Rodehond is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Het virus verspreidt zich via hoesten en niezen. Je wordt er meestal niet erg ziek van.
Rodehond of rubella wordt veroorzaakt door het rubellavirus, dat alleen bij mensen voorkomt. Besmetting vindt plaats via druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld bij hoesten en niezen. Rodehond of rubella wordt veroorzaakt door het rubellavirus, dat alleen bij mensen voorkomt.
Rodehond begint vaak met een verkoudheid. De huid achter de oren en in de hals kan opgezwollen aanvoelen. Dat zijn opgezette klieren. Soms is de lichaamstemperatuur een beetje verhoogd.
In Nederland komt de ziekte bijna niet meer voor omdat de meeste kinderen gevaccineerd zijn. De kinderziekte kenmerkt zich door koorts en rode vlekken of vlekjes over het lichaam. Behalve baby's en kinderen kan rodehond ook volwassenen en pubers treffen.
Rubella of rodehond is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte heeft meestal een mild verloop. Wanneer vrouwen die niet beschermd zijn in de eerste helft van de zwangerschap rubella doormaken bestaat het risico op aangeboren afwijkingen bij de baby.
Verhoogde kans op infectie
Omdat het virus de laatste jaren slechts zeer sporadisch circuleert, wordt de kans groter dat ongevaccineerde vrouwen pas op vruchtbare leeftijd voor het eerst met het virus in contact komen.
Incubatietijd: De huiduitslag en koorts ontstaan na 12-23 (meestal 14-16) dagen. Besmettelijke periode: 10 dagen voor tot 7 dagen na het begin van de huiduitslag. Maatregelen: Informeren naar contacten met niet-immune zwangeren. Symptomen: koorts, lymfadenopathie, uitslag.
'Roodhond' is al in 1567 aangetroffen, en 'roodvont', een tussenvorm tussen 'roodhond' en roodvonk, werd in 1694 opgeschreven. In dialecten duiden roodvonk en rodehond nog steeds dezelfde ziekten aan.
Als de difteriebacterie in de keel zit, kun je heel benauwd worden. Komt de gifstof verder in je lichaam, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je hart en het zenuwstelsel. Ondanks medische behandeling kan de afloop zelfs dodelijk zijn. Gelukkig komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
Uw kind heeft misschien een beetje koorts en de vlekjes kunnen jeuken. Verder voelt uw kind zich niet ziek. Na ongeveer 10 dagen zijn de vlekjes weg. Soms komen ze weer even terug, vooral bij warmte, kou of als uw kind zich inspant.
Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Hondsdolheid kan via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier overgedragen worden op mensen. Infectie leidt tot zenuwverschijnselen.
Roodvonk is niet erg besmettelijk. De bacterie wordt vooral bij het hoesten of praten overgedragen via druppeltjes in de lucht. Roodvonk is de eerste tien dagen besmettelijk. Bij behandeling met antibiotica is de ziekte na twee dagen niet meer besmettelijk.
De 'vierde ziekte' was de ziekte van Filatow-Dukes, ook wel rubella scarlatinosa genoemd. Deze ziekte, gekenmerkt door een gegeneraliseerd roodvonkachtig exantheem met lymfklier- vergroting, werd aanvankelijk geduid als een aparte enti- teit.
In de volksmond doelt men met het woord kinderziekten op infecties die met name kinderen kunnen oplopen. We noemen waterpokken, mazelen, rodehond, vijfde en zesde ziekte en bof (veroorzaakt door een virus) en kinkhoest, roodvonk en hersenvliesontsteking (veroorzaakt door een bacterie).
Medicijnen bij gordelroos
Een behandeling met medicijnen is meestal niet nodig bij gordelroos. Het gaat meestal vanzelf over. Op de blaasjes kunt u zinkzalf smeren of een neutrale zalf als: koelzalf, cetomacrogolzalf of lanettezalf. Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol gebruiken.
De meeste kinderen in Nederland zijn ingeënt tegen mazelen en kunnen dus geen mazelen meer krijgen. Als je al een keer mazelen hebt gehad kun je het ook niet meer krijgen. Vooral in gemeenschappen waar niet of minder wordt gevaccineerd, komen zo nu en dan mazelenuitbraken voor.
Bij roodvonk heeft uw kind meestal keelpijn, koorts en plekjes op de huid. Vaak zijn dit de eerste klachten: geen zin hebben in eten. koorts die snel hoger wordt (soms tot 40 graden)
Aanwezigheid van alleen IgG bij afwezigheid van viraal RNA in neuskeelholte, speeksel of sputum duidt op een doorgemaakte infectie (zie figuur 1).
Infectie tijdens de zwangerschap
Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen.
Rodehond voorkomen met de BMR-vaccinatie
De meeste Nederlanders zijn als kind tegen rodehond ingeënt met de BMR-vaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma. Vooral mensen die tussen 1965 en 1975 geboren zijn, komen vaak in aanmerking voor de BMR-vaccinatie omdat zij als kind niet zijn gevaccineerd.
Het verschil tussen de vijfde en zesde ziekte
Het verschil tussen deze twee is dat de vijfde ziekte begint met felrode uitslag bij de wangen, waar kinderen vervolgens koorts bij kunnen krijgen. De zesde ziekte daarentegen begint met hoge koorts, vervolgens ontstaan pas vlekjes.