Als iemand is overleden dan wordt deze vaak jaarlijks herdacht. Wanneer iemand 1 jaar geleden is overleden dan worden er kaartjes verzonden en worden er herinneringen opgehaald. Je kunt de sterkte wensen dan gebruiken om elkaar steun te bieden in deze moeilijke tijd.
Dit kan bijvoorbeeld wandelen, barbecueën of uit eten gaan zijn. Maak een mooi herdenkinsplekje in huis als je dit nog niet hebt. Sluit het verdrietige jaar af en maak een mooi plekje waar je de nabijheid van de overleden persoon kunt voelen. Zet er een mooie foto neer en steek er regelmatig een kaarsje aan.
Haal kracht uit dat wat was, om het heden aan te kunnen. Wij wensen jou en de kinderen heel erg veel sterkte op deze moeilijke dag. Onze gedachten zijn bij jou en Janneke.
Zet er een mooie foto neer en steek er regelmatig een kaarsje aan. Schrijf een brief aan de jouw dierbare waarin je stilstaat bij het afgelopen jaar en wat er allemaal gebeurd is. Dit zou je ieder jaar op de sterfdag kunnen doen. Bedank de mensen die jou gesteund hebben in de afgelopen tijd.
Gecondoleerd. Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet. Ik wens jullie alle sterkte in deze moeilijke tijd. Ik wens u/je veel kracht toe bij het verwerken van dit verlies.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Gedicht | Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt. “Wat wij samen beleefd hebben, worden mooie herinneringen” schrijft Leonita Gerssen in haar gedicht dat herkenbaar zal zijn voor iedereen die iemand mist. Degene die je liefhebt is er niet meer, maar de herinneringen zullen altijd blijven.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Er worden bloemen neergelegd en kaarsjes gebrand. Maar sommige ouders hebben ook hun eigen persoonlijke rituelen gemaakt. Zoals de vader die elke sterfdag ergens heen gaat op vakantie en een sticker van zijn dochter plakt zodat zij ook de wereld nog rond kan reizen.
Maak een herinneringsbox met familie en goede vrienden. Versier de box en bewaar hem op een speciale plaats zodat familie en vrienden elk jaar op de verjaardag van je kindje een speciale herinnering aan hem of haar in de doos kunnen stoppen.
"Mijn diepste sympathie, ik ben er voor je als je wilt praten." "Mijn medeleven aan u en uw familie." "Ik ben er voor jou als je ooit iemand nodig hebt om gewoon te luisteren." "Het spijt me voor je verlies."
Het zijn vaak de kleine dingen die in je herinnering blijven: de vredige momenten samen, een glimlach, een bepaald gebaar. Hoe zwaar het nu ook is, op den duur zullen deze kleine dingen het verdriet verzachten. Vele fijne herinneringen zullen het verdriet verzachten.
Een cadeautje meenemen is altijd goed. Neem iets mee waar de zieke wat aan heeft. Ligt iemand veel in bed, dan kan dat een zachte pyjama of een groot T-shirt zijn. Maar ook een boek of een tijdschrift, of muziek of een film.
Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
Overleden dierbaren die overgegaan zijn naar het Licht, kunnen en komen op bezoek. Veelal zoeken ze contact. Je ervaart dan warmte, liefde en niet meer de onverwerkte emoties en trauma's van die persoon. Vaak kiezen zij ervoor om als tijdelijke gids bij je te blijven en je te ondersteunen.
Goed om te weten is dat een overleden persoon vlak na zijn dood 'makkelijker' tekenen kan geven door zijn bezit van meer aardse energie. Deze aardse energie is sterker dan de etherische energie die overblijft na het overlijden.
Hoe lang rouwverwerking duurt is door de verschillende factoren moeilijk te zeggen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen na drie maanden na het overlijden van hun partner, pas de ergste fase van rouw doormaken. Na gemiddeld ruim een jaar beginnen partners zich vaak weer beter te voelen.