Het enige wat u daar voor nodig heeft is koud water en ijsblokjes. Heeft u geen ijsblokjes in huis, dan werkt koud water alleen ook, maar met ijs gaat het net iets beter. Het koude water werkt bij bladgroenten, omdat ze voor een groot deel uit water bestaan. De groente wordt slap door uitdroging.
Slappe stelen: Als de stelen van de broccoli slap aanvoelen en buigen in plaats van knakken, kan dit een teken zijn dat de broccoli niet meer vers is. Verkleurde toppen: Verkleurde of bruine toppen duiden op bederf.
De stengel van de broccoli moet stevig zijn. Een zachte stengel is een indicator van bederf. De stengel moet er ook vers uitzien, niet gebarsten of uitgedroogd. Als de onderkant van de stengel er droog uitziet, kunt u het droge deel eraf snijden en de broccoli toch consumeren, mits er geen andere indicatoren van bederf zijn .
Als je schimmel ziet, dan is het natuurlijk gelijk duidelijk en kun je de groente beter weggooien. Ook wanneer de broccoli slap is of een zurige geur heeft, kun je beter een nieuwe kopen.
Slappe broccoli is een teken dat het niet zo vers is als het zou kunnen zijn . Je kunt het nog steeds gebruiken bij het koken, zoals in soepen of roerbakgerechten, waarbij de textuur misschien niet zo belangrijk is. Als het maar een beetje slap is, kun je het ook proberen nieuw leven in te blazen door het even in ijswater te laten weken om het een beetje knapperig te maken.
Broccoli gedijt in stabiele omstandigheden. Extreem weer, of het nu verschroeiende hitte of vrieskou is, kan uw broccoli in de overlevingsmodus zetten, wat resulteert in slappe bladeren .
Ethyleen zorgt ervoor dat producten sneller rijpen en bederven. Als u broccoli te strak inpakt, wordt het gevangen met zijn eigen ethyleengas, waardoor het sneller bederft. Maar als u het helemaal onbedekt laat, wordt het blootgesteld aan de droge lucht van de koelkast, waardoor het slap wordt .
Als er gele of bruine vlekken zijn, is dat een teken dat de broccoli over zijn hoogtepunt heen is . Als je schimmel ziet, zoals witte of zwarte pluizige plekken, is de broccoli zeker bedorven. Geur: Als de broccoli een sterke geur heeft of een vreemde geur, gooi hem dan weg. Textuur: Broccoli moet strakke roosjes en een stevige steel hebben.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
VERWILTED . Een snelle onderdompeling in ijswater gedurende 5 tot 10 minuten is vaak voldoende om verwelkte groenten nieuw leven in te blazen. Buigzame wortels worden weer recht, sla wordt knapperig en slappe broccoli wordt weer sterk.
Kun je verwelkte broccoli roosteren? Roosteren is een geweldige manier om groenten in je koelkast op te maken die misschien wat zonnigere dagen hebben gehad. Als je groenten hebt die een beetje zijn verkleurd, verwelkt zijn of gewoon een beetje slap zijn, kun je ze gerust gebruiken in dit recept.
Dus hoe dan ook, ga je gang en wikkel het in wat folie . en wat kokend water. Gooi het ondersteboven, laat het precies 10 minuten staan. Je hebt de perfecte broccoli.
Als het slap, verwelkt of iets zachter is dan normaal — met andere woorden, een beetje zielig — dan is het misschien voorbij zijn hoogtepunt, maar het is niet helemaal uit de mode. Je opties zijn om je zielige producten nieuw leven in te blazen, ze in te vriezen of ze direct te gebruiken .
We ontdekten dat de beste manier om dit soort groenten nieuw leven in te blazen was om hun stengels schuin af te snijden en ze ongeveer een uur in een bak met koud water in de koelkast te zetten . Hierdoor worden zoveel mogelijk van hun vochtafvoerende haarvaten blootgesteld aan water.
Broccoli die wat te oud is, wordt slapper en kan een beetje verkleuren. Geen probleem, die kun je nog gewoon eten. Pas als de broccoli bruine of zwarte vlekken heeft, is hij bedorven. Je zou dan de aangetaste stukjes eraf kunnen snijden en de rest opeten, maar misschien gaat dat je te ver.
Omdat broccoli van buiten naar binnen vergaat, is de overgebleven (slapper geworden) stronk nog goed om op te eten. Ook de smaak en geur zijn nog goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voeg de broccoli toe aan het kokende water en kook het ongeveer 4 tot 5 minuten. Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken.Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
De houdbaarheid is twee tot vijf dagen. Bij een te lange of slechte bewaring krijgt broccoli een gelig uitzicht en open bloemetjes. Geblancheerd kan je hem tot twaalf maanden bewaren in de diepvries.
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Het verschil tussen bloemkool en broccoli is dat bloemkool 1 grote vlezige bloemknop maakt en broccoli een wat kleinere met ernaast nog wat kleine/losse bloemknoppen. Bloemkool is vaak wit (al zijn er ook groene, paarse en zelfs oranje rassen), broccoli is vaak groen (maar kan ook paars of wit zijn).
Revive it: Voor slappe broccoli, snijd de stronk af en zet hem rechtop in een bak of pot met koud water.Zet hem ongeveer een uur in de koelkast om stevig te worden .
Sorteer voor het eten uw bladeren en verwijder alles wat doorweekt, verkleurd, slijmerig of verwelkt is, om aan de veilige kant te blijven . Eet niets met een onaangename of zure geur.
Vanwege de zachtere textuur is broccolini het lekkerst als hij gekookt is — hij kan een beetje slap smaken als hij rauw wordt gegeten. Je kunt hem op dezelfde manier gebruiken als broccoli.