Om hen stil te laten zitten voor het aaien en fotograferen, worden ze fysiek gestraft als ze natuurlijk gedrag vertonen, zoals spelen, rondrennen en springen. Tijger welpen kunnen slechts rond de 12 weken worden gebruikt voordat ze fysiek al in staat zouden zijn de vinger van een kind af te bijten.
Leeuwinnen als legbatterijen
Die wordt dan namelijk weer krols en kan zich dus opnieuw voortplanten. De leeuwin is zo verworden tot een legbatterij met maar 1 doel: zoveel mogelijk welpjes voortbrengen. De welpjes worden door het contact met mensen 'tam' gemaakt. Toch kan dit maar tot een zekere leeftijd.
Een tijger heeft geen natuurlijke vijanden. Het is een heel groot en sterk dier. En die wordt dus niet bejaagd door andere dieren. Hij wordt wel bejaagd door de mens, want die jagen op hem, omdat hij een hele mooie vacht heeft en die gebruiken ze als.., als vloerkleed.
Het liefst herten of wilde zwijnen, maar ook kleinere dieren zoals vogels, vissen en kikkers.Soms staan zelfs beren en waterbuffels op het menu. Ongeveer een maand per jaar, meestal in de winter of het voorjaar, paren tijgers met elkaar. Daarbuiten leven ze op zichzelf.
Tijgers kunnen in warme, vochtige gebieden leven, maar ook in gebieden met extreme sneeuwval en temperaturen van wel veertig graden onder nul. Ze leven in regenwouden en graslanden, maar ook in berg- en toendragebieden. Ze hebben eigenlijk niet meer nodig dan een groene omgeving, water in de buurt én voldoende prooien.
Wat te doen als je een tijger tegenkomt? 'Loop langzaam achteruit en blaas hard op de noodhoorn,' fluistert Febri Widodo, onze expeditieleider. 'Tijgers vallen van achteren aan, dus draai je nooit om. '
Een tijger gromt zelden
In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is een tijger niet heel vocaal. Ze grommen eigenlijk zelden tot nooit. Doen ze dit wel, dan is het om met elkaar te communiceren over een grote afstand. De kans is dus klein dat je een tijger ooit tegen jou zal horen brullen.
Tijgers zijn heel sterk. Met zijn klauwen en tanden kan hij grote prooien aan, zoals zwijnen en herten. Een tijger neemt ook regelmatig een duik in het water.
Overdag jaagt hij niet, maar tegen de avond en in de nacht sluipt hij zachtjes rond, bijvoorbeeld op plekken waar andere dieren komen drinken. Vanachter een struik of een boom wacht hij rustig zijn kans af en springt dan plotseling te voorschijn.
Zo maakt een tijger bijvoorbeeld een brullend geluid. Met een brul wil een tijger laten weten dat hij de baas is over dat gebied. Deze brul is wel kilometers ver te horen!
De baby van een tijger noem je een welp. Per keer krijgt een moedertijger tussen de 2 - 7 welpen.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan.
Tijgers kunnen tot wel 25 jaar oud worden: Khan is de oudste tijger bij LIONSROCK en werd geboren op 29 september 1999 – en is nu 22 jaar oud is.
Het prijskaartje voor een mannetjesleeuw start vanaf 18.000 (ook in het dierenrijk heerst seksisme) en kan oplopen tot 81.000 euro als het om een groot dier met lange zwarte manen gaat.
Geen tamme tijgers
Ze zijn de nabijheid van mensen gewend, maar dat betekent zeker niet dat ze tam zijn! Bij veel diersoorten gaat de dierverzorger nooit het verblijf in als de dieren zich daarin bevinden. Grote roofdieren als Sumatraanse tijgers of Maleise beren zijn potentieel levensgevaarlijk voor de mens.
Leeuwen zijn rovende carnivoren. De favoriete prooien zijn gazelles, zebra's, impala's en gnoes. Ze jagen in groepen, maar de uiteindelijke doding wordt door een individuele leeuw gedaan.
Roofdieren, bijvoorbeeld tijgers en leeuwen, slapen net erg veel en lang (tot 20 uur per dag!), vooral overdag. Ze moeten 's nachts natuurlijk klaarwakker zijn om op jacht te gaan.
“Een tijger kan wel 6 tot 10 meter ver springen en wel 29 kilometer ver zwemmen.”
Tijger (15-16 uur)
Tijgers jagen meestal 's nachts, maar overdag liggen ze liever te luieren in de schaduw. In totaal slapen ze 15 tot 16 uur per dag.
Het sterkste dier ter wereld in verhouding tot zijn lichaamslengte is de blinde hoornmijt.
Na in Nepal in totaal meer dan 200 levens geëist te hebben ging de Champawat-tijger aan de andere kant van de grens simpelweg op dezelfde voet verder. Binnen enkele jaren verdubbelde het roofdier zijn dodental door nog eens 200 Indiase slachtoffers te maken.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Als de tijger kwaad is slaat hij met zijn staart om hem heen. Een tijger communiceert door middel van urine om zijn territorium af te bakenen en met gebrul om vijanden op afstand te houden.
Deze katachtigen communiceren met gebrul. Hiermee laten ze weten dat het hun territorium is. Het is een krachtig geluid dat tot wel kilometers ver te horen is. Daarnaast spinnen ze (net als katten) om elkaar te begroeten.
Tijgers zijn fascinerende dieren. Ze kunnen er op los brullen en grommen, maar ze produceren ook een infrageluid dat voor de mens niet hoorbaar is. Dit lage geluid dient om rivalen uit hun territorium te verdrijven en om partners aan te trekken.