Bij de meeste soorten kunt u stoppen met voeren zodra de watertemperatuur ca.6 graden Celcius is. Door de lage temperatuur is de stofwisseling bij vijvervissen zo laag, dat ze niet meer eten en dus ook niet gevoerd hoeven te worden.
Koivoer en de temperatuur
Tijdens de koude wintermaanden rusten de vissen op de reserves die ze opgebouwd hebben. Wanneer u in de winter voert met een hoge kwaliteit zomervoer, zullen de vissen deze niet volledig verteren waardoor er ammoniapieken kunnen ontstaan. Dit kan vissterfte veroorzaken.
Vissen voeren in de winter
Beperk in deze periode de hoeveelheid voer. Bij lage temperaturen (10 °C of minder) kun je volstaan met 1 of 2 keer per week handmatig een hoeveelheid wintervoer te geven.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Roggen en andere vissen zijn vaak juist een beetje glibberig. Durf jij ze aan te raken? Alleen in het Dolfinarium kun je roggen, haaien en andere vissen uit de Noordzee aaien.
Komen ze vaak naar je toe en het lijkt erop dat ze om eten bedelen. Maar eigenlijk is dit een aangeleerd gedrag wat niets te maken heeft met honger hebben. Een goudvis kan namelijk geen honger hebben omdat een goudvis geen maag heeft.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Sommige soorten gaan in winterrust, andere soorten trekken weg naar warmer of dieper water. Antivries, een beetje krimpen of de spierstructuur aanpassen: vissen doen er alles aan om de koude winter te overleven. Als de winter voor de deur staat zwemmen de vissen niet meer op hun normale stekje.
Het visvoer in de winter is zinkend voer. Dit komt omdat in de koude maanden de vissen zich op de bodem bevinden. Daar is het namelijk warmer dan aan de oppervlakte.
Goudvissen kunnen zonder problemen in een tuinvijver overwinteren als de vijver bestand is tegen de winter en de ijslaag vrij blijft van sneeuw.
Hoe lang kunnen vijvervissen zonder eten? Vissen die in een vijver leven kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, 2 tot 4 weken zonder eten. Vijvervissen zijn veerkrachtiger dan aquarium vissen en hebben minder voer nodig om te overleven. Sommige vijvervissen, zoals een Koi, kunnen in de winter maanden zonder eten.
Afhankelijk van de omstandigheden kan een vis tussen de 5 en 12 cm per jaar groeien. Zijn de omstandigheden slecht dan zal de goudvis minder snel groeien.
Goudvissen kennen wel een soort slaap, mar kunnen b.v. hun ogen niet dicht doen of zo. Ze zoeken als ze ' slapen' een rustig, veilig en vaak beschermd plekje op en ' hangen' maar een beetje in het water, vaak iets schuin omhoog. Ook hun ademhaling wordt nu minder en ze bewegen niet meer.
Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen. Dan voelt hij zich nog veiliger. Zo, waterplantjes erbij. Zo ziet het er wat gezelliger uit, vissen kunnen zich daar ook achter verstoppen.
De meeste vissen zijn dagactief, dus zijn ze overdag veel actiever. Als het licht uitgaat, kunnen ze minder goed zien. Als ze niet kunnen zien, kunnen ze niet zo efficiënt voedsel vinden of roofdieren ontwijken. Het is dus logisch dat ze in die periodes rusten zodat hun lichaam geen energie verspilt.
Goudvissen zijn wel groepsdieren, dus een maatje is op zich geen slecht idee. Ik zou wel de kom goed schoonmaken (als het tijd is, niet te snel anders gaat hij alsnog dood) en alle plantjes en steentjes vervangen. En tegen schimmelziektes kun je middeltjes krijgen bij de dierenspeciaalzaak.
Goudvissen zijn geen knuffeldieren. Hoe graag je jouw goudvis ook wilt aanraken, doe het niet. Als je een goudvis oppakt met je handen loop je niet alleen het risico dat hij uit je handen glibbert en op de grond valt, maar je beschadigd ook zijn schubben en slijmhuid met je handen.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
Goudvissen zijn gekweekte Chinese kroeskarpers, waar door een mutatie toevallig gekleurde vissen uit zijn voort gekomen, maar kleur of geen kleur, het zijn gewoon eetbare vissen en smaken uitstekend (eigen ervaring) Alleen heel veel graatjes!