niet binnen drie dagen gebeurt? Dan is de vriezer je beste vriend.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
In de koelkast
Dat doe je door je soep eerst goed te laten afkoelen. Dat moet wel binnen twee uur na het bereiden gebeuren. Om het afkoelen te versnellen kun je de pan bijvoorbeeld in een bak met koud water zetten.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Hoe lang blijft pompoensoep goed in de koelkast? Zelfgemaakte pompoensoep is 3-4 dagen houdbaar als de soep goed wordt gekoeld. Laat je soep afkoelen en doe hem daarna in luchtdichte doosjes ter grootte van een portie. Of dek de kom of pan af met huishoudfolie.
Bewaren. Een zelfgemaakte bouillon kun je goed afgedekt tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt hem natuurlijk ook invriezen: laat de bouillon dan nog verder inkoken tot hij licht stroperig is. Schenk hem in ijsblokvormpjes en zet ze in de diepvriezer.
De meeste soepen houden het 2 tot 3 dagen uit in een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Verse tomatensoep kan, afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt bewaard, ongeveer 3 tot 4 dagen worden bewaard in de koelkast. Het is belangrijk om de soep in een luchtdichte container te bewaren om de versheid te behouden. Als je de soep langer wilt bewaren, kun je het invriezen in porties.
Een kop soep is standaard 250 ml, in een diep bord kan doorgaans ook 250 tot 350 ml. Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende. Maak je een maaltijdsoep, voorzie dan 500 ml soep per persoon, of iets minder als er veel extra's in zitten.
Wanneer de soep dan nog eens wordt opgewarmd, en zo dus voor de derde keer wordt verhit, blijft er zelfs helemaal niets meer over van de vitamine C.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."