Regels voor vervoer rolstoelen, rollators enz. Reizigers met een kinderwagen, buggy of rollator moeten plaatsmaken voor een reiziger met rolstoel. Rolstoelgebruikers hebben altijd voorrang op het gebruik van deze plaats.
Artikel 49 van het RVV zegt dat bestuurders blinden die zijn voorzien van een witte stok met één of meer rode ringen voor moeten laten gaan. Dit geldt overigens voor alle personen die zich moeilijk voortbewegen. Bij mensen die zich moeilijk voortbewegen kun je denken aan voetgangers met een stok, looprek of rollator.
Voorrangsvoertuigen (blauw zwaailicht, sirene) hebben altijd voorrang. Bestuurders van rechts moet je voorrang verlenen, tenzij dit door voorrangsborden anders is geregeld.
Aldus de RVV definitie valt een rolstoel onder de categorie voertuigen en ben je als rolstoelgebruiker dus een bestuurder van een voertuig, evenals je een fiets zou besturen. Je bent als verkeersdeelnemer verplicht je aan de geldende verkeersregels te houden, die gelden voor jouw categorie.
Mensen van 66 jaar en 7 maanden krijgen voorrang
Als u de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt (66 jaar en 7 maanden, prijspeil 2023) dan krijgt u voorrang op een senioren woning. De voorrang is in combinatie met uw (gezamenlijk) jaarinkomen en inschrijfduur.
De regel 'rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afslaand verkeer' geldt voor iedereen in het verkeer. Hier vallen voetgangers dus ook onder. Sla jij af? Dan moet jij iedereen –en dus ook voetgangers – voorrang verlenen.
In principe geldt dat bestuurders die van rechts komen op gelijkwaardige kruispunten voorrang krijgen. Maar dat geldt ook weer niet altijd. Zo gaan verkeerstekens zoals haaientanden boven verkeersregels en gaan verkeerslichten weer boven verkeerstekens. Verder worden voetgangers niet als bestuurders gezien.
Hulpmiddelen via gemeente
Voorbeelden van hulpmiddelen die u blijvend nodig kunt hebben zijn een rolstoel, traplift of een elektrische deuropener.
Rolstoel voor tijdelijk gebruik
Dan kun je in de meeste gevallen een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt doorgaans door je zorgverzekeraar uit je basisverzekering vergoed. Je zorgverzekeraar vergoedt in dat geval de benodigde medische hulpmiddelen via de zorgverzekeringswet.
Wanneer een hulpdienst, zoals brandweer, ambulance of politie, blauwe zwaailichten én sirenes voert, dan moet je dit voertuig voorrang verlenen. Nadert een voertuig met blauwe zwaailichten zonder sirene? Dan is voorrang geven niet verplicht, maar de zwaailichten staan niet voor niets aan.
Bestuurders die op een Y – kruispunt van rechts naderen horen voorrang te krijgen van bestuurders die op dat kruispunt van links naderen.
Het gele bord dat je hier ziet, geeft aan dat je op een voorrangsweg rijdt en voorrang hebt op de volgende kruispunten. (Uiteraard moet je steeds rekening houden met de verkeerslichten en de bevelen van een bevoegd persoon.)
Als je een bijzondere manoeuvre uitvoert, een uitrit verlaat of een inrit inrijdt, moet je voetgangers voor laten gaan. Voetgangers op een zebrapad moet je voor laten gaan als ze oversteken of op het punt staan om over te steken. Wie een zebrapad gebruikt of aanstalten maakt om het te gebruiken heeft altijd voorrang.
Een gelijkwaardig kruispunt is een kruispunt waar geen verkeersborden of verkeerstekens staan. Het verkeer dat van rechts komt heeft voorrang. Het verkeer dat van links komt moet jou voor laten gaan.
Met een rolstoel over een drempel
Dus het is beter om achteruit een drempel over te gaan. De achterwielen zijn groot en omdat de achterwielen groot zijn, komt u makkelijker over de drempel heen. Achteruit is er geen kans op achteroverkiepen van de rolstoel.
Een hulpmiddel kun je zorgeloos 26 weken lenen via je zorgverzekeraar.
Passagiers in een rolstoel mogen zich liggend of zittend laten vervoeren als het voertuig en de rolstoel hiervoor geschikt zijn. De stabiliteit van de rolstoel en de veiligheid van de rolstoelgebruiker moeten daarbij gewaarborgd zijn.
Rijd de rolstoel tot aan de stoep of drempel; Kantel de rolstoel iets naar achter, met de voorwielen omhoog, door met uw voet op de trapdop te duwen; Zodra de voorwielen over de stoep of drempel zijn geplaatst duwt u in rustig tempo behoedzaam de achterwielen over de stoel of drempel en vervolgt u uw weg.
Rolstoelen zijn hulpmiddelen om mensen in te vervoeren die dat moeilijk of niet zelf kunnen. Ze zijn ontwikkeld om de persoon die zich moeilijk kan voortbewegen te helpen mobiel te blijven. Er zijn verschillende soorten rolstoelen verkrijgbaar.
Als er op een kruispunt niets is geregeld op het gebied van de voorrang, bijvoorbeeld door borden of tekens op het wegdek, dan geldt automatisch de hoofdregel van de voorrang. Onthoudt dat de hoofdregel van de voorrang dus zegt dat bestuurders van rechts voorrang genieten op andere bestuurders op dat kruispunt.
Op het fietspad mag de voetganger de fietsers of bromfietsers die het fietspad gebruiken niet hinderen of in gevaar brengen – fietsers of bromfietsers hebben daar dus voorrang. Op de rijbaan moet de voetganger zo dicht mogelijk bij de rand stappen en links wandelen (zodat men het verkeer ziet aankomen).
Fietsers en motorvoertuigen zijn dus nu voor de wet gelijk. Dit betekent dat nu de hoofdregel bij voorrang geldt. De hoofdregel bij voorrang is dat verkeer dat van rechts komt voorrang heeft op verkeer dat van links komt. Nu heeft een fietser van rechts voorrang op fietsers, auto's scooters en alle andere bestuurders.