Een besluit dat in strijd is met de wet of met de splitsingsakte, is nietig. Waar in geval van een vernietigbaar besluit geldt dat het besluit bestaat totdat de rechter het heeft vernietigd, wordt een nietig besluit geacht nooit te hebben bestaan.
Vernietigbaarheid vs. nietigheid
Een nietig besluit heeft daardoor geen rechtsgevolgen. Aan de andere kant roept een vernietigbare rechtshandeling wel rechtsgevolgen in het leven. Pas als een vernietigbaar besluit in rechte wordt vernietigd, wordt dit geacht nooit te hebben bestaan.
Wanneer een rechtshandeling nietig is, is het alsof de rechtshandeling nooit heeft bestaan. Een rechtshandeling is nietig indien dit bijvoorbeeld in strijd is met dwingend recht: wettelijke regels waar burgers zich aan moeten houden.
Een nietige overeenkomst betekent dat de overeenkomst juridisch gezien nooit heeft bestaan. De afspraken die zijn gemaakt kunnen juridisch niet worden afgedwongen. Een overeenkomst is nietig in een aantal in de wet omschreven gevallen.
Absolute nietigheid kan ingeroepen worden door elke belanghebbende, ook door het openbaar ministerie en zelfs ambtshalve door de rechter. Absoluut vernietigbare rechtshandelingen zijn niet achteraf voor bevestiging vatbaar.
Een nietig verklaarde overeenkomst kan voor partijen geen grondslag van rechten en verplichtingen zijn. De nietige overeenkomst kan ook niet aan derden worden tegengeworpen. Bovendien werkt een nietige rechtshandeling terug tot op het moment dat zij ontstond.
Nietigheid geschiedt van rechtswege, dat wil zeggen: er hoeft geen beroep op te worden gedaan. Een nietige rechtshandeling (bijvoorbeeld een rechtshandeling in strijd met de wet, goede zeden of openbare orde is) is dus automatisch ongeldig.
Nietigheid betekent dat een rechtshandeling van rechtswege - automatisch en dus zonder dat daar een aparte handeling voor nodig is - ongeldig is. Nietigheid heeft terugwerkende kracht en werkt dus terug tot het moment waarop de rechtshandeling is verricht.
Een vernietiging van een overeenkomst kan zowel buitengerechtelijk als via de rechter. Buitengerechtelijk betekent dat er een beroep wordt gedaan op de vernietigingsgrond door bijvoorbeeld het sturen van een brief. Het kan echter zijn dat uw wederpartij niet meewerkt aan de vernietiging en deze betwist.
Een nietigverklaring houdt in dat een huwelijk officieel nooit is voltrokken. Wilt u een huwelijk nietig laten verklaren? Dit kan alleen door de rechter.
Relatieve nietigheid.
Relatieve nietigheid kan alleen worden ingeroepen door de persoon die wordt beschermd door de rechtsregel die overtreden is. Relatief nietige of vernietigbare rechtshandelingen kunnen expliciet of zelfs impliciet bevestigd worden door de personen die de nietigheid kunnen inroepen.
Een wilsgebrek is het gebrekkig tot stand komen van de wil tot het sluiten van een overeenkomst, waardoor een overeenkomst vernietigbaar kan zijn. Hiervan is sprake bij bedreiging, bedrog, misbruik van omstandigheden of dwaling.
Vernietigbaar betekent dat een rechtshandeling ongedaan kan worden gemaakt. Dat betekent dat de handeling na vernietiging achteraf nooit heeft bestaan. Een rechtshandeling is in het algemeen vernietigbaar als deze heel nadelig is voor (een van de) betrokken personen.
Zolang de nietigheid door de rechter niet wordt uitgesproken heeft de rechtshandeling rechtsgevolgen. Tenzij anders bepaald in de wet, verjaart de vordering tot nietigverklaring na 10 jaar.
Niet alleen heeft vernietiging terugwerkende kracht (dus alsof er geen overeenkomst was), waar ontbinding dat niet heeft, en ontstaat er bij ontbinding een of meerdere ongedaanmakingsverplichtingen, maar de gevolgen van de keuze voor óf ontbinding, óf vernietiging, kunnen bijvoorbeeld in een situatie van een ...
In artikel 3:49 BW staat dat een rechtshandeling kan worden vernietigd door een rechterlijke uitspraak of door een buitengerechtelijke verklaring. Iemand kan zelf een verklaring sturen dat hij de rechtshandeling wil vernietigen, maar iemand kan ook naar de rechter om de rechtshandeling te laten vernietigen.
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Een overeenkomst kan op verschillende manieren ten einde komen. Bijvoorbeeld door een annulering, een ontbinding of wanneer beide partijen gezamenlijk de overeenkomst beëindigen.
Bij het opzeggen van een overeenkomst heeft u te maken met een opzegtermijn, bij het ontbinden van een overeenkomst is er geen opzegtermijn. Het ontbinden van een overeenkomst heeft gevolgen voor het verleden: alle afspraken worden ongedaan gemaakt. Hierover kunnen in het contract andere afspraken gemaakt zijn.
Dwaling is de situatie waarbij een overeenkomst tot stand komt zonder goede voorstelling van zaken, terwijl geldt dat als partijen wel een goede voorstelling van zaken hadden gehad, zij nimmer een overeenkomst zouden hebben gesloten.
Wanneer er een beroep op vernietigbaarheid van de overeenkomst wordt gedaan, kan dat worden gedaan door de wederpartij simpelweg een brief te sturen met de mededeling dat de overeenkomst wordt vernietigd. Tevens is de gang naar de rechter mogelijk: ook hij kan een overeenkomst vernietigd verklaren.
- de absolute nietigheid kan (in tegenstelling tot een relatieve nietigheid) niet «gedekt» worden. Inzake contracten betekent dit onder meer dat wat door de partijen vrijwillig is uitgevoerd, bij een absolute nietigheid hoe dan ook ongeldig wordt. De rechtshandeling is in dit geval dus niet vatbaar voor bevestiging.
De vernietiging van een rechtshandeling heeft in begin- sel terugwerkende kracht (art. 3:53 BW). Dit betekent dat de rechtshandeling – en daarmee ook een eventuele geldleningsovereenkomst – wordt geacht nimmer te hebben bestaan.
Wat is nietigverklaring? Oordeel van de rechter dat een vorige uitspraak van een lagere rechter niet geldig is. In het strafrecht kan een dagvaarding ook nietig worden verklaard.