Verlaat zo snel mogelijk het water en zoek een veilig heenkomen. Mocht er geen schuilplaats in de buurt zijn, blijf dan op minstens drie meter afstand van elkaar. Blijf uit de buurt van metalen constructies. Die kunnen direct (aanraking) of indirect (nabijheid) de bliksem naar u toe leiden.
Niet zwemmen, vissen of surfen tijdens onweer
Verlaat bij naderend onweer meren, rivieren en de zee: zwemmen, surfen en varen is dan levensgevaarlijk. Alleen boten met een afgesloten metalen hut zijn binnen veilig. Zij werken als een kooi van Faraday. Houd ramen, deuren, ventilatieopeningen, enz.
Krijg je met een onweersbui te maken wanneer je met de boot op het water bent? Het eerste wat je dan doet is checken of je binnen korte tijd een haven kunt bereiken. De beste oplossing, in elke situatie, is om zo snel mogelijk naar een haven te gaan, zodat je van het water af kunt.
Op zee gelden de volgende extra maatregelen:
Zorg dat de motor draait, zodat je niet afhankelijk bent van de accustroom om deze te starten. Strijk de zeilen, zowel uit het oogpunt van brandschade als uit het oogpunt van harde windvlagen waarmee onweer gepaard kan gaan, of vaar met sterk gereefd tuig.
Een bootje op een meer of rivier is per definitie het hoogste punt in zijn omgeving. Heeft jouw boot een mast dan is de top van de mast de grootste kanshebber voor blikseminslag. Grotere boten hebben doorgaans een bliksemafleider op de masttop.
Een blikseminslag in water is gevaarlijk voor ieder levend wezen dat daar in de buurt zit. De elektrische lading van bliksem verspreidt zich snel, vooral aan het wateroppervlak. Vissen die wat dieper in het water zwemmen, raken door de stroom vaak tijdelijk verdoofd.
Bliksem ontstaat bij een spanningsverschil van miljoenen volt tussen een wolk en de aarde, en vormt dus een zeer krachtig elektrisch veld. Een blikseminslag op water kan 100 meter verder nog fataal zijn omdat water een uitstekende geleider is.
Dit is vaak rond een rivier en dus vragen veel mensen zich af of een rivier invloed heeft op een onweersbui. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Wat blijkt: het lijkt misschien zo, maar rivieren hebben geen invloed op onweersbuien!
Blijf uit de buurt van hoge gebouwen en ijzeren hekken.
Vrijwel alle dingen geleiden stroom beter dan lucht dat doet. Daarom zal de bliksem bij voorkeur via hoge gebouwen stromen.
Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water.Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren. Fietsen.
In een open veld languit op je buik liggen
Als de bliksem vlakbij inslaat loop je namelijk het risico dat je in de wegvloeiende bliksemstroom ligt. Ga in plaats van liggen juist op je hurken zitten, met je voeten tegen elkaar aan.
Elektrische apparaten als televisies, laptops en smartphones gaan bij een blikseminslag vrijwel altijd kapot. Trek daarom zo snel mogelijk de stekkers van al deze apparaten uit het stopcontact. En vergeet ook de internetkabels niet. Je kan ook een stekkerdoos kopen met bliksem- & overspanningsbeveiliging.
Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren.
Plaats het bubbelbad op een vlakke ondergrond, waarbij regenwater ook gewoon weg kan lopen. Gebruik het bubbelbad niet tijdens regen of onweer.
13. Sluit ramen en deuren. Het is belangrijk om je ramen en deuren te sluiten bij onweer. Dat komt doordat ramen en deuren meestal van materialen zijn gemaakt die elektriciteit niet geleiden.
Als de bliksem daar in slaat, kan het raam namelijk springen door de klap en de energie van de bliksem. Ook door metalen voorwerpen (dit kan zelfs een mobiele telefoon zijn) verplaatst de elektrische lading van onweer zich erg snel. Vermijd deze dus om bliksemschade te voorkomen.
Binnenshuis sluit je deuren en ramen. Trek de stekkers uit de stopcontacten en ontkoppel de kabel van radio en televisie. Sta niet te dicht bij de schouw. Beter ook geen bad of douche nemen en kranen, en radiatoren en wasmachines niet aanraken.
Wanneer je auto toch wordt getroffen door de bliksem, zit je dus veilig. De stroom wordt door de kooi van Faraday-constructie al heel snel naar de grond geleid. Deze blijft dus niet in de auto zitten, ondanks het feit dat een auto rubberen banden heeft die slecht stroom geleiden.
Een grote onweersbui kan ervoor zorgen dat al het chloor in één klap verdwijnt. Dit klinkt in eerste instantie wat vreemd, maar het gaat om niets anders dan een chemische reactie. Door de bliksem wordt zuurstof (O2) omgezet in ozon (O3).Deze ozon reageert met chloor in het zwembadwater.
Bliksem slaat graag in op het hoogste punt in een gebied. Het strand en de zee zijn open 'vlaktes' zonder schuilplaatsen. Zwemmers en badgasten zijn daarom soms het eerste slachtoffer van een blikseminslag. Een blikseminslag valt niet veel voor, maar de gevolgen zijn wel ernstig.
Een onweersbui kan het chloorgehalte in het zwembadwater verstoren, waardoor u last kunt krijgen van groen zwembadwater. Door bliksem kan er namelijk ozon ontstaan in de lucht boven het zwembad, wat ervoor kan zorgen dat het vrije chloor in het zwembadwater razendsnel wordt afgebroken.
Maar als je je adem inhoudt en onder het wateroppervlak blijft, merk je niet dat de bliksem vlak boven je hoofd inslaat. Dat komt doordat het water elektriciteit prima geleidt.De stroom van de inslag vormt daardoor een cirkel die wegtrekt rond het inslagpunt op het oppervlak van het water.
Zo goed als alles geleidt stroom beter dan de lucht, dus slaat de bliksem vaak in op het hoogste punt.