Rubbers koelkast schoonmaken De rubbers van de koelkast schoonmaken doe je met een doek, warm water en schoonmaakmiddel. Neem een emmer en maak daarin een sopje met warm (niet heet!) water en schoonmaaksoda. Vermijd zure schoonmaakmiddelen, zoals natuurazijn of schoonmaakazijn.
Neem de rubbers af met een sopje en een microvezeldoekje. Verwijder hierbij hardnekkig vuil met een Glorix Allesreiniger. Vermijd zuurhoudende producten – deze kunnen het rubber aantasten. Gebruik een oude tandenborstel of een wattenstaafje om vuil tussen en onder de randen te verwijderen.
Voor het verwijderen van schimmel tussen de rubberen randjes heeft Marja ook een goede tip. “Daarvoor hoef je echt niet aan de slag met antischimmelmiddelen. Gebruik gewoon een beetje sla- of olijfolie en probeer met een wattenstaafje of een zachte tandenborstel tussen de rand te komen.
Schimmels op houtwerk, kitranden en rubbers zijn daarentegen vaak lastiger te behandelen. Je kunt hiervoor het beste een soda-oplossing gebruiken en indien dat niet voldoende resultaat geeft wat chloorwater.
Om te poetsen heb je een goed sopje nodig. Meng bijvoorbeeld warm water met een beetje allesreiniger, afwasmiddel of soda. Gebruik zeker niet teveel schoonmaakmiddel, en al helemaal geen bijtende middelen, en ook geen schuursponsjes, maar neem een aantal microvezeldoeken. Zo beschadig je de vriezer niet.
Meng wat afwasmiddel met heet water en maak de binnenkant van je vriezer met dit sopje schoon. Vergeet niet de deur en de rubberen afdichting ook goed schoon te maken en alles droog te maken met een schone droge doek.
Hoe vaak moet ik mijn vriezer ontdooien (en schoonmaken)?
Er zijn mensen die beweren dat het iedere twee maanden nodig is, maar dat is ons echt te gek. Als je de vriezer niet te lang open laat, en etenswaren goed afdekt, zou twee of drie keer per jaar moeten voldoen.
Kleine zwarte stipjes → zelf zwarte schimmel verwijderen
Met soda: maak een oplossing van soda en water (ongeveer 6 gram op 1 liter water) en schrob hiermee de zwarte schimmel van de muur. Met bleekwater: haalt soda weinig uit? Dan kan je ook bleekwater gebruiken (25 ml javel op 1 liter water).
Schimmel verwijderen: Oma weet raad! Uit onderzoek (en mijn persoonlijke ervaring) is gebleken dat zwarte schimmel verwijderen met azijn zeer goed werkt en dat het al in 1x maar liefst 80% van de schimmel kan doden.
Soda is het milieuvriendelijkste middel om schimmel te verwijderen. Los 6 gram soda op in een emmer met 1 liter water. Doop een harde borstel in de emmer en wrijf over de schimmelplekken. Loskomende schimmeldeeltjes zijn heel slecht voor je.
Baking soda (zuiveringszout) wordt aangeraden om schimmel van je plafond en muren te verwijderen. Los hiervan maximaal 10 gram op in ongeveer een liter water. Breng dit vervolgens ruim aan op de schimmel en laat het intrekken. Hierna veeg je de plek schoon met een borstel.
Als je ziet dat het afvoerputje verstopt zit dan is het slim om het door te prikken of het vuil eruit te halen door middel van een breinaald, wattenstaafje of een satéprikker. Je kunt bijvoorbeeld keukenpapier om de breinaald of satéprikker heen wikkelen zodat het vuil aan het stokje blijft hangen.
Rubber schoonmaken met azijn
Doe dat vooral niet! Azijn is een zuur. Deze azijnzuren worden zeer slecht verdragen door PVC, siliconen en natuurrubbers. De meeste huishoudelijke dichtingsrubbers zijn gemaakt van siliconen (voor voedingsdichtingen) en natuurlijk rubber (voor sanitaire dichtingen).
De WD-40 siliconenspray biedt de beste bescherming, en niet alleen voor siliconen. Het is ook ideaal voor andere soorten rubber, kunststoffen en metalen. De kleurloze vloeistof biedt een zeer goede smering en trekt geen vuil of stof aan.
Azijn helpt de harde huid te verzachten, waardoor het gemakkelijker wordt om eelt en eeltknobbels te verwijderen. Na regelmatig gebruik zul je merken dat je voeten gladder en zachter worden. Azijn staat bekend om zijn antischimmel- en antibacteriële eigenschappen.
Kalknagels behandelen met soda
Soda, of zuiveringszout, is nog zo'n huis-tuin-en-keukenmiddeltje dat kan helpen om van die vervelende kalknagels af te komen. Soda heeft namelijk, net als azijn, een hoge zuurtegraad waar schimmelnagels slecht tegen kunnen.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
In principe kunt u zelf proberen zwarte schimmels te verwijderen, op voorwaarde dat de aangetaste oppervlakken nog niet te groot en/of te talrijk zijn. Hiervoor kunt u schoonmaakazijn in combinatie met soda gebruiken. Een mengsel van chloor met water werkt vaak ook doeltreffend.
Witte azijn is een uitstekende manier om zwarte schimmel in de badkamer te verwijderen. Giet enkele scheutjes azijn in een spuitfles en spuit het op de plekken waar schimmel zichtbaar aanwezig is en laat hierna twee uur inwerken.
Zwarte schimmelplekken op je plafond of muur verwijder je eenvoudig met soda. Los 10 gram soda op in 1 liter water. Dit mengsel dep je vervolgens met een borstel of spons op de vlekken. Hierna laat je het rustig opdrogen.
Het enige nadeel is dat het ontdooien wel wat tijd in beslag neemt, aangezien het even duurt voordat al het ijs ontdooid is. Dit proces kun je gelukkig versnellen. Doe dit door een pan of bak te vullen met warm water en deze in een dichte vriezer te plaatsen. De stoom zal het ontdooiproces versnellen.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
Eens per maand. De grotere schoonmaak moet, net als bij de koelkast, eens per maand. Je kunt dus het beste alles in een keer doen! Haal dan alles eruit en kijk eerst wat weg kan of over datum is.