Het Noors is nauw verwant aan de andere twee vasteland-Scandinavische talen, het Deens en het Zweeds. Deze drie talen zijn onderling redelijk verstaanbaar. Twee andere Scandinavische talen, het IJslands en het Faeröers, vertonen echter sterkere afwijkingen tegenover deze drie talen.
Het Zweeds is nauw verwant aan de andere twee op het vasteland gesproken Scandinavische talen, het Deens en het Noors. Het Zweeds en het Noors, en in iets mindere mate het Deens, zijn onderling redelijk verstaanbaar. Sommige woorden zijn anders, grammaticaal komen de talen overeen. De spelling is wel verschillend.
Noren, Denen en Zweden kunnen elkaar prima verstaan dankzij de gemeenschappelijke geschiedenis van hun taal. Ondanks het feit dat het IJslands en Noors ook aan elkaar verwant zijn, kunnen Noren en IJslanders elkaar echter niet zonder meer verstaan.
De vasteland-Scandinavische talen (Deens, Noors en Zweeds) zijn tot op zekere hoogte onderling verstaanbaar. Deens en Bokmål lijken zelfs zo sterk op elkaar, dat sommige taalkundigen ze als dialecten van dezelfde taal beschouwen.
Het IJslands, Noors, Faeröers, Deens en Zweeds hebben dezelfde oorsprong als het Nederlands.
De moeilijkste taal in Scandinavië is toch wel het Fins. De Finnen gebruiken een hoop klinkers achter elkaar die uitbundig worden versierd met trema's.
Zweeds en Noors behoren tot de makkelijkst te leren talen.
Zweeds is voor Belgen bijna net zoals Noors leren. Veel woorden zijn herkenbaar en vooral het lezen kan je erg snel aanleren. Het spreken is wat lastiger, maar geen zorgen! De vriendelijke locals uit Zweden zullen het je zo vergeven.
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Tips bij het zakendoen. Hello's en goodbye's: Noren begroeten en nemen afscheid van elkaar met een stevige handdruk, hoe sterker hoe beter. Er zijn weinig formele regels voor de begroeting en er wordt ook geen groot belang gehecht aan een begroeting in volgorde van rang, geslacht enz.
Noorwegen kent vrijheid van godsdienst, maar de Lutherse godsdienst is de officiële religie, waarvan 86% van de bevolking deel uitmaakt. Je kunt in Noorwegen prachtige staafkerken bezoeken. Tot de komst van het Christendom (rond het jaar 1000) speelde de Noorse mythologie een grote rol.
Noren zijn overwegend Luthers-protestants. Zo'n 86% van de inwoners van het land zijn lid van de kerk, hoewel veel Noren hun geloof niet actief belijden of niet-gelovig zijn. Uit een onderzoek van Gallup International in 2005 bleek dat Noorwegen het minst gelovige land van West-Europa is.
De onderlinge verstaanbaarheid van talen is groter als talen verwant zijn aan elkaar. De Scandinavische talen bijvoorbeeld zijn in grote mate onderling verstaanbaar. Noren, Zweden en Denen spreken vaak hun eigen taal als ze met iemand uit een van de buurlanden communiceren.
Voor Nederlandstaligen is Noors makkelijker dan de meeste andere talen. Dit komt omdat deze twee talen een beetje op elkaar lijken. Je kunt als Nederlandstalige dan ook de betekenis van veel Noorse woorden en zinnen raden. Toch moet je er, zoals met elke taal, tijd en energie in steken om de taal goed te leren.
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Noors is makkelijker voor Nederlandstaligen
Dit is tot op zekere hoogte waar. Nederlandstaligen kunnen Noors vaak sneller dan andere talen leren, simpelweg omdat deze twee talen een beetje op elkaar lijken, zowel in woordenschat als in grammatica. Zelf ben ik een Noor die in Nederland woont.
Zweden is duur. Tenminste dat denken veel mensen. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland.
Voorbeelden hiervan zijn: Duits, Engels, Frans en Spaans.Maar als Nederlander kan je ook relatief snel Zweeds en Deens leren. De "makkelijke talen" zijn in gemiddeld 23 weken en 575 lesuren te beheersen.
Voor velen is Noorwegen het mooiste Scandinavische land. Het is een groen en ruig gebied, met hoge watervallen, steile fjorden, uitgestrekte hoogvlakten en prachtige bergen.
Zweden is al jaren een van de beste plekken om te wonen. Dit komt door een aantal factoren zoals bijvoorbeeld de hoge levensverwachting van 82,3 jaar. Ook de gezondheidszorg is er goed geregeld én onderwijs is er gratis en van superieure kwaliteit.