Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband.
Bij hogere temperatuur kan de hond warmer worden dan normaal. Honden kunnen echter deze warmte alleen kwijt door te hijgen en via hun voetzolen. Als u ziet dat uw hond hevig begint te hijgen of kwijlen of ziet dat hij sloom wordt, dan is het goed mogelijk dat uw hond last heeft van de warmte.
Bij hoge temperaturen wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger, waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed. Een koude en natte handdoek zou ertoe leiden dat de bloedvaten van de hond vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om goed te functioneren.
De Cool Dog Koelmat 24/7 is de best geteste honden koelmat van 2022! Dit is uit onze ultieme test gebleken. De hete zomers kunnen niet alleen voor ons als mensen heel warm zijn, ook je hond kan in deze temperaturen wel wat verkoeling gebruiken. De koelmat helpt je hond om af te koelen.
Hoe koel je je huisdier af? Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten.
Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond ernstige gezondheidsproblemen oplopen, in coma raken en sterven.
Als de temperatuur te hoog wordt (> 41 °C), kunnen organen als het hart, de lever, hersenen en de nieren beschadigd raken. De hond moet gekoeld worden en u dient met spoed contact op te nemen met een dierenarts. De combinatie van oververhitting en uitdroging wordt ook wel zonnesteek of hitteberoerte genoemd.
Als de vochtigheid te hoog is, kan de hond geen warmte afgeven aan de omgeving en kan zijn eigen temperatuur snel oplopen. In zo'n omstandigheid is het essentieel je hond snel af te koelen, door water, ijsblokken of een ventilator. Let wel: een ventilator alleen kan een hond niet koel houden.
Laat je hond daarom niet uit op de heetste uren van de dag, tussen 12 uur en 15 uur. Ga vroeg in de ochtend als het buiten nog wat frisser is, of later op de avond als het iets meer is afgekoeld. Zorg er ook voor dat er op de wandelroute genoeg schaduw is voor je hond.
Hoe werkt een koelmat voor honden? De koelmat werkt op het lichaamsgewicht van de hond. Door de druk wordt de koeling geactiveerd en zorgt dit voor verkoeling. De mat is niet ijskoud, maar wanneer de hond er op gaat liggen treedt het koelmechanisme in werking.
Oververhitting bij de hond kun je herkennen aan de volgende symptomen: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden). Soms kan je hond ook gaan braken en overmatig kwijlen.
Zelfs een korte stop kan al flinke oververhitting veroorzaken, aangezien honden hun lichaamswarmte niet zo gemakkelijk kwijtraken als mensen. Traditionele airco's kunnen dan weer schadelijk zijn voor longen van uw hond en zijn daarom vaak geen geschikte oplossing.
Als je vermoeden van oververhitting hebt, neem dan gelijk contact op met jouw dierenarts! Zorg dat je jouw hond in ieder geval ondertussen afkoelt met water (afspuiten, let wel weer op op onderkoeling), natte doeken, of alcohol op de niet behaarde plekken doen (zoals in de liezen en op de voetzolen).
Als een hond het warm heeft of is oververhit dan is het raadzaam om de borst te koelen met een natte doek. Gaat men een natte doek op zijn rug leggen dan bestaat de kans dat hij onderhuids verbrand of zelfs dat het bloed zo heet wordt dat het ernstige gevolgen heeft.
Veel dieren doen aan thermoregulatie; ze kunnen hun lichaamstemperatuur regelen door zichzelf op te warmen of juist af te koelen. Sommige dieren raken op een warme dag actief warmte kwijt, door bijvoorbeeld te zweten. Dit zijn de warmbloedige dieren.
In Nederland is een hittegolf een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn.
Een zelfkoelende koelmat voor je kat werkt namelijk als volgt: de gel die in de mat aanwezig is, is aangevuld met een bepaald polymeer. Dit is een chemische stof die van eigenschap verandert wanneer er druk bij komt kijken. Dit houdt in dat de gel verkoelend wordt als jouw kat erop gaat liggen.
Toch raadt ze niet aan om een natte handdoek op een hond te leggen. "Het gevaar van deze methode is dat het maar heel weinig zin heeft. De handdoek warmt heel snel op tot dezelfde temperatuur als de huid van de hond, de hond koelt dan verder niet af."
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk worden afgekoeld. Dit gaat het beste door een natte lakens of handdoeken in de liezen, nek, oren en poten te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koud water. Geef het dier tevens kleine slokjes water te drinken.
Een zonnesteek kan dodelijk zijn. Het komt vaak voor wanneer een hond opgesloten is in een huis of in een auto zonder schaduw, zonder ventilatie of zonder water. Bovendien kan de zonnesteek ook het gevolg zijn van te veel opwinding en stress.
Roep de hond om het water in te komen, en zodra deze een pootje in het water zet kun je deze belonen met een snoepje. Heb je al clickertraining met de hond gedaan, dan kun je ook de clicker gebruiken om het zwemmen aan te leren. Beloon de hond iedere keer dat deze een stapje het water in doet.