Je mag de bollen van je uitgebloeide tulpen in de grond laten tot de bladeren bruin kleuren en de planten zijn bestorven. Dat is ongeveer eind mei. Vanaf dat moment ga je de bollen van je uitgebloeide tulpen uitgraven ('rooien' zoals de kwekers zeggen).
Zodra tulpen uitgebloeid zijn, haal je de bloemkoppen er af. Zo gaat alle energie van de plant naar de bol en zal deze groeien en nieuwe babybolletjes aanmaken voor het volgende jaar. Als je de bloemen laat uitbloeien zal deze zaaddozen gaan maken, dit kost veel energie en gaat ten koste van de groei van de bol.
Over het algemeen kun je stellen dat uitgebloeide voorjaarsbollen gewoon in de grond kunnen blijven. Alleen tulpenbollen houden niet van de vorstperiode en zijn gevoelig voor ziektes. Het is dan ook slim om deze tijdig uit de grond te halen als je er meerdere jaren van wilt genieten.
Er zijn een aantal mogelijkheden wat je kan doen als de tulpen in jouw tuin zijn uitgebloeid. Het ligt eraan of je deze bollen volgend jaar weer wilt planten en dus wil overhouden (geen garantie tot bloei, tulpenbollen zijn in principe eenjarig) óf dat je volgend jaar weer nieuwe soorten en kleuren kiest.
KLEUREN EN VORMEN BOTANISCHE TULP
De tulpjes verwilderen goed, dus ze kunnen in de grond blijven staan. De botanische tulp komt in vrijwel iedere kleur voor, zelfs in paars, bruin en fluoriserend rood.
Na het koppen van je uitgebloeide tulpen mogen ze in de grond blijven staan. De bladeren mag je gewoon aan de steel laten. Je plant haalt daar dan namelijk nog steeds voeding uit. Je mag de bollen van je uitgebloeide tulpen in de grond laten tot de bladeren bruin kleuren en de planten zijn bestorven.
Botanische tulpen
Ze zijn klein (10-15 cm hoog), maar zeer robuust en langlevend. Botanische tulpen zijn geweldige bloemen in rotstuinen, bloempotten of vooraan in een border. Ze komen elk jaar terug en zaaien zichzelf uit als je de verwelkte bloemen niet verwijdert.
Een ander verschil met 'gewone' tulpen is dat de bollen zich onder de grond vermeerderen. Dit betekent dat ze steeds nieuwe bolletjes aanmaken, waardoor je ieder jaar opnieuw van de bloei kunt genieten.
Maar aan het eind van die bloei, is het echt wel belangrijk dat je de uitgebloeide bloemen gaat weghalen. Dat kun je heel makkelijk doen met een schaar. Waarom doe je dat, dat is eigenlijk om ervoor te zorgen dat de plant geen energie zal steken in het vormen van zaaddozen.
U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden.
Verplaats je uitgebloeide planten even
Spit de bollen met groen en al uit en plant ze tijdelijk op een ander plek in je tuin waar ze minder in het zicht staan. Net zo lang tot het groen zo ver verwelkt is, dat je het kunt afknippen. Vergeet niet om de bollen weer op de gewenste plek terug te zetten in het najaar.
Ze komen elk jaar terug. De meeste tulpenbollen moet je jaarlijks rooien en in het najaar opnieuw planten. Trek ze uit als ze zijn uitgebloeid. Kuil ze op in een verloren hoekje in de tuin.
Zodra de bloemstelen hun uiteindelijke hoogte hebben bereikt en de knoppen langzaam kleur vertonen, worden de bloemen afgesneden. Snij de bloemstengel boven het onderste blad af met een scherp mes. Het laatste blad blijft staan, zodat de plant door kan gaan met fotosynthese en de bol op krachten kan komen.
Als de bloemen zijn uitgebloeid, is het belangrijk om ze te verwijderen om de bollen genoeg energie te geven om het volgende jaar weer te bloeien. Om de uitgebloeide tulpen te verwijderen, knip je met een snoeischaar de steel net onder de bloei weg.
Om te voorkomen dat je tulpen door de warmte binnenshuis een echte groeispurt krijgen, kun je een klein gaatje prikken net onder de kop van de bloem, maar boven de steel. Dit trucje zorgt er namelijk voor dat ze stoppen met groeien, en dus niet zo snel te hoog worden voor de vaas.
Uitgebloeide bloemen gelijk verwijderen
De uitgebloeide bloemen (de zaaddozen) moeten wél (liefst regelmatig) gelijk worden verwijderd, omdat de plant anders al zijn energie gaat steken in zaadvorming. Door de bloem weg te knippen steekt de plant alle energie in de bol en heb je het volgend jaar weer prachtige bloemen.
Wil je de bollen niet verzorgen om volgend jaar te hergebruiken omdat je toch nieuwe soorten en kleuren wilt? Dan kun je de bollen direct na de bloei met stengel en al uit de grond halen.Je kan het stuk grond nu weer gebruiken voor leuke perkplantjes.
Geen probleem. Je kan namelijk ook tulpenbollen bewaren in krantenpapier of in een eierendoos/kartonnen doos. Ander materiaal mag natuurlijk ook. Zolang het de tulpen bloembollen drooghoudt en lucht doorlaat.
Snij de bloemen schuin af
Door de bloemen schuin af te snijden, nemen ze minder water op. Ook voorkom je dat de steel van de bloemen plat op de bodem van de vaas leunen, waardoor ze lastiger water opnemen. Gebruik altijd een scherp mesje tijdens het afsnijden en geen schaar of botte mesjes.
Als je de bollen in de zomer uit de grond haalt kun je aan de onderkant van de bol kleine bolletjes zien zitten.Dit zijn bloembollen in de maak.Deze kun je losmaken van de 'moeder tulpenbol'. Je kunt ze gewoon laten drogen met de grotere bloembollen voor de komende plantperiode in het najaar.
Kweken van nieuwe tulpenbollen gebeurt door in het najaar (okt.-nov) kleine tulpenbollen te planten. De knoppen tussen de bolrokken van deze bollen groeien uit tot nieuwe bollen waarbij de oude bol word gebruikt als voedsel.
Door de tulp te koppen kan de bloem alle energie naar de bol sturen waarna deze zich gaat vermenigvuldigen.
Overwintering van tulpen
De meeste tulpensoorten zijn niet erg vorstgevoelig en kunnen bij temperaturen tot -20° zonder probleem in het bloembed of op het balkon overwinteren. Om je planten in de volle grond te beschermen tegen vriestemperaturen, kan je de grond bedekken met een laagje bladeren, dennentakken of mulch.
Tulpen blijven ongeveer 5 tot 7 dagen mooi nadat ze zijn gesneden en in een vaas zijn gezet. Om zo lang mogelijk te genieten van jouw tulpen kun je de volgende stappen ondernemen: Snijd de stelen schuin af en plaats ze direct in water. Ververs het water regelmatig en voeg, indien nodig, bloemenvoeding toe.
De specialisatie van de bloembollenteelt op lelies en tulpen is al jaren aan de gang. Het areaal lelies groeide van 1,1 duizend ha in 1980 tot 5,3 duizend ha in 2020, de oppervlakte tulpen nam toe van 6,3 duizend ha (1980) tot 15 duizend ha (2020).