KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig. VERWARMEN: Uw spieren werken hard om te herstellen van een blessure en kunnen daardoor stijf worden.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Koel niet langer dan 15 tot 20 minuten. Als je langer koelt, probeert het lichaam de kou te compenseren door extra bloed naar de plek te sturen en dat wil je juist voorkomen. Korter is echter ook niet goed. Als je kort koelt, krijg je namelijk direct na het koelen een bloedvatverwijding.
Koelen zorgt voor vaatvernauwing (vasoconstrictie), wat de vochtafvoer stimuleert en de zwelling verminderd. Ook zorgt de kou ervoor dat de pijnprikkel minder sterk is omdat het een verdovend effect heeft. Dit zijn positieve effecten van koelen maar worden door sommige (niet geheel onlogisch) ook als negatief gezien.
In het algemeen wordt er geadviseerd zo snel mogelijk, na het ontstaan van een blessure, te koelen. Koelen in combinatie met gecontroleerde oefeningen heeft zin tot 72 uur na de blessure, zo blijkt uit onderzoek.
In de eerste fase van herstel is er een ontstekingsproces. Het lichaam stuurt bij de blessures informatie naar ontstekingscellen die vervolgens het beschadigde weefsel gaan opruimen. Door de koeling van ijs zal dit proces verminderd gaan waardoor het herstelproces vertraging oploopt.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Als je pijn kreeg tijdens een workout, leg je eerst ijs om het zwellen en de pijn te verminderen. Daarnaast is ijs ook geschikt voor atleten met een chronische blessure na een workout, omdat het een ontsteking voorkomt. Als je werkt met zowel ijs als warmte, moet je altijd eindigen met ijs.
Het is belangrijk om dit niet direct op de huid aan te brengen, maar eerst een handdoek op de huid te leggen om brandwonden te voorkomen. Het ijs dient vier maal per dag gedurende een 15-tal minuten aangebracht te worden.
Als het gewricht ontstoken is kan koelen met ijs of een coldpack verlichting geven. Warmte, met name toegepast op de spieren, is vaak prettig bij startstijfheid, het gewricht kan makkelijker in beweging komen en is minder pijnlijk.
Na bereiding wil je voedsel zo lang mogelijk kunnen bewaren zonder dat het bederft. Koeling voorkomt bederf, maar je kunt warme gerechten niet direct in een normale koelkast zetten. Dit zou de temperatuur in de koelkast drastisch verhogen. Terugkoelen en snelkoelen zijn hiervoor de oplossing.
Koelen zorgt ervoor dat eerste zwelling afneemt en de pijn wordt verlicht. Er treedt al snel een ontstekingsreactie op, waarbij het lichaam probeert het kapotte weefsel op te ruimen. Dit gaat gepaard met extra warmte door een verhoogde doorbloeding rondom het beschadigde weefsel, aanhoudende zwelling en pijn.
Daarnaast zorgt de zwelling ervoor dat het gewricht even geimmobiliseerd wordt en dus rust krijgt. Een super handig beschermingsmechanisme van het lichaam. Ijs kan ervoor zorgen dat de zwelling wordt verminderd, het reparatieproces wordt vertraagd en je misschien te snel gaat belasten.
Voor een vermindering van de zwelling is het belangrijk om direct te koelen. Door het koelen “krimpen” de bloedvaten en wordt voorkomen dat er nog meer bloed naar plekken stroomt waar het niet thuis hoort.
Als het pack is gekoeld, kan het worden gebruikt bij verlichting van de pijn bij blessures en zwellingen. Voor het beste resultaat kunt u de Ice Pack het beste 10 tot 15 minuten op de pijnlijke plek leggen. Het is wel belangrijk dat u tussen het Ice Pack en de huid een handdoek legt.
Wat doet koelen bij blessures en pijn? Door in de acute fase een blessure te koelen verminder je in dat gebied de bloedcirculatie.Hiermee kun je een mogelijke ontsteking en zwelling verminderen. Dit zorgt ook direct voor het verzachten van de pijn.
Verminder zwelling en pijn:
Laat het gekwetste lichaamsdeel rusten en leg er herhaaldelijk tijdens de eerste 72 uur ijs op (gebruik een cold pack of vul een plastic zak met gemalen ijs en wikkel deze in een vochtige handdoek om verbranding te voorkomen). Leg het ijs telkens maximum 20 minuten op de pijnlijke plek.
Koelen remt de doorbloeding waardoor er minder zogenaamde 'groeifactoren' vrijkomen die juist de herstelprocessen van het weefsel op gang moeten brengen [3]. Koelen bij blessures zou de pijn en zwelling verminderen, ontsteking dempen en verergering van klachten voorkomen.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig.
Een blauwe plek geneest meestal vanzelf en kun je gewoon met rust laten. Vaak is het drama van de val of stoot zelf voor het kind groter dan de uiteindelijke plek zelf die ontstaat. Wel is het verstandig de pijnlijke plek te koelen dus behandel elk letsel met ijs.
De zwelling kan na een aantal dagen alweer minder gaan worden, dit ligt er ook aan of je direct nadat het gebeurd is gekoeld hebt. De kneuzing kan wel nog langer aanhouden, ook als de zwelling al weg is. Hoe lang kun je last hebben van een kneuzing? Een lichte kneuzing kan ongeveer drie weken duren.
Aangezien warmte een vasodilatatie teweegbrengt, zal het aanbrengen van warmte op een lichaamsdeel met een acute ontsteking het probleem alleen maar verergeren. Een tip: in geval van twijfel tussen koud en warm kies je best altijd voor koud.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
#1 Het vermindert ontstekingen.
Het ijsklontje vermindert onzuiverheden en acne door de ontstekingsremmende werking. Je gebruikt immers ook ijs wanneer je wilt dat je verzwikte enkel minder pijnlijk wordt.