Als je symptomen ervaart tijdens of na een duik, raadpleeg dan een arts (bij voorkeur een KNO-arts) om de omvang van de eventuele schade vast te stellen. Er kan een behandelbare aandoening aan de oorzaak van het probleem liggen. De arts kan de juiste behandeling en medicatie bepalen.
Heb je na een vlucht oorpijn, dan kan een pijnstiller op basis van paracetamol helpen. Neem dit geneesmiddel dus standaard mee in je reisapotheek. Oordopjes worden niet aanbevolen. Na een barotrauma is vliegen of duiken de eerste 10 dagen absoluut af te raden!
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
In het geval dat je last hebt van een oorontsteking is het raadzaam om contact op te nemen met een arts aangezien een ontsteking hardnekkig kan zijn en verdere gevolgen kan hebben. Ga zeker niet duiken!!
Bij oorpijn helpt paracetamol doorgaans goed. Indien de pijn niet over gaat kunt u tevens een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals ibuprofen of diclofenac. Soms kunnen ook pijnstillende oordruppels voorgeschreven worden.
Bij oorpijn of een verstopt oor door oorsmeer wordt vaak het advies gegeven dit te behandelen met een scheutje (olijf)olie. Het kan inderdaad helpen, zegt huisarts Barnhoorn tegenover Trouw. Of olijfolie het beste werkt of dat ook andere oliesoorten gebruikt kunnen worden hem ook gevraagd.
In de meeste gevallen gaat een oorontsteking vanzelf over. In sommige gevallen moet u contact opnemen met uw huisarts. Dit moet u doen als: U zich erg ziek voelt.
Omdat het trommelvlies belangrijk is bij het doorgeven van de geluidstrillingen en daarmee dus voor het gehoor, kan er dan ook slechthorendheid optreden. Maar meestal staan als symptomen op de voorgrond: een vol gevoel. jeuk en pijn in het aangedane oor.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken. Het klaren van uw oren moet niet te hard, anders scheurt het trommelvlies.
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.
Oorpijn door middenoor-ontsteking
Als uw kind een middenoor-ontsteking heeft, gaat de ergste oorpijn meestal vanzelf over. Vaak binnen 2 tot 3 dagen. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan de oorpijn langer dan 1 week blijven. Kinderen van 5 jaar en ouder krijgen minder vaak een middenoor-ontsteking.
Zet het hoofdeinde van je bed iets hoger of leg een extra kussen onder je hoofd. Hierdoor neemt de druk op je trommelvlies af en slaap je iets beter.
Pomp dan met de palm van uw hand op het oor. Ook het maken van kauwende bewegingen of flink gapen kan het water uit het oor doen stromen. Door op het oor te gaan liggen, kan het water er ook makkelijker uit. Sommige mensen trekken wat aan de oorlel om de gehoorgang iets wijder te maken.
Oordruk is het gevoel van dichtheid, verstopping of een vol gevoel in het oor. Het treedt op wanneer de buis van Eustachius van het oor verstopt raakt of niet meer goed werkt. Er zijn veel oorzaken voor oordruk, zoals verstopte sinussen, allergieën of een verkoudheid.
U krijgt oordruppels met een zuur en hormoon erin. Doe 3 keer per dag 3 druppels in uw oor. Meestal is de ontsteking binnen 1 tot 3 weken over.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Zwemmen Vanaf één week na de ingreep mag u weer zwemmen (zonder oordopjes). U mag echter niet diep duiken, dit in verband met de verhoogde druk, en niet zwemmen bij verkoudheid of een loopoor.
Het water in je oor is niet gevaarlijk, maar als je je hoofd onder water hebt, kun je plotseling duizelig worden. Douchen mag gewoon met een loopoor.
Problemen beginnen wanneer dit niet gebeurt, en bacteriën beginnen te gedijen in de warme, vochtige gehoorgang. Dit type oorontsteking wordt zwemmersoor genoemd, otitis externa. Daarom is belangrijk dat je het water binnen 2 dagen uit je oren krijgt, anders kun je last van een oorontsteking krijgen.
Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'. Dit wordt zo genoemd omdat het vocht na verloop van tijd dikker, slijmerig en kleverig wordt.
De klachten van een oorontsteking beginnen met oorpijn, een branderig gevoel of jeuk aan je gehoorgang. Plotseling kun je een drukkend gevoel in je oor krijgen, wat erg pijnlijk kan zijn. Vaak gaat dit samen met een ziek gevoel en koorts.
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Een behandeling is lang niet altijd nodig. Om de oorpijn te bestrijden kan paracetamol worden gebruikt. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.