De rol van het voorspelHet voorspel is een manier om jouw én zijn verlangens te prikkelen. Het verhoogt het plezier tussen de lakens en kan zelfs tot een orgasme leiden.
Voorspel is aandacht vóór seks! Je kunt het overal doen, de hele dag door en het kost vaak weinig tijd en geld. Jullie seks zal intenser en lekkerder worden als je aandacht aan jezelf, elkaar en de omgeving besteedt.
Waarom goede seks belangrijk is
Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken.
Voorspel betekent: alles wat je doet om opgewonden te worden.
Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus ongeveer een à twee keer in de week. Kortom, je kunt dus niet zomaar conclusies trekken over wat een normale hoeveelheid is. Een gezonde hoeveelheid zou volgens de literatuur 1 á 2 keer per week zijn.
Aan hoe lang een man 'kan' droog staan is geen getal aan te koppelen. Theoretisch zit er daar geen limiet aan. Het draait hier om een gevoel. Sommige mannen kunnen jaren droog staan, terwijl anderen zich al zenuwachtig gaan voelen na enkele dagen.
Onder 16- tot 25-jarigen was 56 procent seksueel actief. Onder 25- tot 45-jarigen was dat aandeel met 87 procent het hoogst. Vanaf 55 jaar neemt het percentage mensen dat seksueel actief is af, onder 75-plussers was dit met 27 procent het laagst.
Elkaar strelen en masseren is een manier van vrijen. Het kan fijn zijn om te doen als u niet meer geniet van andere manieren van seks, zoals met de penis in de vagina of anus. Bijvoorbeeld doordat de seks te veel gaat om klaarkomen. Of door problemen zoals pijn bij het vrijen of moeilijk een stijve penis krijgen.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Bij mannen die weinig of geen seks hadden, lag het risico op een chronische aandoening 41% hoger, en het risico op kanker 63% hoger. Vrouwen met weinig of geen seks scoorden 64% minder goed op vragenlijsten over de algemene gezondheidstoestand, maar bij hen vonden de onderzoekers geen verband met chronische ziekten.
Geen seks = slechtere relatie
'Weinig seks in een relatie kan je zelfvertrouwen drastisch verlagen, en vermindert daarnaast de aanmaak van verbindingshormonen, zoals oxytocine,' zegt psycholoog Les Parrott. Het vergroot ook de kans dat één van jullie bang wordt dat de ander het ergens anders gaat zoeken.
Je kunt vaak merken of je partner zin heeft in vrijen: aan de opwinding, de ademhaling, aan de manier waarop de ander aan je zit. Wees ook bewust van je eigen lichaamstaal. Je kunt met je hand iemand wegduwen. Maar je kunt met je hand ook laten voelen wat je wilt.
Ga samen op zoek naar andere manieren van vrijen die voor u beiden bevredigend zijn (bijvoorbeeld strelen, masseren en elkaar met de hand bevredigen). Zoals eerder genoemd kan meer directe prikkeling met hand of mond (of een vibrator) helpen om makkelijker opgewonden te worden of te blijven.
Kan ejaculatie gezondheidsvoordelen hebben? Er is geen specifieke frequentie voor een 50-jarige man om te ejaculeren. Toegegeven, in de jongere stadia kunnen ze dit vrij vaak doen, in sommige gevallen meer dan 10 keer per dag vanaf masturbatie. Na verloop van tijd neemt dit aantal echter af.
Twintigers hebben het vaakst seks
En op welke leeftijd de piek ligt, is afhankelijk van waar je naar kijkt. 'Heb je het bijvoorbeeld over hoe vaak iemand seks heeft, dan zal de piek voor beide geslachten niet ver uit elkaar liggen.
De meeste jongeren tussen de 19 en 25 jaar zeggen dat seks voor hen belangrijk is. Rond het 21ste jaar is bijna iedereen weleens seksueel opgewonden geweest. Ook hebben bijna alle jongeren op deze leeftijd weleens zin in seks met een partner. Sommige mensen hebben 'afwijkende' behoeften of verlangens (parafilieën).
Een echte norm bestaat niet
Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks. En als je niet blij bent met hoe vaak je seks hebt, dan heb je niet genoeg seks en wil je er misschien iets aan doen. Met of zonder professionele hulp.
Lichamelijke aanraking is al rustgevend, een vrijpartij eindigend in een orgasme laat een explosie aan hormonen en andere stoffen in ons lichaam los. Daardoor binden we ons als man en vrouw aan elkaar, maar ook ons stressniveau verlaagt, onze bloeddruk komt beter onder controle, en ons lichaam herstelt zich beter.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn. Bloeden tijdens de seks hoeft niet te komen door een beschadiging aan het maagdenvlies.
En dat is precies wat sommige mannen ook doen als ze van je houden: Een man die van je houdt wil alles van je weten. Hij is oprecht geïnteresseerd in jouw leven, je passies en interesses. Hij geeft geen standaard antwoord als “Oh, leuk” wanneer jij over je passies vertelt.
Ons wetboek van Strafrecht verbiedt in beginsel geen seksuele handelingen in het openbaar. Echter, bestaat er natuurlijk wel artikel 239 Sr dat in het algemeen de schennis van de eerbaarheid verbiedt en art 430a Sr dat naaktrecreatie verbiedt buiten de daartoe bestemde plekken.
Het is mogelijk om een relatie te hebben zonder seks, wanneer beide partners dat zo willen. Je geeft dan vooral ruimte aan veiligheid, verbondenheid en vriendschap in je relatie.
Platonische relatie wil zeggen dat de personen binnen een relatie geen seks hebben met elkaar. Maar dit hoeft niet te betekenen dat er helemaal geen fysiek contact is of seksuele spanning is binnen een platonische relatie.