Voor de hand liggende keuzes zijn bedrijfsmanagement, sociale sector, gezondheidssector, onderwijs, … Voor de hand liggende keuzes zijn een managementopleiding, rechten, talen, economische wetenschappen, … Meer info over deze richting en de vervolgrichtingen in hoger onderwijs zijn te vinden op www.onderwijskiezer.be.
Wat kan je verder studeren? Vanuit de studierichting economie - wiskunde kan je verder in een professionele (in hogeschool) of academische (in universiteit) bachelor- en masteropleiding (o.a. economische wetenschappen, toegepaste economische wetenschappen, politieke en sociale wetenschappen,…).
Wiskunde is een belangrijk ondersteunend vak bij Economie en Bedrijfseconomie. Het is verplicht om Wiskunde A of Wiskunde B in je vakkenpakket te hebben. Het is gebleken dat studenten met Wiskunde B minder moeite hebben met de wiskundige vakken tijdens de studie.
Economie-wiskunde is een sterk theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Ze combineert een brede algemene vorming met een uitgebreid pakket economie en wiskunde. Leerlingen verwerven inzicht in macro- en micro-economische concepten en de werking van ondernemingen.
Een vwo-diploma uit 1999 of eerder met Wiskunde A of B
Het vak Bedrijfseconomie (voorheen Management en Organisatie / M&O) wordt aanbevolen, maar is geen vereiste.
Wiskunde B is wat moeilijker. Het is vooral bedoeld voor wie graag wiskunde deed in de onderbouw en het ook goed kon. Het is een keuzevak, behalve voor scholieren die het profiel Natuur en Techniek kiezen.
Het vak wiskunde B is het meest geschikt voor scholieren die een bèta vervolgstudie willen gaan volgen zoals natuurkunde, econometrie of biologie. Binnen wiskunde B werk je vooral veel met grafieken en algebra.
Voor wiskunde is een goede basis vereist (bij voorkeur 4 uur wiskunde in het secundair onderwijs). Een analytisch en abstract denkvermogen zijn namelijk noodzakelijk doorheen de hele opleiding.
Econometrie is op zichzelf al een combinatie van wiskunde en economie. Men spreekt tegenwoordig dan ook vaker over economische theorie om wiskundige economie aan te duiden. Binnen deze richting ligt de nadruk op wiskundige analyse. Voorbeelden daarvan zijn evenwichtsmodellen en de speltheorie.
Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen macro-economie, waar vragen naar voren komen over de nationale en wereldwijde economie, zoals werkloosheid, inflatie en rentestanden, meso-economie en micro-economie, over het gedrag van bedrijven en consumenten.
Wiskunde D is namelijk de meest zware versie van wiskunde die je zult vinden op de middelbare school en alleen geschikt voor mensen die een enorme passie of talent voor het vak hebben.
Eerst en vooral scherpt de studie economie je statistische en wiskundige bekwaamheid aan, waardoor je problemen snel en accuraat kunt oplossen. Door economie te studeren, doe je ook de nodige kennis op van theorieën, concepten en methoden die je later in je carrière kunt toepassen.
Haast iedereen kan goed worden in wiskunde, maar het zit 'm vooral in het oefenen en verbanden kunnen leggen. Het oplossen van wiskundige sommen gaat de een beter af dan de ander, maar dit betekent niet dat je nooit beter kunt worden. Vraag jij je af: hoe haal je een voldoende voor wiskunde?
Wiskunde A kan gekozen worden in de profielen C&M, E&M en N&G en biedt een voorbereiding op universitaire studies in de sociale, juridische, economische, biomedische en gedragswetenschappen. De inhoud concentreert zich op toegepaste analyse, statistiek en kansrekening.
Een Nederlands diploma
Met een HBO-propedeuse en een certificaat Wiskunde B op VWO niveau ben je direct toelaatbaar. Voor sommige HBO-propedeuse diploma's is het certificaat niet nodig. Of jouw HBO-propedeuse hieraan voldoet wordt beoordeeld door de Toelatingscommissie van de opleiding Wiskunde.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Als je verder wilt studeren in de richting van “Economie” is wiskunde A onmisbaar. Let op: bij sommige economische studies op de universiteit moet je wiskunde B hebben. Als wiskunde je goed af gaat en je wilt economie studeren op de universiteit, dan heeft wiskunde B de voorkeur boven wiskunde A.
It is often heard: 1 in 3 econometricians will become a millionaire!
Diploma's met de vwo-profielen Economie en Maatschappij, Natuur en Techniek en Natuur en Gezondheid geven rechtstreeks toelating tot de bacheloropleiding Bedrijfskunde. Voor diploma's met het profiel Cultuur en Maatschappij is aanvulling vereist op wiskunde C door wiskunde A of wiskunde B.
Opleiding. Het doctoraat is de laatste stap in de doctoraatsopleiding in de economische wetenschappen.
Voor wiskunde is een goede basis vereist (bij voorkeur 6 uur wiskunde in het secundair onderwijs).
Met dit profiel kom je vaak terecht in banen die te maken hebben met economie, arbeid, recht en veiligheid. De beroepen die hier bij horen zijn bijvoorbeeld: accountant, functies bij een bank, jurist, advocaat, commercieel medewerker, marketingmanager, politicus, hoteldirecteur, belastingadviseur, organisatieadviseur.
Wanneer je je aanmeldt op basis van een hbo-propedeuse of een Associate Degree geldt de extra eis dat je minimaal kennis van Wiskunde A (of B) moet hebben op havoniveau. Zonder een voldoende (eindcijfer van 5,5 of hoger) voor wiskunde A (of B) op minimaal havo-eindexamenniveau, voldoe je niet aan de wiskunde-eis.