Een wondpleister bestaat uit een zelfklevend, steriel wondverband dat kan worden aangebracht op kleine tot middelgrote wonden om te voorkomen dat de wond besmet raakt.
Een wondpleister gebruikt u bij kleine verwondingen zoals kleine snij- en schaafwonden. Het wondkussen bedekt de wond tegen vuil, vocht en voorkomt daarmee bacteriële infectie. Daarnaast worden wondpleisters na operatie ook ingezet bij operatieve wonden als gevolg van chirurgische ingrepen.
Gericht op een verwonding denk aan bijvoorbeeld een snijwond, schaafwond, open wond, brandwond en bij blaren. De pleister is het meeste voorkomende hulpmiddel in de wondverzorging.
Een pleister voor elke wond
Horecapleister, heeft een opvallend blauwe kleur zodat deze makkelijk terug te vinden is mocht hij onverhoopt in het voedsel terecht komen. Eilandpleister, is rechthoekig of vierkant van vorm met aan alle zijden een plakrand.
De wond is gesloten met hechtpleisters. Hoe lang het duurt voordat uw wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. De hechtpleisters laten vanzelf los na 7 tot 10 dagen.
Tegenwoordig is bekend dat een licht vochtige wond onder een pleister juist sneller geneest dan een droge wond en minder pijn doet. Dat afdekken stimuleert het dichtgroeien. In de apotheek zijn hiervoor steriele gazen, wondfolies en verbanden te koop die niet aan het huidoppervlak kleven.
Met een pleister op een wond geneest de wond sneller. Vaak worden pleisters aangebracht en wordt daarmee gezorgd voor gemoedsrust. Er is geen omkijken meer naar de wond.
Voor het behandelen van een schaafwond gebruik je een goede wondpleister die past bij de plek waar de wond zich bevindt. Voor zowel schaaf- als snijwonden (zie hieronder) gebruik je Leukoplast elastische wondpleisters. De pleisters zijn elastisch, hechtend en uiterst flexibel. Bovendien blijven ze stevig zitten.
De wond afdekken:
Een wond geneest het best als deze niet te droog en niet te vochtig is. Kies hiervoor een bijpassend wondverband. Als de wond droog is, kun je een gaaskompres en een pleister gebruiken.Als de wond vochtig is, kun je een zalfgaaskompres gebruiken met daaroverheen een drukverband.
Een panel van de Consumentenbond testte 10 pleisters op gebruiksgemak. De elastische pleister van Idyl en de classic pleister van de Jumbo scoren het beste.
Leukoplast® elastic. Leukoplast elastic is een flexibele wondpleister voor kleine wonden, snij- of schaafwonden. Omdat ze heel elastisch en hechtend zijn, zijn ze ideaal voor vingers en andere gebieden die veel bewogen worden. Het non-woven wondkussen is absorberend maar plakt niet aan de wond.
Een gewone pleister kan de wrijving langs de blaar of irritatie soms erger maken. Bij een open blaar is het verstandig om gewone pleisters te gebruiken, omdat blarenpleisters soms akelig aan je wond of korstje kunnen gaan plakken. Soms blijven blarenpleisters ook aan sokken plakken.
Stap 3: Laat de schaafwond drogen
Je hoeft normaal gesproken geen pleister op een open, natte schaafwond te plakken. Laat de lucht de wond simpelweg drogen. Als extra bescherming tegen bacteriën kun je ook DerMel huidwondzalf smeren. Dit is een zalf met zuivere honing die een anti-bacteriële werking heeft.
Mag ik Compeed® Blarenpleisters gebruiken op een open wond? Compeed® Blarenpleister kan worden gebruikt in het stadium dat de wond/blaar open is. Compeed® beschermt tegen infectie, vuil en water en creëert een wondomgeving die de genezing bevordert. Compeed® moet worden toegepast na het ontsmetten van de wond.
Het is verstandig om de wond te beschermen met een pleister die niet te strak of te los zit. Een goede aansluiting is hierbij belangrijk, net als het dagelijks vervangen van het verband of zodra het nat is geworden. Rondom de wond kan je de huid voorzichtig masseren.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Een wond geneest in drie fasen: Fase 1: Er ontstaat een ontstekingsreactie, hierbij treedt roodheid, warmte, zwelling, pijn en bloedstolling op. Fase 2: Er ontstaat nieuw weefsel en de wond sluit zich. Fase 3: Het wondoppervlak verkleint, waarna eventueel een litteken wordt gevormd.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Met een open wond kunt u gewoon douchen, graag zelfs. Het gebruik van zeep of shampoo is geen probleem, zolang u dit afspoelt met water. Tijdens het douchen kunt u de wond goed uitspoelen. Als dit gevoelig is, dan kunt u de waterstraal ook boven de wond laten komen en het water erlangs laten lopen.
Waar: Wanneer een wond jeukt, geeft dit aan dat het genezingsproces aan de gang is. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je wond jeukt. Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken.
Wat moet ik doen als er te veel vocht uit mijn wond komt? Maak een afspraak met uw huisarts. Of met het ziekenhuis als u daar behandeld bent voor uw wond. Bij de huisarts of in het ziekenhuis krijgt u verband.