Een alcoholvergiftiging kunt u herkennen aan: ernstige verwardheid, braken, onregelmatige of trage ademhaling, een bleke huid, koud aanvoelen, ogen die wegdraaien, bewusteloos zijn (niet meer aanspreekbaar).
Hoe lang duurt een alcoholvergiftiging? Een alcoholvergiftiging is meestal binnen een dag voorbij, wanneer het lichaam voldoende tijd heeft gehad om de aanwezige alcohol in het bloed af te breken. De gevolgen van een alcoholvergiftiging kunnen echter langer aanhouden of zelfs permanent zijn.
Slecht zicht, duizeligheid, slaperigheid en soms bewustzijnsverlies. Het slachtoffer heeft telkens de neiging in te dutten. Het slachtoffer voelt zich warm, is misselijk en geeft over, of heeft het gevoel te moeten braken. Een overdosis kan leiden tot een circulatiestilstand.
Wat moet je doen bij alcoholvergiftiging? Mocht je bij iemand zijn die ernstige alcoholvergiftiging heeft opgelopen, blijf dan bij hem of haar en schakel medische hulp in. Probeer hem in een koele ruimte te krijgen en probeer te voorkomen dat de persoon bewusteloos raakt.
De afbraak van alcohol kan helaas niet versneld worden. Niet door koffie, niet door veel bewegen, niet door een koude douche en niet door een wandeling in de frisse lucht en ook niet door vitamines. Alcohol wordt afgebroken door de lever. De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage is de maat die de concentratie in het bloed aangeeft). Dit bereik je door meer dan 20 glazen alcohol in een paar uur te drinken. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Ook is er dan sprake van levensgevaar.
Hoe ontstaat een alcoholvergiftiging? Alcohol is een verdovend middel dat uiteindelijk ook het zenuwstelsel zo sterk kan verdoven dat de ademhalingscentra verlamd raken. Dit kan dodelijk zijn.
Bijvoorbeeld hoeveel alcohol je hebt gedronken, hoe snel je hebt gedronken en of je hebt gedronken op een lege maag. De meeste mensen voelen zich uiterlijk 24 uur na het drinken niet meer misselijk, maar het kan ook zijn dat je twee dagen misselijk blijft door alcohol.
Alcohol heeft een verdovend effect op het centrale zenuwstelsel, waardoor het de zenuwcellen in de hersenen onderdrukt. Wanneer de alcohol uit het lichaam verdwijnt, heeft het zenuwstelsel moeite om te schakelen tussen de verschillen in activiteit van de zenuwcellen. Dat kan dan leiden tot trillen.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Overmatig drinken: meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen alcohol per week. Zwaar drinken: minstens één keer per week minimaal 4 (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op één dag.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Ook eenmalig overdreven alcoholgebruik prikkelt het maagslijmvlies.Dit kan zodanig geïrriteerd raken dat er misselijkheid ontstaat en dat de maagwand samentrekt en je gaat overgeven. Omdat alcohol de zuurproductie in de maag stimuleert kan overmatig alcoholgebruik leiden tot maagontsteking of gastritis.
Het maagslijmvlies zit aan de binnenkant van je maag en beschermt je maag tegen maagzuur. Als je alcohol drinkt, beschadigt dit het slijmvlies. Hierdoor kun je last krijgen van misselijkheid, overgeven en maagzuur.
Gal overgeven kan zowel milde als ernstige oorzaken hebben. De milde oorzaken zijn bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, voedselvergiftiging of buikgriep. Wanneer de maaginhoud het lichaam al verlaten heeft en je blijft overgeven dan geef je gal over. Dit kan pijnlijk zijn en een bittere smaak in de mond geven.
De afbraak van één standaardglas alcohol door de lever duurt ongeveer anderhalf uur. Dat betekent dat een hoeveelheid van meer dan zes drankjes, geconsumeerd tussen 23.00 en 2.00 uur, bij het opstaan om 7.00 uur nog niet geheel uit het lichaam is verdwenen.
Een alcoholvergiftiging ontstaat door (te) veel alcohol drinken. Dit heet ook wel 'comazuipen' of 'binge drinken'. Bij een alcoholvergiftiging heb je zo veel gedronken dat je bewusteloos of in coma kunt raken. In een coma ben je niet meer bij bewustzijn en reageer je niet meer op de prikkels om je heen.
3 tot 4 promille (ongeveer 10-13 glazen voor een vrouw, 15-19 glazen voor een man): u bent zwaar dronken, u kunt uw bewegingen niet langer coördineren, uw zintuigen zijn volledig verdoofd. 4 promille: u bent helemaal 'van de kaart', met hoge kans op bewusteloosheid en beginnend levensgevaar.
20-25+ glazen (4 promille en hoger): Knock-out
Je ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat je in coma kunt raken en zelfs kunt doodgaan: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand. Met een glas wordt een standaardglas bedoeld.
Voorbeeld: drinkt een man 3 glazen bier in 1 uur tijd dan heeft hij een promillage van ca.0,6 en duurt het ca. 4,5 uur voordat hij weer helemaal nuchter is. In deze tabel zie je hoeveel UGL overeenkomt met hoeveel promille.
De lever doet 1 á 1,5 uur over de afbraak van een standaard glas alcohol. (bier van 5% 250cc, wijn van 12% 100cc, een sterke drank van 35% 35cc) Als je dus 8 glazen drinkt is de lever 8 tot 12 uur bezig om de alcohol af te breken.