Een verhuurder mag niet zomaar te pas en te onpas bij de huurder aankloppen. Wanneer een verhuurder de verhuurde woning wil bezoeken dan moet hij of zij daar een duidelijke en goed omschreven reden voor hebben. Ook voor gemeenschappelijke ruimtes van verschillende huurders gelden privacyregels.
Bij het verhuren van een eigendom mag je als verhuurder de sleutel bewaren. Je mag echter niet onverwachts binnenvallen bij de huurder. Dit schendt zijn privacy. Enkel bij een noodgeval mag je de woning of het appartement betreden, en dit uitsluitend om het probleem op te lossen.
Op het moment dat een huurcontract wordt ondertekend, verspeeld de verhuurder (deels) zijn recht op toegang tot de woonruimte. Het betreden van de woonruimte kan dan alleen in overleg met de huurder.
Tijdens de huur mag de verhuurder geen werken laten uitvoeren die het uitzicht en de vorm van de woning veranderen. Zonder uw akkoord mag hij bijvoorbeeld niet de garage afbreken of zonnepanelen plaatsen.
Het is de verhuurder niet toegestaan om zonder toestemming de woning te betreden. Zelfs als de verhuurder voor de deur staat, zou de toegang tot de woning in principe geweigerd mogen worden. Bovendien zal de verhuurder altijd een goede reden moeten hebben om binnen te komen.
De verhuurder heeft geen recht tot huiszoeking en dient de privacy van de huurder te respecteren. Het bezoekrecht blijft beperkt tot hooguit enkele bezoeken per jaar. Het bezoekrecht laat de verhuurder ook toe om na te zien welke herstellingen dienen uitgevoerd en strekt aldus ook de huurder tot voordeel.
Je hebt als verhuurder drie verplichtingen: je moet de woning ter beschikking stellen, je moet de woning onderhouden en je moet de huurder woongenot verschaffen.
U heeft recht op huurbescherming als u een huis huurt. Of een appartement. De verhuurder mag dan de huur niet zomaar opzeggen. Bij tijdelijke huur heeft u een beperkte huurbescherming.
Wat kan ik doen als mijn verhuurder zegt dat ik overlast veroorzaak? Uw verhuurder moet bewijzen dat u overlast veroorzaakt.Vraag daarom uw verhuurder om het dossier over de overlast. U kunt dan zien wat er over u bekend is bij uw verhuurder.
Of er nu een clausule is of niet: wanneer de huurder je weigert binnen te laten, kan je niet zomaar zelf de toegang forceren. Je moet de huurder dan in gebreke stellen. Hiervoor stuur je de huurder een aangetekende brief waarin je de huurder aanmaant om een akkoord te vinden of je de toegang te verlenen.
De meeste verhuurders vragen (uiteindelijk) om een loonstrook, werkgeversverklaring of een ander bewijs van jouw inkomen. Voor ondernemers is dat meestal de IB-aangifte en/ of jaarcijfers. Daarnaast vraagt een verhuurder om een identiteitsbewijs.
Kan de verhuurder een boete innen? Een boetebeding is dus in principe rechtsgeldig, maar de verhuurder heeft steeds minder kans om de boete daadwerkelijk te innen als: in het huurcontract geen onderscheid wordt gemaakt tussen 'soorten' overtredingen. de boetes niet zijn gemaximeerd.
Sleutelgeld is een bedrag dat een verhuurder soms vraagt bij het aangaan van een huurcontract. Maar dat mag niet, omdat daar geen prestatie tegenover staat. Vraagt uw verhuurder sleutelgeld, betaal dit dan niet. Doet u dat toch, vraag dan uitdrukkelijk naar een betalingsbewijs of zorg voor onpartijdige getuigen.
Het is onmogelijk een huurder uit te zetten zonder naar de rechter te stappen. De uitzetting van een huurder kan alleen plaatsvinden na uitspraak van een vrederechter. De eigenaar kan dus niet zomaar een huurder uitzetten en zijn bezittingen op de stoep zetten of de sloten vervangen.
Huurder houdt woning in goede staat
Als huurder bent u verplicht om de woning in goede staat te onderhouden. U moet dus zelf schoonmaken, verwarmen, verluchten en kleine onderhoudswerken doen.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning.Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Welke nieuwe regels voor verhuurders en verhuurbemiddelaars gelden vanaf 1 juli 2023? U moet zich vanaf 1 juli 2023 houden aan regels die huurmisstanden voorkomen. Bijvoorbeeld tegen intimidatie en woondiscriminatie of te hoge borg. Dat staat in de nieuwe Wet goed verhuurderschap.
Is de verhuurder verplicht energiebesparende voorzieningen aan een woning aan te brengen? Een verhuurder is niet verplicht om energiebesparende maatregelen voor uw huurwoning te nemen. Bijvoorbeeld isolatie en dubbelglas.
Naast huur mogen er ook andere (service)kosten in rekening worden gebracht. Denk aan de kosten voor gas, water en elektriciteit, meubilering, stoffering, en aan kosten voor gemeentelijke heffingen (bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing).
In de meeste gemeenten kan je gratis terecht in de diensten voor rechtshulp van het OCMW of bij de Woonwinkel. Kijk op de website van je gemeente of stad voor de juiste locaties. In verschillende steden en gemeenten is een Huurdersbond actief. Die geeft juridisch huuradvies en helpt je met al je huurvragen.
Uw verhuurder is verantwoordelijk voor het groot onderhoud. Dit is bijvoorbeeld het buitenschilderwerk, onderhoud van installaties voor gas, water, licht en technische voorzieningen. Op de website van de Rijksoverheid is een compleet overzicht te vinden.
Uit art. 7:219 BW volgt dat een huurder ook aansprakelijk kan zijn voor gedragingen van anderen die met zijn goedvinden in het gehuurde zijn. Dit betekent dus dat de huurder door de verhuurder kan worden aangesproken op gedragingen van derden, die met zijn/haar goedvinden (even) in de woning zijn.