Het is ongewenst om met een klophengst te fokken, omdat de kans groter is dat deze veulens ook klophengst worden. Dekken met een klophengst is dus sterk af te raden omdat 'slechte' genen verspreid worden in de populatie.
Een klophengst is een hengst waarbij de testikels (ballen) niet of niet volledig zijn afgedaald. Eén of beide testikels bevinden zich dus niet in het scrotum (balzak), maar in de buik of in de lies. De castratieprocedure bij klophengsten verschilt in veel gevallen van die bij gewone hengsten.
In de praktijk komt het erop neer dat de meeste hengsten gecastreerd worden als ze 1-2 jaar oud zijn. Voordat met de operatie wordt begonnen moet eerst een zorgvuldig algemeen onderzoek van de hengst gedaan worden. Als het dier niet gezond is kan de operatie beter uitgesteld worden.
Dit hormoon zorgt voor het typische en ongewenste ' hengstengedrag' (dominantie, dekgedrag, snel afgeleid in het bijzijn van merries, bijten, vechten met andere paarden) en voor het ontwikkelen van de typische lichaamscontouren van de hengst.
Na een castratie blijft de dan zogenoemde ruin nog ongeveer zes weken vruchtbaar. In die periode zal hij soms nog willen dekken en kan hij veulens verwekken.
een hengst(of ruin) die regelmatig dekt,houdt zo zijn hele boeltje schoon,waardoor er in normale omstandigheden ook geen problemen ontstaan. er zijn echt veeeel ruinen die nog wel dekken. Als hij haar heeft gedekt komt er wit slijmerig spul hij haar 'jeweetwel' en dit zit ook op haar achterbenen.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Als je het paard later castreert zal hij meer uiterlijke kenmerken van een hengst hebben ontwikkeld, zoals de brede hals en kaken, maar kan hij ook meer hengstengedrag behouden. Vaak worden hengsten in het voorjaar gecastreerd, omdat er dan minder insecten aanwezig zijn dan in de zomer.
Het geslacht van het ongeboren veulen kan vastgesteld worden via genetisch onderzoek of door het maken van een echo. Als het veulen in een vroeg stadium uit de merrie is gespoeld is het mogelijk om via een genetisch onderzoek vast te stellen of er sprake is van een mannelijk of vrouwelijk embryo.
In de zaadbal worden zaadcellen en testosteron (hormoon) aangemaakt. De bijbal dient voor opslag van de zaadcellen om verder te rijpen. De testikels worden bij het ongeboren veulen gevormd in de buikholte. Vlak voor of na de geboorte zakken ze door het lieskanaal naar de lies toe.
Let op: een gecastreerde ruin is nog tot ongeveer 6 weken vruchtbaar na de castratie!
Eén rustdag per week is meestal wel toegestaan, maar meer zeker niet. Dat is slecht voor het paard, of dan kan je voordeliger op een manege gaan rijden. Een gitaar kun je makkelijk een hele week in de hoek laten staan zonder dat ie er onder lijdt.
1x per jaar bij paarden is meestal voldoende.
Fusaichi Pegasus is in 2000 verkocht voor maar liefst ruim €59.000.000 aan Coolmore Stud in Ierland. De volbloedhengst draagt nu de titel “duurste paard in de geschiedenis”, geboren in 1997 en getraind door Neil Drysdale.
Ruinen en hengsten kun je het beste bij elkaar zetten, zonder merries in de buurt. Merries en veulens gaan vaak goed samen. Hengstveulens kunnen tot ongeveer tien maanden zonder problemen bij de merrie blijven. Daarna moeten ze worden weggehaald of gecastreerd om te voorkomen dat ze hun moeder gaan dekken.
Welke hengst? Om een goede match te krijgen tussen merrie en hengst is het verstandig om je goed te verdiepen in het aanbod van hengsten, en niet gelijk te kiezen voor de meest populaire of succesvolle hengst. Blijf altijd in je achterhoofd houden wat voor veulen je wilt fokken.
Bij een natuurlijke dekking door de hengst zal de geur van een dekrijpe merrie de hengst stimuleren. De hengst snuffelt aan de merrie, krult zijn lip en bijt in haar hals. Als de merrie dekrijp is gaat ze voor hem staan, waarna de hengst haar bespringt. Het sperma blijft nog ongeveer twee dagen vruchtbaar in de merrie.
Een gecastreerde hengst wordt ruin genoemd. Als een of beide teelballen niet is ingedaald en de hengst daardoor onvruchtbaar is wordt het dier een klophengst genoemd.
Een ruin is een hengst (paard of ezel) waarvan de teelballen operatief verwijderd zijn. Deze medische ingreep wordt castratie genoemd.
Ondersteunt de hormoniale prikkelingen bij merries en hengsten. Van oudsher werd het gebruikt om het libido bij mannen te onderdrukken. Gedroogde hele zaden van Monnikspeper heeft hormoon regulerende eigenschappen, houdt de hormonen in balans bij paarden.
castreren en was incl verblijf rond de 240 euro kwijt.
Kosten: €225,- incl. BTW. *Voor hengsten ouder dan 3 jaar adviseren wij een castratie over de lies aan (ook onder algehele narcose en op de operatietafel). Deze methode geeft de minste kans op postoperatieve complicaties.
Een gecastreerde hengst wordt ruin genoemd. Als een of beide teelballen niet is ingedaald en de hengst daardoor onvruchtbaar is wordt het dier een klophengst genoemd.