Filter, vijverpomp en zuurstofpomp Laat de vijver in de wintermaanden zoveel mogelijk met rust. De vijverpomp, filters en een eventuele zuurstofpomp kun je in de winter het best uitgeschakeld laten.
De beste wintertips voor de vijver!
Vijverpompen, vijverfilters, uv-c apparaten, fonteinen, pvc leidingen; overal stroomt water en dat kan bevriezen bij aanhoudende vorst. IJs kan onherstelbare schade veroorzaken aan alles waar water doorheen stroomt, of in water staat! De krachten van ijs zijn enorm.
De niet-winterharde vijverplanten (veel waterlelies bijvoorbeeld) kunnen 's winters niet in de vijver blijven. Daarom is het ook het meest praktisch ze in containers of plantmanden te zetten die u gemakkelijk uit het water kunt halen.De containers moeten met plant en al vorstvrij en koel overwinteren.
Is een dichtgevroren vijver gevaarlijk? Er is ook geen reden om in paniek te raken als uw vijver helemaal is dichtgevroren want een vijver die helemaal dichtvriest, kan op zich niet zoveel kwaad. U hoeft ook niet te vrezen dat uw vissen zullen 'stikken. '
Vissen in kleine vijver zonder pomp kan natuurlijk ook. Het is dan wel van belang om regelmatig het vijverwater wat te verversen. Belangrijk is daarnaast dat u niet teveel vissen in de vijver gaat houden. Zeker bij warmer weer zal de watertemperatuur van het water snel op kunnen lopen.
Echter, aan het gedrag van de vissen kunt u veel afleiden. Als er sprake is van een te laag gehalte aan zuurstof in de vijver, hangen de vissen loom en luchthappend aan de oppervlakte. Ook verdringen ze zich vaak massaal op die plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt.
Een eenvoudige oplossing om volledige bevriezing van het wateroppervlak tegen te gaan, is het gebruik van een luchtpomp met luchtsteen. De luchtpomp blaast lucht in je vijver en houdt het water in beweging. Ook wordt hierdoor het schadelijke CO2 beter afgevoerd.
Het dichtvriezen van de vijver kan bijvoorbeeld worden voorkomen door een goede luchtpomp te installeren, door gebruik te maken van luchtstenen en door het toepassen van een ijsvrijhouder. Wat de diepte van de vijver betreft, dit is uiteraard iets waar je rekening mee moet houden bij de realisatie er van.
Zeker kleine vijvers zijn goed ijsvrij te houden door gebruiken te maken van piepschuim. Je zorgt voor een simpele constructie van houten latjes, waar de platen precies op kunnen vallen. Zorg er wel altijd voor dat je een strook hebt die je niet dicht legt, zo kan de vijver goed blijven ontluchten.
Is een vijverpomp nodig? Nee, het is onnodig om in een natuurlijke, kleine of andere soort vijver een pomp of filter te plaatsen. Zolang je voldoende zuurstofplanten plaatst, een bodem vol vijversubstraat hebt en in het voorjaar en in het najaar vijverbacteriën toevoegt, redt jouw vijver zichzelf uitstekend.
Er is één uitzondering waarbij de vijverpomp 's nachts uitgezet kan worden, dat is wanneer de pomp alleen wordt gebruikt als sierelement, bijvoorbeeld als fontein.
In de winter en het najaar hoeft er minder water worden gegeven.Planten die hun blad verliezen hebben dan alleen sporadisch wat water nodig om uitdroging tegen te gaan. Wintergroene of groenblijvende planten in pot hebben in het najaar en de winter soms wel extra water nodig.
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet.
Wanneer moet de vijverpomp schoon worden gemaakt.
Normaliter wanneer de waterkwaliteit prima is en er geen grote vervuilende omstandigheden zijn, zoals eerder benoemd, is een jaarlijkse check prima. Door de vijverpomp goed te onderhouden wordt de levensduur van de pomp behoorlijk verlengd.
Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo'n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 180 kWh per jaar (50 euro). Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo'n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1.750 kWh per jaar (440 euro).
Dode vissen en kikkers
Maar: is er twee weken lang strenge vorst, dan kan je niet al te diepe vijver volledig uit ijs bestaan. Dan is er geen leven meer mogelijk in je vijver en gaan je vissen dood. Ook kikkers, die zich ingraven in de modder, overleven het niet.
Vissen voeren in de winter
Begin pas weer met dagelijks voeren van de vissen bij een watertemperatuur van 10 °C of meer. Bij deze lagere temperaturen is de stofwisseling van de (koudbloedige) vissen zo laag, dat ze bijna geen voedsel nodig hebben. Beperk in deze periode de hoeveelheid voer.
Zout in de vijver kan een effectief middel zijn om te gebruiken voor verschillende doeleinden, waaronder het behandelen tegen parasieten, schimmels, bacteriën, buikwaterzucht en andere vergelijkbare problemen. Daarnaast is het nuttig om zout in de vijver toe te voegen gedurende de winter bij lage watertemperaturen.
Water warm houden
Het best geef je het water in plastic of rubberen drinkbakjes. Die materialen isoleren namelijk beter dan metaal. Ook grotere en diepere oppervlakken hebben meer tijd nodig om te bevriezen.
Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
De zuurstof moet dus uit het water gefilterd worden. Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis.
Doel van de luchtpomp
In een goed draaiend aquarium is een zuurstofpomp vaak niet direct noodzakelijk. De vissen krijgen voldoende zuurstof door de beweging van het wateroppervlak. Er zijn echter situaties waarin het zuurstofgehalte voor de vissen moet worden verhoogd.