Met de gevangen slakken zou je een gier kunnen maken door de slakken in water te koken en dit mengsel in de tuin te spuiten. De geur zou slakken weghouden. Je zou potjes met bier in kunnen graven. Zorg voor tuin vol leven; een egel eet wel 40 slakken per nacht en naast vogels houden ook kikkers van slakken.
Plaats een afdakje boven de beker zodat het er niet in regent. De slakken komen af op de geur, en verdrinken. Gooi de inhoud regelmatig op je composthoop.
Plaats planten die geen slakken aantrekken
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Als je zout op een slak strooit, dan krimpt de slak. Tot het uiteindelijk niet meer is dan een hoopje slijm. Dat komt niet doordat de cellen oplossen, maar doordat de cellen uitdrogen. Door een proces dat osmose heet.
Bijvoorbeeld wilde akelei, beemdooievaarsbek, bleeksporig bosviooltje, bosanemoon, duizendblad, longkruid, inheemse varens, klimop en kruiden zoals tijm en bieslook. Lok natuurlijke vijanden zoals egels, padden en vogels naar je tuin: zij eten graag slakken.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Egels, spitsmuizen, maar ook reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen eten namelijk slakken. Zo was de hazelworm 30 jaren een trouwe gast in de Biogroei-tuin. Vogels zoals zanglijsters, spreeuwen, eksters en merels en zelfs kippen en loopeenden kunnen talloze slakken verorberen.
Slakken trekken er massaal op uit
Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij. Onder deze omstandigheden kunnen ze snel groeien en komen ze graag tevoorschijn.
Het is namelijk echt een lijdensweg voor een slak wanneer je ze bestrijdt met azijn of zout. Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze.
Dat is niet zo gek: ze zijn gek op een vochtige omgeving. Vanwege de vele regen vinden ze het momenteel fantastisch boven de grond. Slakken glibberen rond en vreten ook nog eens je planten op. Maar slakken hebben ook heel mooie kanten, zegt deskundige Klaas van Rozen van Wageningen Universiteit en Research.
De gewone tuinslak kun je in elk geval eten. Lekkerder dan de gewone tuinslak zijn de petit-gris: de wijngaardslak en de segrijnslak kun je ook eten. Die zijn alleen wat zeldzamer. En de wijngaardslak is beschermd, dus die mag je niet zomaar uit je tuin plukken en in de pan gooien!
Niet alle slakken doen kwaad in de tuin, de meeste zijn zelfs erg nuttig: ze ruimen bijvoorbeeld dode plantenresten op en zetten deze om in voedingstoffen. Maar naakt- en segrijnslakken richten wel schade aan en dat kun je als tuinliefhebber natuurlijk niet over je kant laten gaan.
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slakje kan tot 500 eitjes leggen. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire aangroei leiden. De eitjes zijn klein en wit doorschijnend.
Samenvatting De meest gebruikte slakkenkorrels in privétuinen bevatten metaldehyde. Van deze chemische stof is bekend dat het voor veel dieren toxisch (giftig) is als het in voldoende hoge concentraties wordt ingenomen.
Bereiden van slakken
Voor de bereiding zet je een pan met ruim kokend water op. Je gooit de slakken in het kokende water. Het kokende water doodt de slakken onmiddellijk, ze zijn zelfs niet wakker geworden. Na een paar minuutjes giet je slakken af.
Bakjes met bier
Slakken houden - net als ik - wel van een biertje. Veel lezers melden dan ook dat biervallen goed helpen. Snij daarin op zo'n 4 cm vanaf de bodem wat openingen waar de slakken door kunnen kruipen.
Zoals gezegd dienen ze als voer voor egels en vogels, dat alleen al is nuttig. Daarnaast ruimen naaktslakken dode planten op, en in de grond woelen ze de aarde om. Niet zomaar doodmaken dus, die naaktslak.
Daarnaast speelt smaak ook nog een rol, net zoals bij de mens. Huisjesslakken vinden egels nog wel lekker, maar naaktslakken staan veel lager op het keuzemenu. Dit komt onder andere door het zeer taaie slijm wat naaktslakken omhult. Op een menu bestaande uit slakken kan een egel dus nooit lang teren.
Naaktslakken graven zich in de grond in, huisjesslakken trekken zich terug in hun slakkenhuis en sluiten de opening af met een verhardend slijm. Zodra de lucht vochtiger is, bijvoorbeeld na een bui of 's nachts, gaan ze terug op pad.
Slakken zijn gevaarlijk voor honden en katten
De slak kan dus drager kunnen zijn van parasieten zoals longworm die de naam Angiostrongylus vasorum heeft. Deze worm wordt verwarrend genoeg ook wel de Franse hartworm genoemd. De Franse hartworm leeft in de longslagader. De wormen maken een huisdier ernstig ziek.
Niet bij het huisje oppakken
Als je ze toch niet in je tuin wilt hebben, zegt Van Peursen, pak ze dan op en zet ze ergens uit in een natuurgebiedje. Maar pas op: pak een slak nooit bij zijn huisje op, want dan loop je het risico dat je hem eruit trekt.
Niet alle slakken doen kwaad
Naaktslakken, zoals de Spaanse wegslak en de kleine akkerslak, richten de meeste schade aan. Bij de huisjesslakken moet je vooral beducht zijn voor de segrijnslak.
Ze zijn bovendien overdag actief, waardoor ze worden gegeten door merels, lijsters en eksters. Maar naaktslakken lusten ook levende planten. Omdat ze gevoeliger zijn voor uitdroging doen ze overdag een dutje – onder bladeren, plantenpotten (check regelmatig: witte bolletjes zijn slakkeneitjes) of onder de grond.