Als er schade is, dan kunt u een persoon of de school aansprakelijk stellen. U kunt door middel van een aangetekende brief schriftelijk aansprakelijk stellen. In de brief vermeldt u in ieder geval uw persoonlijke gegevens en die van uw kind, wat de omvang van de schade is en hoe deze schade is ontstaan.
Het kind is zelf aansprakelijk voor schade die hij of zij veroorzaakt. U kunt het kind dus aansprakelijk stellen. Dit kan niet als de ouders invloed op het gedrag van het kind hebben gehad. De ouders zeggen dat hun kind op uw auto mag krassen.
Een schoolverzekering is een niet-verplichte verzekering die schade dekt die zich tijdens een schoolactiviteit of nevenactiviteit van een school voordoet. De schoolverzekering bestaat uit twee onderdelen met name de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en de verzekering lichamelijke ongevallen.
Passend onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat scholen ervoor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Hiervoor werken reguliere en speciale scholen samen in samenwerkingsverbanden.
Zorgplicht scholen
Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld.
Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Wat is sociale veiligheid? Een school is veilig als de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen niet door handelingen van anderen wordt aangetast. Dat betekent dat er een veilige en positieve sfeer is op school.
Ouders, leerlingen en personeelsleden van een school kunnen een klacht indienen bij de klachtencommissie. De commissie moet een klacht vertrouwelijk behandelen en moet binnen 4 weken reageren. Op basis van het advies van de klachtencommissie kan het schoolbestuur maatregelen nemen.
Net zo goed als dat u niet van iedere verantwoordelijkheid bent ontheven als een leerling na de laatste bel nog een half uur op school blijft rondhangen. Zelf hanteer ik deze regel: 'Zodra de kinderen onder uw toezicht staan, kunt u aansprakelijk zijn voor schade die het kind of uw medewerker oploopt.
Ouders en gastouders zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een gezonde en evenwichtige ontwikkeling van de kinderen. Deze gedeelde opvoedingsverantwoordelijkheid wordt gedragen door beide partijen.
De wetgever legt primair de verantwoordelijkheid voor het onrechtmatig doen en laten van de leerlingen niet bij de school, maar – afhankelijk van de leeftijd – bij de leerling of diens ouders respectievelijk wettelijke vertegenwoordigers. Ook als de schade op school of onder schooltijd is veroorzaakt.
Collectieve hospitalisatieverzekering
Wie in het onderwijs werkt, kan aansluiten bij de collectieve verzekering gezondheidszorg Onderwijs van Ethias.
Wanneer ben je verzekerd? Als je verzekerd wilt zijn voor de schade die je eigen kinderen maken moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afsluiten (AVP). Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die per ongeluk aan anderen wordt veroorzaakt.
De aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die wordt veroorzaakt aan derden, de verzekeringsnemer en de gezinsleden die zijn meeverzekerd. Dat geldt dus ook voor de kinderen en zelfs uw huisdieren. Bijvoorbeeld uw kind stoot per ongeluk de dure vaas bij oma en deze ligt in 1001 stukken.
U bent in elk geval aansprakelijk voor schulden tot uw kind 12 jaar is. Daarna hangt het van de situatie af of u moet betalen. Voor aankopen bent u meestal aansprakelijk tot 18 jaar. En voor schade en boetes meestal tot 16 jaar.
De aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die wordt veroorzaakt aan derden. Hierbij zijn de verzekeringsnemer en zijn of haar gezinsleden meeverzekerd. Dat geldt dus ook voor de kinderen.
Iedere school is verplicht om voor- en naschoolse opvang aan te bieden, als ouders daarom vragen. Meestal geven scholen dit uit handen en wordt de buitenschoolse opvang geregeld door een kinderopvangorganisatie.
Leerkrachten of directieleden mogen iets dat in je schooltas of broekzak zit op te vragen als ze vinden dat je de les stoort. Maar ze mogen er zelf niet in kijken. Ze hebben ook niet het recht om jou te fouilleren. Dit geldt ook bij het doorzoeken van jouw locker of op schoolexcursies.
Als ouders het niet eens zijn met het ontvangen schooladvies, kunnen zij bij het schoolbestuur een klacht indienen. Het schoolbestuur moet zich vervolgens over die klacht laten adviseren door een onafhankelijke klachtencommissie. Scholen moeten een aanpak hebben voor ouders die een klacht in willen dienen.
Met klachten over de school kan je terecht bij het schoolbestuur, dat verantwoordelijk is voor de organisatie en ook de werkgever is van directie en leerkrachten. Je vindt de contactgegevens van het schoolbestuur in het schoolreglement of op de website onderwijsaanbod, bij de gegevens van de school.
Pesten is een vorm van agressie waarbij geprobeerd wordt om iemand steeds pijn te doen. Dat kan zowel offline als online. Bij pesten zijn verschillende mensen betrokken: de pester, de gepeste en de omstanders. De pester heeft vaak een sterkere sociale positie dan degene die gepest wordt.
Leerlingen moeten het gevoel krijgen dat ze vertrouwen krijgen van docenten en schoolleiding. Vooral jongens hebben behoefte aan bevestiging en persoonlijke aandacht. Een veilig klimaat vraagt om heldere regels en toezicht op het naleven ervan, en om een goede zorgstructuur met persoonlijke begeleiding van leerlingen.
Een goed pedagogisch klimaat kenmerkt zich door vaste regels en structuur en geeft daardoor voorspelbaarheid en rust. Vaste afspraken, regels en routines, duidelijke verwachtingen, heldere structuren en kaders zorgen voor voorspelbaar leerkrachtgedrag.
Jij moet op school komen, je huiswerk leren, doen wat je er gezegd wordt en je gedragen volgens de regels. Maar jij hebt ook recht op goed onderwijs, op een rechtvaardige behandeling. Als jij je best doet, mag je er op rekenen dat leraren en begeleiders je goed helpen.
Ouders kunnen een geschil indienen tegen het schoolbestuur over: (de weigering van) toelating van leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. de verwijdering van alle leerlingen. de vaststelling en bijstelling van het ontwikkelingsperspectief voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.