Houd een ice-pack of een washandje gevuld met ijsblokjes tegen de plek van de beet aan. Koel de dazenbeet 10 minuten, zo voorkom je dat de plek op gaat zwellen. Gebruik Azaron Crème1of Stick1 om de pijn en de jeuk van de beet te verlichten. Houd de wond een tijdje in de gaten.
Bij 70% van de mensen die allergisch zijn voor insectengif treden de klachten binnen een kwartier op, bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur. Wanneer je (ernstig) allergisch bent voor insectengif kunnen daar meerdere klachten bijkomen.
Als een vlo, mier of mug bijt, merkt u daar weinig tot niets van. Na de beet ontstaat er een rood bultje wat jeukt. Als een steekvlieg, bij of wesp steekt, kan dit erg pijn doen. Er kan een grote rode bult ontstaan op de plek waar u gestoken bent.
Na een wespensteek is het normaal dat het gebied rondom de steek gaat jeuken. Probeer niet te krabben. Plaats ijs of azijn rond het gebied en dek eventueel de steek af. Hierdoor zul je niet steeds willen krabben en blijft het schoon.
Spoel water over de gestoken plek. Zo kun je achtergebleven restjes gif nog verwijderen. Leg een koud kompres op de gestoken plek. Dit kan de zwelling verminderen.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
Horzelbeet/dazenbeet herkennen
Het veroorzaakt een klein, maar pijnlijk wondje dat erg kan jeuken. Verder krijg je een dikke, rode huid. Wees alert bij een dazenbeet, want de beet leidt soms tot een bacteriële infectie van de huid. Een dazenbeet komt relatief veel voor, omdat de daas een agressief insect is.
Overdracht door bloedzuigende insecten zoals muggen
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
Door de angel met een pincet eruit te halen, heb je kans dat je tijdens het knijpen nog een restje gif in je huid 'perst'. Schrapen met een pas is vaak al voldoende om de angel eruit te halen. Mocht je in de buurt van een keuken zijn: een broodmes helpt ook.
Medicijnen tegen een allergische reactie
Er zijn medicijnen die de jeuk minder maken. Bijvoorbeeld menthol strooipoeder, een lotion (lotio alba) of koelzalf. Bij heftige jeuk kunt u tabletten (antihistaminica) nemen. Die kunt u zonder recept kopen bij de apotheek.
Deze horzel kan niet steken maar laat de larven door een mug transporteren naar de mensenhuid. Hier kruipt de larve meestal door het gaatje van de muggenbeet naar binnen en veroorzaakt daar myiasis.
Het wondje bloedt soms na, en de huid kan lokaal rood worden en gaan zwellen. Meestal is de zwelling klein en van korte duur. Sommige mensen reageren echter heftig op een dazenbeet en krijgen grotere zwellingen. Ook is er een risico op een plaatselijke bacteriële infectie van de huid.
Over het algemeen heeft een insectenbeet of -steek geen ernstige gevolgen, buiten dan een aantal uren of dagen plaatselijke last (jeuk of pijn). Als je erg gevoelig bent, kan het wel iets langer duren.
Zelf de horzel bestrijden is niet aan te raden. Dit ongedierte kan verraderlijk steken en voor veel overlast zorgen. Hoewel wespen voor minder overlast zorgen is een ongediertebestrijder wel aan te raden. Neem daarom altijd contact op met een lokale ongediertebestrijding.
De horzel en de daas worden vaak, onterecht, door elkaar gehaald. Een horzel kan namelijk niet bijten, dus u kunt geen horzelbeet of horzelsteek hebben. De daas kan dat wel en een dazenbeet doet pijn!
In de zomer loop je gemakkelijk een horzelbeet (of eigenlijk een dazenbeet, een horzel kan niet eens bijten…) op. De beet kan jeuk en pijn tot gevolg hebben en zelfs een infectie. Het is dan ook belangrijk om een horzel beet goed te behandelen.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Was al uw kleding en beddengoed op ten minste 60 graden (of laat het stomen). Of leg uw spullen gedurende 1 week in de diepvries (bij -14 Cº) om de bedwantsen en eitjes te doden. Controleer tweedehands kleding, meubels en spullen op bedwantsen voordat u deze in uw huis haalt. Haal geen tweedehands matrassen in huis.
Vaak bevatten dit soort sprays permethrin en tetramethrin: dit zijn stoffen die inwerken op zenuwstelsels van insecten. Ofwel je spuit het goedje op de beestjes of je behandelt er zoveel mogelijk kieren en gaten in muren of vloeren mee.
Raadpleeg een arts als: je de achtergebleven angel niet zelf kunt verwijderen; het slachtoffer uitgebreide roodheid of een pijnlijke jeukende zwelling krijgt, maar zich verder goed voelt; het slachtoffer zich na de steek slecht begint te voelen (dit kan tot 24 uur nadien zijn);
Een van de meest voorkomende symptomen na een wespensteek is een zwelling die ontstaat op de plek waar je gestoken bent. Deze zwelling kan veel pijn doen en bovendien erg jeuken. Indien je allergisch bent voor een wespensteek, dan kunnen meer ernstige allergische reacties tot de symptomen behoren.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.